Sådan så den velformede
flaske ud indtil 2007. Til højre kan den nye "påklædning"
beundres.

...og
her er den med rødvin indeni - 100% Sangiovese. Rutilus hedder vinen,
der er en Marche IGT.

Fazi
Battaglia producerer også Marches røde vine, for eksempel Rosso Conero
DOC (85% Montepulciano, 15% Sangiovese , 12,5%).
 |
Artikel fra januar 2009
Amerikanerne kaldte den straks for "the
sexy bottle",
da de blev indtroduceret for den liflige Verdicchio-vin fra
Fazi Battaglia - og designet har helt sikkert også været
med til at markedsføre denne vin fra Marche-regionen.
(Se også Travaglinis
"skæve" flaske fra Gattinara >>)
Historien
om virksomheden, der i dag omfatter tre vingårde og har sit hovedsæde
i Castelpiano vest for Jesi i hjertet af Verdicchio-distriktet begynder i 1949
i nabolandsbyen Cupramontana, hvor Francesco Angelini begynder at producere og
markedsføre områdets vigtigste oprindelige drue.
Firmaet
ekspanderer hurtigt og flytter allerede i 1956 ned til Castelpiano, og i dag vokser
der Fazi Battaglia-druer på over 300 hektar vinmarker i området.
Firmaet
bredte sig i 1969 ud over regionens grænser og købte vingården
Fassati (70 hektar), der producerer Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Fra
2001 producerer man også Morellino di Scansano på vingården
Greto delle Fate (11 hektar) i Toscana.
 Logo´erne
for de tre vingårde med tilsammen over 390 hektar vinmarker...
Det
er dog stadig Verdicchio-vinene der er rygraden i firmaet, og udover den kendte
lette vin i de velformede flasker - herlig til en sommeraften, til fisk og
også til lette kødretter - så producerer Fazi Battaliglia i
dag også nogle helt fantastiske hvide vine, der får lov til at opholde
sig både i små barrique-fade (225 liter) og i større egetræstønder.
To
super-hvidvine fra Fazi Battaglia
San Sisto-vinen (Verdicchio
dei Castelli di Jesi D.O.C. classico ) er en 100% verdicchio-vin, der har fået
lov til at lagre i små franske egetræsfade i 12 måneder, og
derudover "samler sig" på flaske og modner et år inden salg.
Druerne
kommer alle fra San Sisto-markerne, og lagringen på egetræ giver en
både utroligt holdbar (10 år) og en utrolig velduftende fyldig hvid
vin med en alkoholprocent på 13,5%.

Farven
er dybt strågul med gyldne reflekser - hvis man venter et par år med
at åbne den. Duftene er harmonisk frugtagtige med nuancer af vanille
og peanuts, og vinen fylder dejligt meget i munden.
Der produceres kun
omkring 15.000 flasker årligt fra marker, der befinder sig 350 meter over
havet. På markerne er der kun plantet 3.000 vinstokke per hektar og
fra hver stok anvendes kun de 2,5 kilo bedste druer.
Le Moie (Verdicchio
dei Castelli di Jesi D.O.C. classico superiore) er en enkeltmarks-vin igen med
100% verdicchio-druer.
Helt ekstraordinært bliver druer høstet
ad 4-5 omgange efter modenhed og hver portion druer gæres seperat - og hvert
år gærer 5-8% af druerne direkte i små egetræsfade.

Først
i februar "blandes" vinene og vinen lagrer på flaske.
Farven
er intens strågul (helt ung har den grønne reflekser) og vinen -
der bør drikkes inden 2-3 år- har en frisk og elegant smag, en blød
struktur, blomster- og frugtduft med nuancer også af tørret frugt
og nødder. Alkoholprocent på 12,5. Produktion ca. 90.000 flasker
årligt.
-syl |