Turisme

2006
- 2012


Sommer 2012:
Turist-skat på overnatning indført i mange kommuner
- fra 35 cent til 5 € per nat afhængig af hotellets stjerner
I april 2012 havde Romagna-delen af Emilia-Romagna samt regionerne Abruzzo, Calabrien og Friuli Venezia Giulia besluttet IKKE at indføre afgiften for sæsonen 2012.

2006
Skilte-skove giver også
penge i kommunekassen

Der er ikke nogen særskilt kommune-skat på de italienske selvangivelser, hvor al skat stort set ender i Rom for at blive fordelt derfra som tilskud.

De italienske kommuner kan indenfor fastsatte rammer bestemme om de vil have en lav eller høj ejendomsskat (og den er i forhold til Danmark under alle omstændigheder lav), og derudover tjener kommunerne penge på at sætte reklame-skilte op overalt, hvor der er plads til det, og beskatte "forbruget" af offentlige arealer, når restauranter og barer har stole og borde på fortove og pladser.
(Ejendomsskatten før første bolig fjernede Berlusconi faktisk i 2008, hvad kommunerne klagede over. Ejendomsskat blev geninført af Monti i 2012 - nu går den til staten, red.)

Enhver facade - også på huse, der er ved at blive renoverede - kan bruges til reklamer
På motorveje er det i øvrigt forbudt at have reklameskilte langs med vejen.

Busser betaler
allerede "turistskat"

Det er ikke noget nyt, at der findes særskilte skatter og afgifter for turister.

Faktisk var der en "opholds-skat" på hotel- og ferieby-overnatninger indtil 1989 i Italien.
Afgiften blev dengang afskaffet med begrundelsen, at der kom for lidt penge ind.


Siden da har italienernes kreativitet givet sig udslag i f.eks. busafgifter.

En bus til 50 personer skal for eksempel betale € 180 (2006) for at sætte turisterne af på parkerings-øen Tronchetto - hvorfra turisterne i øvrigt er tvunget til at betale fem euro med det samme for at komme derfra og til Venedigs centrum med en båd-færge.

At sætte turister af og på mere eller mindre tæt på Firenze´s centrum koster mellem 150 og 230 euro. www.buspass.it >>De italienske kommunekasser fattes som de danske altid penge, og siden marts 2011 har kommunerne fået lov til at opkræve en ny "overnatningsskat".

Først kom Venedig og Rom, men nu har stort set alle større turistbyer indført afgiften, der for turister bliver til en ekstra udgift når regningen skal betales.
"Tasso di soggiorno" vil der stå på kvitteringen,
og denne skat føjer sig smukt til det stadig for mange ukendte bel'øb for "Pane e coperto" - Brød og Kuvert - et tillæg, der ofte overrasker på restaurant-regningen og ligeledes betales per person.Overnatningsskatten bliver tillagt regningen når man selv booker sit hotel, og vil af administrative grunde også ofte være en ekstra udgift, som gæster selv må betale ved rejsen også selv om man deltager i en grupperejse.

Eksempler på tillægget er 35 cent per nat på et et ét-stjernet hotel i Montecatini Terme, og op til de maksimale 5 euro per nat på et femstjernet hotel i Siena.

I nogle byer betaler man kun "Tasse di Soggiorno" i højsæsonen, mens andre byer har valgt, at man højest skal betale det ekstra kommunekasse-gebyr for fire nætter.

Ikke alle hoteller har fået opdateret deres hjemmesider til at medtage informationen om den nye afgift.

Regner man som hovedregel med cirka 1 euro per nat for et ét-stjernet hotel, 2 euro for et to-stjernet og så fremdeles undgår man negative overraskelser og bliver glad, når afgiften er mindre og børn måske endda også fritaget for at betale.


Turistskat fjernet fra finanslov 2007

16. november 2006
Næste års turister kan ånde lettet op:
Turist-skatten på op til fem euro per overnatning blev fjernet under finanslovs-forhandlingerne i november 2006.
Foreningen af italienske kommuner - ANCI >> - er utilfreds med, at muligheden for at beskatte turisterne er forsvundet, og forudser i stedet, at kommunerne opkræver mere skat af borgerne.


Finansloven for 2007:
Hvis forslaget om turist-skatten bliver vedtaget i sin nuværende form, så kommer kommer der 1,7 mia. euro mere i kommune-kasserne til næste år.

Italienerne selv kommer til at betale 57,7% af afgiften og de udenlandske turister 42,3 %.

Turistbranchens organisationer er naturligvis imod afgiften, og frygter et fald i antallet af turister.

I forvejen er Italien faldet fra en førsteplads i 1970 som verdens førende turistland til en femteplads i 2004 i forhold til antallet af udenlandske turister.

Kommuner skal have mulighed for at
lave "turistskat" på 37,50 kr. i døgnet


Oktober 2006
€ 5 per overnatning kan blive den ekstra-udgift,
der skal oveni feriebugettet fra januar 2007, hvis forslaget bliver vedtaget som en del af den italienske finanslov for næste år.

Flere kommuner har allerede meldt ud, at de ikke vil benytte sig af den mulighed for at tjene penge.

Men mange andre turist-kommuner (og hvor er der IKKE turister i Italien?) overvejer naturligvis forslaget - specielt med et forslag til finanslov, der ser ud til at fjerne en del af de italienske kommuners sparsomme indtjening.

-syl

Retur til
Turisme <<


Pas på byernes ZTL-
zoner
- her må du ikke køre >>


Du kan få store bøder,
hvis du køber kopivarer >>


Artikler
Må turister plukkes hele året?
Kommentar maj 2004 >>


Turister må plukkes
hele året! (1999) >>


På Motorvejen >>


Copyright © 2006-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano