Venedig

Maj 2012

Bookmark and Share
Venedig: Glas-øen Murano

De fleste foto på siden er fra Venini på Murano >>


Kitsch og/eller kunst
Oliesheiker, spillekasinoer i Las Vegas og internationale hotelkæder er blandt aftagerne til de stinkende dyre kæmpespejle og lysekroner, som kan beundres på Muranos shopping-kanal.
Kitsch eller kunst...


Gode køb
Man kan gøre gode købe inde på glasværkerne - specielt dem, der ligger længs værk fra shopping-kanalen.

Min søster købte et smukt blå-grønt frugtfad der, og mindsandten om ikke et par knægte havde en lille fortovsforretning på blonde-øen Burano, hvor de solgte solgte små skåle i samme farver og stil meget billigt.
De fem øer, der tilsammen udgør glasøen Murano ligger cirka 2 kilometer nord for selve Venedig i Lagunen.

I 1291 flyttede man på grund af brandfaren Venedigs mange glaspusterier og glasværker ud til øen, der indtil da havde levet i forholdsvis ubemærkethed.Glasmestrene stiftede et laug, hvis opgave også var at holde på de dygtige glaskunsteres hemmeligheder.Opfinder spejlet
I 1317 opfinder Muzi da Murano den første udgave af et spejl.
Faktisk bliver glas også brugt som betalingsmidddel en overgang.

I begyndelsen af 1400-tallet var den berømteste glasmester Angelo Barovier, der var kendt for sine fantastiske coppa'er - brede vinglas. - der ikke kun bestod af glas, men også af andet materiale.

Det er også på den tid, at lysekronerne fra Murano begynder at blive berømte.I samme periode er der en familie - Vivarino - der som Bellini'erne i Venezia skaber en ny stil stil langt fra den østerlandske byzantinske - en pittorisk stil, inspireret af naturen, rettet mod naturalismen, og dermed med til at danne vejen for renæssancen.

Den dag i dag findes nogle af disse mesterværker i Muranos kirker.

I sin storhedstid byggede de rige borgere i Venezia deres sommervillaer med tilhørende haver på øen, og indbyggertallet nåede helt op på 30.000.
I dag bor der omrking 8.800 personer på øerne.

Mister betydning i 1600-tallet

Fra begyndelsen af 1600-tallet mister byen betydning:
Nu kan andre lave lige så flot glas.


Nedgangen bliver for alvor mærkbar i begyndelsen af 1700-tallet, hvor mange paladser og villaer forlades, og haverne forfalder.

Den nye renæssance for byen begynder i begyndelsen af 1800 tallet, hvor der åbnes en kunstskole i og der konstrueres et glas-museum i Palazzo Giustianian.

Glasværkerne blomstrer påny, og Murano-glas bliver en international kendt specialitet.

Villaer og kirker bliver restaureret, og turismen kommer til Murano og de omkringliggende øer.Murano har to ansigter - den grå industrielle bagside ved glasværkerne, og de flotte paladsers facaser med butikkerne med de færdige produkter - der spænder fra det værste kitsch til fornem glaskunst.

Et besøg på glasmuseet og i de tre restaurerede kirker kan varmt anbefales.Ikke alle glasting i butikkernes udstillingsvinduer
er fremstillet på Murano... den ægte vare er dyr!

Kort over Murano


Øerne i Venedig-lagunen

Copyright © 2001-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano