Vingårdsbesøg

August
2007 |
TENIMENTI FATTORIA CA' ROSSA
Bertinori - Emilia Romagna |
|

Fattoria
Ca´Rossa >> 
|
FATTORIA
CA' ROSSA
Det røde hus ligger på bakkerne på vej
op til landsbyen Bertinoro ganske få kilometer inde i landet bag turist-striben
mellem Cesenatico og Rimini langs Adriaterhavet.
Ca' Rossa er åbent
for besøgende hver dag fra 10-00 til 18.00, men også om aftenen, hvis man
reserverer i forvejen (Tel 0543 44 51 30).
Man må gerne tage en picnic-kurv med, som kan nydes i
haven ved vingården, selvfølgelig med et udvalg af stedets vine. I haven er der
en grill, man kan benytte. Ca' Rossa producerer den kendte
røde Sangiovese-vin fra området, de hvide Albana og Trebbiano, men laver også
rosè-vin, grappa og den helt specielle dessertvin - den gyldne Galla
Placidia-vin, som er stedets specialitet.
Vingården producerer også
olivenolie og vin-eddike.
Gården har i alt 48 hektar jord,
hvoraf 28 hektar er plantet til med druer og 2 hektar med oliventræer. Familien
Masotti har drevet gården i tre generationer, og i dag er det Massimo og hans
kone, der tager imod. Alle stedets vine har historiske navne, og Massimo
og hans kone får hvert år kunstnere til at tegne flaskernes etiketter.
|
|
Passito-vin
laver man af de bedste hvide Albana-druer
på solvendte bakkesider.
Druerne får lov til at blive hængende efter
at de er modne. De bliver angrebet af den såkaldet ædel-mug en bakterie ved navn
botrytis cinerea), som får druerne til at tørre ind, så sukkerindholdet øges.
Druerne får nærmest lov til at tørre ind til rosiner på vinstokken,
før de høsten, og inden der presses vin af dem, tørrer de yderligere en periode
liggende på net på store bakker. |
VINENE:
GALLA PACIDIA Galla Placidia er en historisk
person. Hun var datter af Kejseren Teodesio, hvis residens var i byen Ravenna
ved Adriaterhavet. Om sommeren flyttede kejserfamilien på landet for at undgå
malarien, der var et stort problem i de fugtige sumpe omkring Ravenna.
Legenden siger, at de lokale folk bød kejserdatteren en glas af deres søde
passito-vin, og hun blev så begejstret for smagen, at hun udbrød: Den vin
brude drikkes af guld - BERTI IN ORO på italienske, og derfra har landsbyen
på bakketoppen bag Ca' Rossa sit navn. GALLA PLACIDIA vinen er
en Albana di Romagna DOC med en alkoholprocent omkring 13,5.
Den har
en gylden farve med ravfarvede reflekser. Smagen har nuancer af syltet frugt,
akacie-honning og vaniglie. Bør serveres omkring 10 grader sammen med desserter,
kager og eventuelt kraftige oste.
Albana-druen er en langstrakt
klase, der bliver gylden, når den modner og som i sin naturlige form har
en meget sød smag.
| |

|
CELTICO Ca' Rossa's Trebbiano-vin
hedder Celtico - Keltisk - og er lavet af Trebbiano-druen. Det er en mellemstor
klase med to karakteristiske vinger.
Den hvide drue får et nærmest flammende
rødligt skær, når den er moden. Trebbiano di Romagna DOC er en frisk og let hvidvin
med en strågul farve. Den har et tør og let syrlig smag. GALLICO
Ca' Rossa's Pagadebit di Romagnga DOC hedder Gallico
- gallisk - og har en intens blomsteragtig smag med en behagelig let bitter eftersmag.
Farven er gul med grønne reflekser.
Drikkes ved 8-10°c, og serveres
som aperitif, til minestrone-suppe, fritturestegte blæksprutter og skaldyr, samt
til fisk. Pagadebit er en stor og meget modstandsdygtig drue hvid
drue.
I fugtige år, hvor andre drue-sorter risikerer at blive angrebet
af mug, klarer PAGADEBIT sig godt.
Navnet betyder oversat "betaler
gælden", og skulle vinbonden være sikker på druehøsten, plantede han den druesort.
GOTICO Den
røde Gotico er fremstillet af Refosco-druen, der er en pyramideformet,
kompakt, 20 centimeter lang drueklasse.
Druen kaldes lokalt i Romagna
også for Cagnina, og giver en dybtrøde vin, der tenderer mod det lilla.
Smager af bær, og har en sødlig smag.
Den nydes ved 15-16 grader om
vinteren foran en knitrende pejs, mens den om sommeren gerne må serveres kølet
ned til ti grader.
Den har en meget lav alkoholprovent - kun omkring
7 procent fordi gæringen afbrydes inden al sukkeret i druerne bliver til alkohol.
SCACCIAPENSIERI Scacciapensiere
- lad tankerne flyve - hedder Ca' Rossa's barbera, der er en kraftig rubinrød-lilla
vin med en en alkoholprocent på 13,5.
Smagen er rund og intens, men noter
af frugt og blomster. Den serveres ved 18-20° c til rødt kød, vildt og lagrede
oste.
Barbera-druen stammer fra Piemonte, o gbliver i Romagna
til en rød Barbera Forlì, der har kvalitetsbetegnelsen IGT (Indicazione Geografica
Tipica - en typisk vin fra et geografisk afgrænset område).
BRETONE Den røde San Giovese-drue,
som er druen over alle i Emilia-Romagna regionen bliver hos Ca' rossa til
en Romagana DOC Superiore vin, som huset kalder Bretone, og er en rubinrød vin
med en smag af violer, og en let bitter eftersmag.
Den serveres ved 18°
c til kød, gerne grillet. CAPRICCIO
Capriccio betyder lunefuld, og er stedets let perlende rosè-vin
produceret af Refosco-druen, hvor de røde skaller fjernes.
Den
nydes som aperitf, til pizza, pandekager eller sommerpasta. GRAPPA
De to typer Grappa bliver produceret i begrænset antal (Omkring 500 flasker
om året) af enten Albana-druen eller af Refosco-druen. |
|
|