Turisme - Umbria

Juni 2011
Bookmark and Share

Orvieto - smuk både over og under jorden


Orvietos mest berømte monument er Domkirken, der kan ses næsten overalt i byen


Vinen i Orvieto

De konstant 14 grader i kældrene under byen er ideelle til opbevaring af vin. Vinproduktionen i Orvieto er dokumenteret helt tilbage til Etrusker-folket - som man kan se på freskoerne i museet i palazzo Papale.
Der er også vinranker på udsmykningen af domkirken.

Det siges også, at nogle af dem mange kunstnere, der arbejdede i byen, bad om at blive betalt i vin i stedet for rede penge.

Fra arbejdet med domkirken ved man også, at dagen blev afbrudt af "vin-pauser".

Også i dag dyrker indbyggerne vin i baghaverne, hvor murene beskytter planterne mod vejrliget.

I Orvieto bruger man
også vin i stedet for mælk i de traditionelle kager.

Orvieto er i dag en enten sød eller tør hvid D.O.C. vin, hvor Orvieto Classico er den vi, der dyrkes i den klassiske zone omkring byen.

Orvieto har været beboet i over 3000 år, men havde sin storhedstid i middelalderen, da mange paver søgte beskyttelse i byen.Bygget på rosa granit

Byen ligger på et massiv af rosa granit. Den er 1500 meter lang og 800 meter bred, og har i dag omkring 6000 indbyggere.

Orvieto Underground

Livet i Orvieto foregik også under jorden.
Man kan stadig i dag besøge de etruskerne gravsteder og brønde (op til 80 meter dybe), se underjordiske olivenpresser og dueslag (duerne blev spist i svære tider), og gange til 2. verdenskrigs beskyttelsesrum.

Orvieto Underground-turenen foregår to gange om dagen klokken 11 og klokken 16 (Tel 076 33 44 891 - Speleotecnica - Piazza Duomo).

Der er i dag opdaget over 40 etruskiske tunneler under jorden, 100 etruskiske brønde, 25 vand-cisterner fra renæssancen, hvor der stadig løber vand, 20 firkantede brønde, og over 30 siloer til opbevaring, samt et utal af dybe kældre, hvor familierne igennem århundreder har opbevaret blandt andet byens gode vin.

De etruske gravsteder - Orvieto siges at være en af de mest "etruskiske" byer, der findes - ligger udenfor bymuren - Crocefisso del Tufo (Tuf-sten er et byggemateriale) og Della Cannicella - gravpaldsen er indrettet som efter en byplan og navnene på de afdøde står på gravstederne

Domirken


Pave Urbano IV lagde grundsten den 13. november 1292 til det imponerende bygningsværk, og byggeriet er ualmindelig godt dokumenteret.

F.eks. viser notater, at arbejdet om søndagen blev betalt mindre, fordi det ikke var velset, at håndværkerne arbejdede på hviledagen.

Man ved også, at man havde et kontrol-ur fra 1347, der kontrollerede arbejdskraften.

I 1960´erne var Duomo´en i Orvieto genstand for ophidset debat, da man besluttede at skulptøren Emilio Greco skulle lave katedralens nye bronzedøre, som mange fandt for moderne til et gotisk bygningsværk som domkirken.

Kunstnere som Henry Moore og J.P. Hodin forsvarede Grecos døre, der var færdige i 1963, men først blev sat på plads flere år senere, og - siges det - nærmest skjult via Vatikanets mellemkomst.

Senere har sicilianske Greco fået sit eget kunst-museum i Orvieto, som efter mindst ligeså meget polemik åbnede i 1990´ erne i stueetagen i Palazzo Soliano fra 1300-tallet, hvor paven tidligere havde sine audiens-lokaler ved siden af Doumo´en.

San Patrizio brønden

Denne imponerende brønd blev gravet på ordre af pave Clemente i begyndelsen af 1500-tallet for at sikre byens vandforsyning i tilfælde af belejring. Brønden anses for et mesterværk af renæssancens ingeniører.

Patrizio-brønden

Man kan gå ned i den 62 meter dybe brønd ad to vindeltrapper udvendigt på brønden.
To, fordi de der går ned, ikke møder dem der går op.

Arkitekten var Antonio di Sangallo il Giovani.

Andre seværdigheder i Orvieto

Palazzo del Popolo - byens militære centrum Torre del Moro, hvor paladset ved sin af i romansk-gotisk stil i dag er kongrescenter.

Tæt ved fortet findes det eneste åbne etruskiske tempel - Tempio del Belvedere.

I Via Filippeschi findes kirken S. Gioviale med freskoer fra 1300 og 1400-tallet.

På Corpus Domini dagen er der middelalderoptog i byen, hvor de fire kvarterer Stella, Olmo, Seranica og Corsica går igennem byen.

Ved Orvieto

Rocca Ripesena - ca. 7 km fra Orvieto by.
Slot ødelagt i 1337 - Castello del Signore di Orvieto Ermanno Monaldeschi.
Vin: Classici og D.O.C. di Orvieto - Palazzone -
Rocca Ripensena 68 - tel 0763 44 166
Keramik - da Agrisio alla Rocca 17 - 0763 44127
Agriturismo og agricamping - Sossogna - loc. Rocca Ripesena 61 - 0763 43 141

-syl


Copyright © 2002-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano