August 2011
Bookmark and Share
Donnafugata - vin på Sicilien og øen Pantelleria
260 hektar med røde, søde og hvide vine...
Miljøvenlig nattehøst, byggeri og forskning...


Side 1 - Historien >> Side 2 -
Contessa Entellina >> Side 3 - Pantelleria >> -Kultur og miljø-
Kultur og miljø

Solenergi

Siden 2002 har Donnafugata løbende installeret solfangere - først på Contessa Entellina og siden på Cantina Khamma.
Anlæggende dækker i dag 70% af energibehovet på Contessa Entellina.

Den dybe lagerkælder 7 meter under jorden sparer også energi, og det samme gør nattehøsten af Chardonnay-druerne.Donnafugata er medlem af den italienske Kyoto Club, der arbejder for at reducere CO2-udslippet.


Miljøvenlig sygdomsbekæmpelse


Siden 2007 er Donnafugata også som eneste sicilianske vinproducent med i eksperimentet "Agriveltha", der beskæfter sig med miljørigtig bekæmpelse af vinsygdomme som peronospora og oidio.

De oprindelige sicilianske vinstokke

I 2009 stillede Donnafugate en vinmark til rådighed for et regionale projekt.
En halv hektar er nu plantet til med 19 forskellige oprindelige sicilianske vinstokke.

Druerne er blandt andre de kendte Nero d’Avola, Grillo, Ansonica og Nocerea, men også mindre kendte druer som Vitrarolo og Alzano.

Også andre sicilianske vinproducenter er med i projektet, der skal resultere i et opdateret siciliansk "vinkort" over hvilke druer, der passer bedst til specifikke områder på øen.

Mure, der beskytter mod jordskred

Donnagugata har også siden 2007 renoveret 11 km mure på Pantelleria.

Murene står omkring vinmarkerne på bjergskråninger, og udover at beskytte markerne forebygger stendigerne også jordskred.

Murene af lavasten er også et perfekt grosted for de planter, der er en del af Middelhavs-makíen - jordbærtræ, myrte og lyng - og de renoverede mure har skabt 1.000 kvm mere Middelhavs-makí på øen.

Donnafugata støtter også arkæologiske udgravninger på Pantelleria, og var fra 2003 til 2008 arrangør af "Gattopardo" Litteratur-prisen.

En traditionel "Pantelleria-Appelsin-Have"

Det øverste foto er vinstokke på en 7 hektar stor mark med 100 år gamle Zibibbo-vinstokke, der gror frit på jorden, der består af grovkornet lava-sand.
De ikke ophængte lave og gamle planter skaber et naturligt sukkerlager, der giver topvinen Ben Rye sin helt karakteristiske smag.På Pantelleria har Donnafugata i 2008 genopbygget en traditionel "Pantelleria Have" - Giardino Pantesco - som siden er blevet givet i gave til kulturfonden FAI.

Appelsin-haven er et selvforsynende mikrokosmos, hvor 1,30 meter tykke mure af lavasten beskytter et gammelt appelsintræ, holder på vandet og beskytter mod vinden.

Diameteren inde i haven er 8,4 meter, og "Il Giardino Pantesco" kan sammen med vinmarkerne på øen besøges i juli, august og september.

Side 1 - Historien >>
Side 2 -
Contessa Entellina >>
Side 3 - Pantelleria
>>
3. generation under oplæring - han hedder Ferdinando


Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>