Den klassiske
originale håndrullede Toscana-cigar har ikke Havana'ens
strømlinede udseende.
Den klassiske Toscana
er 17 cm lang, og 16,5 mm på midte, og 10 mm i spidserne. Den er
lagret 12 måneder. Asken har samme farve som grålige perler. 
Mavebæltet forestiller den toscanske storhertug
Leopoldo. 2 cigarer cirka 35 kroner
|
Artikel fra 2001
Legenden siger, at Toscana-cigaren skyldes et parti Kentucky-tobak,
der var blevet vådt, fordi tønderne havde stået
ude i regnvejr.
Det skal efter sigende være
sket i Toscana for mere end 200 år siden, og cigar-fabrikanten ville nødig
smide den dyrebare tobak ud trods uheldet. Han besluttede derfor alligevel
at lave cigarer af den gærede og ildelugtende tobak.
Det lugter stadig hjerteskærende af ammoniak, når
vore dages Toscana'er fremstilles, og det er derfra navnet "forbandede Toscana'er"
stammer. Nutidens nydere af denne specielle gærede og ristede
cigar taler dog lidenskabeligt om "duften" af cigaren og kalder
stolt deres broderskab for "Maledetto Toscana" - "Forbandede Toscana".
Monopol fra 1645
Tobakken kom til
Europa fra den nye verden, og blev først betragtet som en læge-urt,
der blandt andet kunne helbrede Caterina af Medicis migræne. Der
gik næsten 300 år, inden moden med at ryge tobak for alvor slog an,
og Firenze og Toscana bliver med tiden til det vigtigste centrum for tobaks-håndværket
i Italien. Reglerne for "tobaks-monopolet" i området
stammer tilbage fra 1645, hvor storhertug Ferdinando den Anden regulerede handlenl
og produktion af tobaksvarer. I 1818 blev
der indviet en stor cigarfabrik i Firenze, og den var i funktion til 1930.
I dag produceres de forbandede Toscana'er blandt andet i Lucca på Manifattura
Tabbacchi-fabrikken.
(I dag er det italienske tobaks-monopol blevet privatiseret
- og ejes af British American Tobacco >> red. 2005) Kun
stærk Kentucky-tobak Italien producerer omkring 8.000 tons tobak
om året, og Kentucky Italiana sorten er blandt de få tobaks-sorter,
der ikke har undergået væsentlige forandringer i struktur og dyrkning
i 1900-tallet. |
I 1999 produceredes der 430.000
kilo Toscana'er i Lucca og Cava dei Tirreni

En Toscana er også en nydelse, når
den er slukket...
| Kentucky-tobakken
producerer kun omkring 100.000 blade per hektar, mod andre tobakssorter, der giver
op til halvanden million blade per hektar. Det får nyderne til at
sammenligne Tocana'en med udvalgte kraftige årgangsvine, hvor der også
er begrænsninger for, hvor mange druer, en hektar må give. Lagringen
og opbevaringen af Tocana'en har ligeledes mange lighedpunkter med nobel vin.
En Toscana skal nydes på samme facon som en ædel vin, og en ægte
Toscana ryger nyder sin cigar på samme facon som en vinkender sit glas:
Udseendet beundres, cigaren pakkes andægtigt ud af cellofanen, og
så duftes der, for en Toscana lugter også, når
den ikke ryges. Siden skal der tages stilling til, om cigaren skal nydes
halv, altså brækkes over på midten, og om dette er bedst at
gøre med en klipper eller med neglene. Halve
Toscana'er
Toscana-cigarer sælges også i pakker med halve,
som nogle foretrækker.
Der er tale om halvdelen af en cigar, der
ikke har bestået kvalitetskontrollen komplet,
og det er selvfølgelig den bedste halvdel, der kommer i handlen. Alkalisk
røg
Toscana'en er som de fleste cigarer svære at indhalere.
Det skyldes, at den rene Kentucky-tobaks kemiske sammensætning gør
rygen meget alkalisk.
Lys tobak producerer syrlig røg, som bedre
kan indhaleres. Derudover er Kentucky-tobakken en af de tobaks-sorter, der indeholder
mest nikotin, som igen er med til at der er tale om "stærk" tobak.
De store grøne kentucky-blade bliver under forarbejdningen mørkebrune,
hvad der er med til at give Toscana'en den karakteristiske mørke farve.
Beskrivelse af
forskellige typer Toscana-cigarer |
Toscana
Antica Riserva
|
Blev første gang præsenteret for publikum i 1992.
Æsken er designet af den kendte designer Giugaro.
Cigaren er maskinrullet, og yderbladet er amerikansk. Den
er 16,5 cm lang, 16,5 mm på det bredeste sted og 9,5
mm i spidserne.
Den er lagret i 12 måneder, og har en blødere
smag en Toscana Originale.
Den er nemmere at ryge, og asken er metalgrå.
Mavebæltet forestiller Botticellis maleri af Venus i
en gylden ramme.
|
Toscano
Antico 
|
Også Toscana Antica lagres i 12 måneder, inden
den sendes på markedet.
"Modellen" blev introduceret i 1973, og cigaren
er 12,6 cm lang, 15 mm på det tykkeste sted og 9 mm
i spidserne.
Mavebæltet motiv forestiller det Italienske Tobaksmonopols
palads på Mastai pladsen i Rom, og har det italienske
flags farver.
En "svær" cigar, der henvender sig til rutinerede
rygere. Den har en skrap smag og karakter, og der skal suges
for at få gang i den.
Det er den fjerdemest solgte Toscana, og den siges at repræsentere
den klassiske Toscana.
Asken er stålfarvet.
|
Toscani
|
En ordinær - og billigere - Toscana, som sælges i pakker
med fem cigarer, der ikke er pakket ind i cellofan. Lagres kun 6 måneder,
og betegnes af eksperterne som et fornuftigt kompromis mellem pris og kvalitet.
Cigaren er 15,9cm lang og mellem 14,5 og 8,5 mm i diameter. Den er uden mavebælte,
maskinrullet, og både yderblad og fyld er italienske.
|
Garibaldi
|
Opkaldt efter "helten fra de to verdener"
Guiseppe Garibaldi, der fik æren for at have samlet Italien
mellem 1859 og 1871.
Garibaldi er produceret siden 1982 af tobak fra et område
i Italien, hvor jordbund og vejrforhold skaber en tobak med
en blødere smag og en helt egen aroma.
Der er mere "træ" i Garibaldi end i de andre
Toscana'er, og cigaren anbefales til personer, der i dag ryger
cigaretter, men som har lyst til at eksperimentere med cigarer.
Garibaldi er 15,9 cm lang, og mellem 14,5 og 8,5 mm i diameter.
Den er lagret i 6 måneder, og sælges i æsker
med fem cellofanindpakkede cigarer.
Rullet på maskine og uden mavebælte. |
Halv
Garibaldi  |
Halv så lang som den "hele" Garibaldi, men
ellers samme procedure.
Der er tale om, at cigarer, der ikke har kunnet leve op til
kvalitetskravene får skåret den "grimme"
ende af.
Halve Toscana'er er i øvrigt ofte den måde, de
italienske cigarer ryges på.
Mange knækker eller klipper de lange cigarer, og går
rundt med en ekstra halv i lommen.
|
Sagt
om Toscana'er Carlo Levi: "De forbandede Toscana'er er
et paradisisk næringsmiddel
for hjernen" Definition
af Toscana cigarer i et leksikon i 1931: "Navnet på
en stærk italiensk cigar af toscansk oprindelse, som man normalt ryger ved
at knække i to halvdele. Gør damer rædselsslagne.
Fiorentinerne tænker i dag på Toscana cigaren på storhertugernes
tid, på samme måde, som de forviste guder husker nektaren drukket
ved Jupiters bord på Olympen" |
Fabrikken i Lucca Manifattura
Tabacchi ligger midt i Lucca by, og her sælger man røg, som direktøren
stolt bekender. De fleste cigarer rulles i dag af maskiner, mens 23 specialuddannede
kvinder tager sig af den håndrullede produktion.
Det bliver til
530 håndrullede cigarer om dagen. Og
selv om lidenskabelige cigar-nydere stadig foretrækker at tro på det,
så ruller damerne altså ikke cigaren på indersiden af deres
nøgne lår. Men den legende er vist kun med til at gøre
nydelsen større! Opbevaring
En Toscana har det bedst i en luftfugtighed mellem 60 og 70, og en temperatur
mellem 17 og 20 grader.
Den bør nydes inden der er gået seks
måneder, fra cigaren er sendt på markedet efter lagringen.
| |
|