Pai ved Gardasøen

December 2011
Bookmark and Share

Hotel Pai ved Gardasøen

Af Linda Kjerkegaard
Linda, manden Frits og sønnerne Max og Alex hyggede mellem 2007 og 2011 om gæsterne på Hotel Pai på Gardasøens østlige side mellem Garda >> og Malcesine >>, fem km nord for Torri del Benaco >> og i ly af Montebaldo >>.


Linda & Frits

Linda & Alex klar til at servere

Restauranten på Pai, når
vejret ikke er til terassen

Maj 2010:
Sæt farten ned - tjenere på vejen! >>


"Pai for neden" og "Pai for oven" - sådan lyder de officielle navne på stedet, hvor Hotel Pai er samlingspunkt både for livsnydere,
der bare vil bade, sole og sidde i fred med en karaffel Chiaretto på terassen og for vandrere, cyklister, paraglidere, golfspillere og andet aktivt godtfolk!


Hotel Pai

PAI - di Sotto og di Sopra Landsbyen Pai, som er delt i Pai di Sotto og Pai di Sopra (Nedre og Øvre Pai) ligger på Gardesanavejen mellem Malcesine og Garda på østkysten af Gardasøen.


Solterassen på Hotel Pai

Landsbyens eksistens kan føres tilbage til det 10. århundrede, og man kan i den ældste del stadig finde dele af de antikke forsvarsværker mod angrebene fra Rødskægs tid (Barbarossa).

I det antikke "Øvre Pai" ved kirkegården ligger stadig den gamle kirke indviet til San Gregorio, og den nuværende kirke, som er indviet til San Marco (Evangelisten Markus) er bygget op over det gamle slotskapel.

I kirkens indre kan man se en træstatue af Madonnaen med Barnet fra det 15. århundrede, samt døbefont fra 1522 og lige så gamle fresker. Ved kirken kan man finde statuen af Don Giovanni Andreoli >> (19.06.21 - 26.02.2003), som var en højt elsket præst i byen. Det siges, at når han tog imod, så stod folk gerne timevis i kø fra kirken og helt ud på pladsen.

Desværre er kirken låst udover ved messer og kirkelige handlinger.

Fra kirken er der en storslået udsigt ud over Gardasøen og landsbyen kan også bryste sig af at have en "Markusplads".

Fra Piazza San Marco er der hvert år "stafet", som starter i Pai på Markuspladsen og ender på den nok mere berømte Markusplads i Venedig.

Religiøse mindesmærker med familie-historier

På vej op mod kirken kommer man forbi et kors, sat op til minde om en familiefar, der blev sparket ihjel af et muldyr, og når man kommer ind i landsbyen, skal skal man tage turen ind ad Via dell´Angelo "Englevejen".

Her skal man kigge op og se fresken malet på husmuren.
Fresken forestiller en skytsengel, som passer på en lille pige, mens faderen er på vej ud af en af tunnellerne, hvor han arbejder.

Historien bag er, at familien bestod af forældrene og fire sønner, men faderen ønskede sig brændende en datter, og han lovede at få billedet malet, såfremt det lykkedes dem at få en pige.

Huset bebos stadig af en af sønnerne, som i dag er godt oppe i årene.

I det hele taget er der flere fresker, også et stort Jesusbillede ved siden af Hotel Pai.

Lidt længere fremme ses den gamle landsbybrønd, hvor man hentede drikkevand og vaskede tøj, hvis man da ikke gik ned til søen for at vaske.

Pai di Sottos "vartegn" er det "lyserøde" tårn, som ligger ved Gardasanavejen.

Både tårnet og den ældste kirke var i sin tid to borge - som var forbundet med en underjordisk tunnel.

Denne er dog ikke længere tilgængelig.

Siden blev tårnet en del af en fabrik, som lavede transformatorer til elværker, men vandet underminerede med tiden fabrikken, som ganske enkelt styrtede sammen en nat.

Man kan stadig finde smårester fra fabrikken i vandet ud for tårnet.

I 1960´erne blev tårnet til discotek "Dancing Pai", og det var stedet "man kom" fra hele Gardasøen.

I dag er tårnet private lejligheder.

I Pai di Sotto ligger også Hotel Pai, som stammer som bygning tilbage til 1700 tallet, hvor det var en gammel oliemølle.

Gardavejene var et Mussolini-projekt


Under Faciststyret og Mussolini blev den italienske infrastruktur generelt udbygget, og Mussolini havde et godt øje specielt til Gardasøen.

Han fik planlagt og udført bygningen af Gardasøvejen fra Riva langs vestkysten til Gargnano, hvor han ofte opholdt sig i sin Villa Feltrinelli, samt på østkysten fra Torbole til Garda.

Pai blev en meget vigtig brik i bygningen af vejen, og man besluttede sig i 1927 til at ombygge det til hotel og restaurant, og det var som sådan et af de første ved Gardasøens østkyst, længe før den egentlige turiststrøm tog til.

I 1935 var den nye vej færdig mellem Torbole og Garda (Riva - Gargnano i 1937), og nogle mener, at indvielsesfesten af Gardesana Orientale blev holdt på Hotel Pai med Mussolini for bordenden.

I hotellets restaurant kan man stadig se rester af det gamle murværk samt det originale loft fra 1754 samt den gamle møllesten, som er lagt i hotellets gulv under en glasplade.

Man mener, navnet Pai stammer fra "Palli", (dialekt Pai) den gamle betegnelse for drypsten, som er fundet i huler omkring Pai.

Der er fornylig åbnet mulighed for gruppebesøg i en af grotterne oven for Pai (kun på forudbestilling), Grotta Tanella. På Youtube kan man finde flere videoer fra besøg i grotten >>.

I sommerperioden er der flere gange dagligt gratis minibus til nærmeste større by (5 km):
Torri del Benaco >>
, med bl.a. Scaligera-borgen, hvor tårnene (Torri) knejser over byen, og hvor der ofte holdes bryllupsarrangementer.

Hver mandag formiddag er der marked i Torri del Benaco.

Bilfærgen går fra Torri del Benaco over til modsatte side af Gardasøen.

Der skal oprettes en cykel/vandresti langs vandet fra Pai til Torri del Benaco, og arbejdet er tiltænkt påbegyndt allerede vinteren 2009.

Pai er en lille perle - også til ferie uden for mange turister, hvor der stadig kan findes noget landsby-Italien.

Og alligevel ikke længere væk end lokalbussen, der holder uden for Hotel Pai, og færgen, som i sommerperioden maj til september lægger til lige overfor hotel Pai.

Fra Pai er der naturligvis også masser af mulighed for vandreture opad bjergsiderne ad afmærkede stier, eller blot en god spadseretur, hvor man kan nyde de smalle gyder, den smukke natur, de mange oliventræer og de gamle huse med små statuer.

Parkér for eksempel ved Hotel Pai og tag den lille charmerende vej op i byen og ned på den anden side og retur langs med vandet.
En god ½ times spadseretur, hvis man da ikke lige stopper på Markuspladsen for en lille aperitiv.

- Linda Kjergaard, Pai >>

Retur til
Gardasøen <<

Fodboldbilletter >>

Link
Læs mere på
Hotel Pai >>

Der diskes op på terassen


op /\

Solnedgang på Pai


Badedyr på Pai
- vovser er også velkomne


Alex udspringer




op /\


Spadserertur langs søen



Tidligere tilbud fra Pai:

VINTER ELLER FORÅR VED GARDASØEN
I februar 2011 falder San Valentino >> sammen med den danske vinterferie
- besøg romantiske Verona >>, og snup samtidig et par dage på ski på Monte Baldo >>.
De første rigtige forårsdage kunne nemt falde sammen med karneval fra 6. > 8. marts 2011
- på cykel eller måske på golfbanen.
Indtil 15. marts er prisen 350 d.kr. for for et classic standardværelse med morgenmad.

Fly for jyder: Ryan Air fra Lubeck-Hamburg til Bergamo
For sjællændere: Lufthansa til Verona via Tyskland.


SPECIALTILBUD - VINTER 2011
Vinterferien (uge 7 og 8):
Gratis opgradering til superiorværelse samt 2 børn gratis under 10 år. San Valentin: (14.2) – TAG (kommende?) svigermor med gratis! Karnevalsugen: (6.7.8 marts, uge 10) gratis opgradering til superiorværelse samt 2 børn gratis under 10 år.
(Masser af karnevalsoptog og landsbyer med gratis udendørs specialiteter på landsbytorvet)
HUSK BADETØJET: I ovenstående perioder kan man bade i de varme kilder i Colà ved Lazise (ca. 25 km) >>. Godt for børn, men så sandelig også for voksne, som trænger til at stresse af. Man kan bade der næsten uanset vejret, da vandet er fra omkring en 30 grader op til 37 grader . Måske en lille tur på ski på Montebaldo (15 km) >>. Er der fornuftigt med sne, er det faktisk godt skiløb, nu er Montebaldo også forbundet med Brentonico >>, eller tag en tur på golfbanen (15 km) >>.




Copyright © 2000 - 2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>