
Vingården "Nicolis og sønner" ligger i hjertet af
Valpolicella distriktet umiddelbart nord for Verona og
øst for den sydlige del af Garda søen.
Vingården
ligger i afgrænsede del af Valpolicella, der har ret til at kalde deres
vine for Valpolicella Classico DOC.
(På samme måde som en vin fra Chianti
distriktet kan være en Chianti DOC eller en Chianti Classico DOC.)
Navnet
Valpolicella betyder faktisk "dalen med de mange kældre", og det tyder jo
på, at der har været produceret vin i området i umindelige tider.
Området
er ligeledes kendt for sin produktion af oliven, og på Nicolis' ejendom
er der flere hundredårige oliventræer, som stadig giver oliven til familiens personlige
forbrug, mens gårdens olie produceres fra oliventræer, der gror i kommunen Lazise
ved Garda søen.
Valpolicella består af fire dale, der har et helt
specielt mikroklima, der skaber ideelle betingelser til vinstokkene, der gror
både på det flade land nord for Adige floden og i bakkerne i 200 til 400 meters
højde.
De friske vinde fra alperne, som man kan se mod nord, og de
varme briser fra Garda søen er med til at skabe dette mikroklima.
De fem
kommuner i Valpolicella Classica området er S.Ambrogio, Fumano, Marano, Negrar
og San Pietro in Cariano, hvor Nicolis famliens vingård og marker befinder
sig.
Markerne er plantet til efter en metode, der kaldes "dobbelt Verona
pergola", hvor der vokser omrking 2.500 vinstokke per hektar.
Høsten
foregår udelukkende ved håndkraft, som regel i oktober måned. Nicolis
familien har dyrket vin i generationer i Valpolicella. De har i dag 20
hektar i Valpolicella Classica og 15 hektar jord i Bardolino dirstriktet mellem
Valpolicella og Garda søen.
Gården producerer altså både Valpolicella
og Bardolino vine. I begyndelsen af 1950'erne begyndte Angelo Nicolis,
hvis enke og tre sønner i dag driver virksomheden, at satse udelukkende på vin-produktionen.
Virksomheden producerer i dag "store" og præmierede Amerone vine, men
arbejder også for at udvikle og forbedre de lettere Bardolini vine .
|
Artikel fra 2003
Vingården
Nicolis i San Pietro in Cariano i Valpolicella distriktet Familien
Nicolis er en af de større vingårde i Valpolicella. Familien ejer
90 hektar og omkring 42 hektar (omkring 20 i Valpolicella Classico og resten i
Bardolino-kommunen) er plantet til med vinstokke.
Vinmarkerne ligger lige
før bakkerne og oppe i bakkerne, hvor druerne til de store Amarone og Recioto
vine dyrkes på ganske små marker med mure omkring.
I 1951
begyndte Angelo og hustrien Natalia at lave vin til andet end privatforbrug, og
i dag ledes virksomheden af sønnerne Giancarlo i marken, Giuseppe der er
ønolog og Massimo der promoverer og sælger vinen. Mamma Natalia
holder stadig et vågent øje med det hele...

Valpolicella
ligger nord for Verona og øst for Garda søen i Morditalien.

Her lagrer vinen
Efter
aftale afholde Nicolis også prøvesmagninger i velegnede lokaler.
 |
Druerne i Valpolicella
De vigtigste druer i Valpolicella er Corvina, Rondinella og Molinara. Den
blå-sorte Corvina er en modstandsdygitg og kraftig drue, med en duft, der
i begyndelsen er blomsteragtig, men siden bliver mere frugtagtig. Rondinella
er harmonisk i smagen, der også er klet krydret og dsruerne er sort-lilla i farven.
Molinara er mindre robust, og med en overflade, der ser ud som om,
der er strøet mel over klasen. Druerne er rød-lilla, og det karakteristiske ved
smagen er en let genkendelig bitterhed. |
 | | |
Molinara
| Rondinella | Corvina |
|
Amarone
Amerone bliver lavet af de allerbedste
og saftigste druer, der bliver lagt til tørre i ventilerede lokaler fra
høsten og indtil januar.
Druerne mister på denne måde væde og sukkerindholdet
stiger, mens aromastoffer, glycerin og andre vigtige komponenter for vinens endelige
smag får lov til at udvikle sig.
|
 De
tørrede druer bliver til Amarone vin
Efter
presningen begynder der en langsom gæring, fordi kulden i januar-februar forsinker
gæringen, og vinen bliver lagt på barrique, hvor den lagrer i to til tre år, og
derefter skal vinen "slappe af " i mindst seks måneder på flaske før den drikkes.
Denne vin er selvfølgelig meget dyrere end andre vine. Efter tørringen
giver druerne for eksempel kun 40 procent af det normale udbytte, og prisen på
en enkelt egetræs-tønde, der indeholder 225 liter, er omkring 4.000 kroner. |
Beskrivelse
af Nicolis' vigtigste vine
"Ambrosan" Amarone della Valpolicella Classico DOC
Flagskibet i Nicolis' produktioner er lavet af 70 % Corvina,
20 % Rondinella og 10 % Croatina produceret på Ambrosan-markerne i San Pietro
in Cariano.
På grund af den helt specielle produktionsmetode - beskrevet
herover - bliver der kun 2.800 liter ud af en hektar, når der produceres Amarone.
Vinen har en alkoholprocent på 15, og er med sin fylde og kraft velegnet
til vildtretter, stege, kraftige oste eller til seriøs "meditation under specielle
behagelige omstændigheder" - sådan skriver Nicolis faktisk selv om vinen.
Skal
åbnes mindst en time inden servering, og temperaturen skal være mellem 18 og 22
grader. Den anden Amarone fra gården er lavet af 65 % Corvino, 20 % Rondinella,
5 % Molinara og 10 % Croatina fra gårdens marker i Classico distriktet.
Udbyttet
er her på 3.300 liter per hektar, og vinene når op på en alkohol procent på 14.
|
"Ambrosan"
|
"Amarone"
| |
Recioto
Valpolicalla Classico DOC Recioto
er en sødlig udgave af Amarone, som passer fortrinlig til den klassiske kage Pandora
fra Verona-egnen, men også til butterdejs kager, Panettone eller bløde oste som
Gorgonzola.
Den indeholder 13 procent alkohol og drikkes noget friskere
ved 16 grader, og bør som Amerone trækkes op mindst en time inden servering.
Recioto
betyder øre, og "øre vinen" har sit navn fordi man til den udvalgte de største
druer på klasens ører.
|
Recioto
|
Grappa
af Amarone
Selvfølgelig bruger Nicolis brødrene også vin-affaldet
fra deres produktion til at lave den italienske brændevin
Grappa.
Grappa'en af Amerone holder 45 procent alkohol og har lagret
i 6 måneder på egetræs-tønder.
Den serveres ved 20 grader.
|
Amarone
Grappa
|
Valpolicella
Classico DOC
60 % Corvina, 20
% Rondinella, 15 % Molinara og 5 % Croatina.
En rubinrød vin, der tenderer
mod granatrød ved ældre vine.
Duften er karakteristisk og minder om mandler,
men smagen er tør, fyldig, let bitter og harmonisk.
Serveres ved 16 til
18 grader og gør sig fint til italienske første-retter med pasta eller til hvidt
kød. |
Valpolicella
Classico DOC
| Valpolicella
Classico Superiore DOC
60 % Corvina,
20 % Rondinella, 5 % Molinara og 15 % Sangiovese dyrket i bakkerne i Classico
distriktet,
Lagrer et år i egetræs-tønder, og passer fint til fyldigere
retter.
For eksempel til lammekød eller lagrede oste. Serveres ved 18
grader. |
Valpolicella
Classico Superiore DOC
|
Seccal
- Valpolicalla Classico Superiore DOC
Den helt specielle Seccal-vin
fra Nicolis er en rubinrød vin med en intens og karakteristik duft, og med en
smag, der minder om de indtørrede druer, som Amarone-vinen produceres af.
Forklaringen
er, at Seccal er gen-gærret ovenpå druekvaset (Vinacce) fra produktionen af Recioto-Amarone-vinen.
Til Seccal bruger man 70 procent Corvina-druer, 20 procent Rondinella,
5 procent Milinara og 5 procent Croatina.
Det er en kraftig vin, men en
alkoholprocent på 12,5 procent, og den bør serveres ved 20 grader, og helst trækkes
op mindst en time før serveringen. Seccal er den vin fra Nicolis, der
sælges mest af i Danmark - den distribueres af
Blovstrød Vinimport >>
|
Seccal | Testal
- IGT Rosso Veronese
Intens rubinråd
vin med duft af frugter fra morbær til vanilie og krydderier. Navnet
Testal (Testa=hovede) henviser til at vinen produceres af håndplukkede druer
fra de første planter i rækkerne af vinstokke - de planter, der har
fået mest sol.
Vinen lagrer i 500 liter store egetræsfade i
16 måneder, og er lavet af 94% Corvina og 3% af henholdsvis Cabernet Sauvignon
og Merlot, og alkoholprocenten er 13,5%.
Testal er en IGT-vin netop fordi
Nicolis har valgt at anvende druerne Cabernet Sauvignong og Merlot, og dermed
ikke holder sig indenfor DOC-DOCG-reglerne for områdets vine.
Læs
mere om klassifikationerne >> |
Testal
|
Jomfru
Oliven Olie
Olie fra oliventræer
i kommunen Lasize >>
|
Olievenolie
| |
|