Kunst - Umbrien

2002

Bookmark and Share

Giotto´s fresko samlet efter jordskælvet i 1997"Pusletspillet"

Jordskælvet i Umbrien skete den 26. september 1997.

I dag fremstår Assisi, som blev meget hårdt ramt af jordskælvet delvist som en helt nyrestaureret middelalderby, og delvist som en byggeplads for de genopbygninger, der stadig er i gang.Artikel fra 2002
4 personer omkom, da taget faldt sammen i den øverste af de to kirker i San Francesco-basilikaen i Assisi i 1997.Cimabues og Giottos berømte freskoer af San Matteo og San Girolamo lå i 100.000´er af små stykker nede på gulvet, da jordskælvet var ovre.

I dag er Giottos fresko af San Girolamo tilbage over indgangen til den øvre Basilika.


100.000 arbejdstimer

- En titanisk operation, kalder Giuseppe Basili fra det centrale restaureringsinstitut, der har fulgt arbejdet fra start til slut.

Freskoen var under jordskælvet blevet til over 50.000 kalkstumper, som det har taget over 100.000 arbejdstimer og fem år at samle.
2,5 millioner euro har det kostet, men så kan Giottos ungdomsværk fra det 13. århundrede også igen beundres på det originale sted nøjagtig fem år efter jordskælvet.

To mindre freskoer af Giottos elever var færdigrestaurerede i 1999, mens man må vente endnu nogle år, inden Cimabues San Matteo er klar.

Kun to farver hos Cimabue

Cimabues fresko består af over 120.000 små-stumper, som restauratørerne i disse år møjsommeligt samler.


Men Cimabues fresko er mere kompliceret end Giottos, fordi farverne her er blevet blegnet af tidens tand, og i dag næsten udelukkende præsenterer gule og røde nuancer.

Derfor foregår arbejdet også ved hjælp af avanceret teknologisk udstyr, som giver restauratørerne en hånd med.


Det færdige resultat øverst, og freskoen umiddelbart
efter jordskælvet i 1997

-syl

Copyright © 2000-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano