Malenes sider

2004

Bookmark and Share

Ønsker man et længere studieophold i Italien,
kan Universitet for Udlændinge i Perugia anbefales

Universitetet for udlændinge i Siena - her læste Rikke i 2004 >>

Af Malene Johansson


Praktiske oplysninger

Università per Stranieri di Perugia (Universitet for udlændinge)
Palazzo Gallenga
Piazza Fortebraccio 4
I-06122 Perugia
Tlf. +39 07557461Universitets
hjemmeside >>


Palazzine (bygningerne) Prosciutti og Lupattelli Via XIV Settembre Studentersekretariatet:
+39 0755746214
Tilmelding via e-mail:
relstu@unistrapg.it
Tilmelding via fax:
+39 0755746213
Atena Servic >>
Via Del Bulagaio 38
I-06122 Perugia
Tlf. +39 0755732992

Det Italienske Kulturinstitut >>
Gjørlingsvej 11
2900 Hellerup
Tlf.: (+45) 3962 0696
Fax: (+45) 3962 8873

Università degli Studi >>
(Det italienske Universitet) Piazza dell'Università 1 I-06100 Perugia Hjemmeside


Artikel fra juni 2004
Der findes et utal af sprogskoler i Italien (blandt mange Rocca dei Malatesta >>.

Efter gymnasiet, hvor jeg havde haft italiensk på højt niveau, ville jeg - ligesom mange andre - tage et sabbatår, inden jeg begyndte på en videregående uddannelse.

Naturligvis i Italien

Der var ingen tvivl om, at jeg ville til Italien - og til at starte med være væk i fire måneder (fra september til december). Derfor ville jeg godt prøve en længere varende studietid i Italien.Søgningsprocessen

Jeg gik til det Italienske Kulturinstitut >> i Hellerup, hvor jeg fik en god snak med en af de ansatte om mulighederne og fik brochurer.
Der findes to store universiteter for udlændige i Italien, nemlig i Perugia og Siena.
Valget faldt på Perugia - dels på grund af, at byen er større end Siena, og dels fordi jeg igennem bekendte havde hørt meget godt om dette universitet.

Tilmelding


I universitets brochure finder man tilmeldingsblanketten, der skal udfyldes og indeholde et billede.
Man kan også hente blanketten fra universitets hjemmeside og enten printe den og sende den med posten eller sende den som e-mail eller fax.
Man skal i alle tilfælde vedlægge en bankkvittering for overførsel af betaling for den første måneds undervisning. Ønsker man at læse i mere end en måned og har man økonomien til at betale for hele kurset på en gang, kan dette anbefales, da bankoverførslerne godt kan tage lang tid om at komme frem.

Kurser

Til den "almindelige" studerende udbydes der tre forskellige former for undervisning, der alle undervises på 5 sprogniveauer:
Basiskursus: varighed: 3 måneder
Supplementkursus: varighed: 1 måned
Intensivkursus: varighed: 1 måned

På grund af kursernes varighed og starttidspunkterne, valgte jeg at starte med en måneds supplements kursus og efterfølgende et basis kursus.
Hvis man - som jeg havde - har kendskab til italiensk på forhånd, starter man med en skriftlig test, der bedømmer én til hvilket sprogligt niveau man skal undervises på.
Efter basiskurset kan man vælge at gå op til eksamen.
Dette skal man dog selv tilmelde sig til via en blanket, der kan hentes på studiekontoret i universitets hovedbygning og det koster omkring € 18,33.

Bolig


Det mest almindelige er, at man lejer et værelse i en lejlighed med andre studerende - enten italienere eller udlændinge. Universitet samarbejder med et bureau, Atena Service, der råder over lejligheder i byen.
Jeg meldte mig til Atena Service, og valgte et enkeltværelse med delt bad og køkken.
Priserne har muligvis ændret sig, men jeg betalte omkring 1800 kr. om måneden i husleje.
Dertil kom så betaling for brug af varme.
Ønsker man at bo sammen med italienere, anbefales det at komme til Perugia i god tid - gerne i august eller januar, da mange italienske studerende på disse tidspunkter afslutter deres studier og derfor forlader deres værelser.
Et godt udgangspunkt er at købe avisen "Cerco e Trovo" i den nærmeste avis-/magasinkiosk.
I det blad finder man annoncer på ledige værelser. Ellers kan man tage et smut forbi det italienske universitet, Università degli Studi, hvor der ofte er opslag om ledige værelser.

Ankomst til Perugia

Der ligger en lille indenrigslufthavn lidt udenfor selve byen, men en flybillet kan godt blive temmelig dyr, da man skal mellemlande i Milano.
Alternativet er at flyve til f.eks. Rom eller Firenze og derfra tage toget eller en bus til Perugia.

Lejligheden

Vælger man at benytte sig af Atena Service, og bestiller man i god tid (dvs. mere end en måned i forvejen), får man adressen tilsendt på den lejlighed, hvor man skal bo i.
Derefter opgiver man på hvilket tidspunkt, man regner med at ankomme på.
Jeg fløj til Rom, tog derfra til Perugia, og så en taxa fra stationen til lejligheden, hvor jeg fik tildelt mit værelse og nøgler.

Den bakkede by

Det er en god idé at ankomme mindst et par dage før, at man starter på universitet, så man lige kan nå at lære byen en smule at kende.
Perugia, der er Umbriens hovedstad med omkring 150.000 indbyggere, befinder sig på en bjergtop 500 meter over havets overflade.
På grund af den høje placering er der en fantastisk udsigt til alle sider.
Klik for stort foto >>

Dette medfører - hvis man altså ikke sværger til busser - at man ret hurtigt får gode benmuskler, og at en tur rundt i byen for os danskere kan virke som en mindre udgave af en bjergetape i Giro d'Italia på gåben!

Labyrintgaderne


Byens centrum, "centro storico", domineres af mange gamle monumenter, hvoraf nogle dateres helt tilbage til oldtiden med tilstedeværelsen af etruskerne.
Corso Vannucci er byens hovedstrøg, der starter ved Piazza Italia, hvor alle busserne holder til, og slutter ved Piazza IV Novembre.
Det er også her man finder samlingsstedet for unge både dag og nat på trappen til byens gotiske domkirke.
Klik for stort foto >>

Corso Vannucci er muligvis også en af de eneste lige gader i byen.
De omkringliggende snævre og krogede gader er fulde af kulturminder og oser af stemning.
Mest af alt giver de dog én fornemmelsen af at befinde sig flere hundrede år tilbage i tiden, der kun bliver brudt af de få biler, der holder parkeret få centimeter fra murene, så andre biler lige akkurat kan snige sig forbi.
Dog skal det siges, at byens centrum stort set er bilfri.
klik for stort foto >>

Universitetsstart

Kommer man lige fra gymnasiet, som jeg gjorde, bør man være forberedt på, at det er et universitet - og selv om det er for udlændinge og på italiensk, så skal man selv ordne og undersøge alt der er studierelateret til forskel fra en sprogskole.
I starten af hver måned samles tusindevis af udlændinge ved universitets hovedbygning for dels at få taget en sprogtest, få et studiekort (husk i øvrigt selv at tage et billede med!) og senere få anvist sit skema.
Disse "mindre detaljer" var jeg ikke blevet informeret om, så da studieadministrationen åbnede den pågældende dag, tænkte jeg, at det var tids nok at komme en halv times tid før de åbnede.
DET VAR DET IKKE!
Da jeg ankom til universitet måtte jeg pænt stille mig bagerst i en kæmpe kø af mennesker, som jeg så fandt ud af, kun var køen til at trække et nummer.
Jeg tilbragte så de næste to dage sammen med nogle piger fra lejligheden, der befandt sig i samme situation, på at drikke kaffe og spise snacks på en tæt liggende fortorvscafé for så på skift at gå ind, og tjekke hvilket nummer de var nået til at ekspedere.
Meget godt kan man sige om universitet, men det administrative arbejde er ikke fantastisk godt organiseret - kom derfor et par timer i forvejen og træk et nummer!

Undervisningssted

Ofte undervises niveau 1-3 i bygningerne Prosciutti, Orvieto, Lupattelli og Valitutti, der alle ligger relativt tæt på hinanden i byens sydlige udkant, der cirka tager 15 minutter i gåafstand fra universitets hovedbygning.
De øvrige niveauer undervises oftest i hovedbygningen Gallenga.
Når man henter sit skema i universitets hovedbygning, får man adresser og et lille bykort, så man kan finde hen til undervisningsstedet.

Studiebyrde

Underviseren giver besked om hvilke bøger, der skal købes.
Det er ikke alle fag, der skal købes bøger til, og man bliver ikke ruineret - det kommer selvfølgelig an på hvilket sprogligt niveau man er på, men regn med omkring 200 -300 kr.
Studiebyrden er som alle andre studier, hvad man selv gør den til, og har behov for.
Men regn med et sted mellem 1 - 3 timers forberedelse. Der vil forekomme mindre skriftlige opgaver, der skal afleveres og rettes af læreren - dog er disse ikke obligatoriske.
Det er en god idé at medbringe ordbøger og Gyldendals gymnasiale "La Grammatica" hjemmefra.

Undervisningen

På et basiskursus har man cirka 20-21 timer om ugen. Undervisningen er delt op på henholdsvis klasseundervisning og forelæsninger.
En af lærerne har man i mere end et fag, og denne fungerer nærmest som en slags "klasselærer".
Læreren tager klassen med på udflugter til nogle af byens seværdigheder og til byens berømte chokoladefabrik "Perugina", der er producenten bag de berømte "baci-chokolader".
Perugia-kys er verdensberømte

Udflugtsmuligheder

Perugia ligger mere eller mindre midt i Italien, så der er masser af muligheder for udflugter.
Det er let at tage med tog i Italien, og der går busser direkte fra Piazza Italia ned til stationen mange gange om dagen.
I sommermånederne kan det anbefales at tage ud til havet (- enten Middelhavet eller Adriaterhavet) så medbring badetøj hjemmefra.
I september måned tog jeg med nogle veninder ud til havnebyerne langs Adriaterhavskysten, hvor hotelværelserne ikke er dyre udenfor sæsonen.
Når man befinder sig i Perugia er Assisi >> næsten et must, der kun ligger få stop fra Perugia station.
Desuden kan byerne Gubbio, Orvieto >>, Spoleto >> og Todi også anbefales. Trasimenosøen >> er også rigtig smuk og et meget besøgt turistområde i sommermånederne.

Festivaler

I oktober er der en fantastisk chokoladefestival, der tiltrækker folk fra hele verden.
Hele byens centrum bliver fyldt med store oppustelige figurer, der repræsenterer de forskellige chokoladeproducenter.
Her er der rig mulighed for at købe og smage chokolade samt tage et ekstra kilo eller to på!
Klik for stort foto >>

I Juli er der jazzfestival >>, hvor både nationale som internationale kunsterne holder koncerter.
I december holdes der en julefestival men alverdens lækkerier, pynt og brugskunst.
Dette foregår "under jorden", når man tager rulletrapperne ned ved Piazza Italia.

Et studieophold i Perugia er en tid man sent vil glemme.

Den italienske dagligdag, undervisningen, de bekendtskaber man får og erfaringer man gør sig, er minder, venner og oplevelser, som man vil have for livet.


- Af Malene Johansson


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano