Trentino

April 2012
Bookmark and Share
Ferie ved søen i Ledrodalen nordvest for Gardasøen
Motorsavs-kunstudstilling i skoven ved Ledro Søen >>

Her ligger "vores" sø:

Klik for stor kort >>


Masser af aktiviteter


Som du kan lse til højre består vores ferie-aktiviteter mest i badning og spisning, men Ledro-dalen er ogs for de - efter vores
mening - hyperaktive.Vi s
er hver morgen mange mountain-bikers tage ud p udflugter.

Omrdet er ogs ideelt til trekking og bjergvandring, bde for magelige folk som os, men ogs for dem, der vil vandre i hjderne.

Det lokale turistkontor arrangerer vandringer
af forskellig svrhedsgrad i hele turist-ssonen - der er møde om ugens aktiviteter hver
mandag aften i højsssonen - og udlejningsbureauerne giver dig et detaljeret vandrekort med i velkomst-konvolutten.


Med Diego, Meggie og de andre instruktrer hos Canyon Adventures >>
kan du prve canyon'ing, som selv jeg kunne klare, men ogs bjergvandringer og andet "sjov".


I Molina di Ledro ligger ogs et museum med de ple-huse >> (palafitte).
Da søen i 1920´erne blev tømt, da man konstruerede elektricitetsværket i Rova del Garda, fandt man over 10.000 pæle på bunden fra en kæmpe forhistorisk pæleby.


Sommeren igennem kan man på museet deltage i kurser om, hvordan fortidens indbyggere i Ledro-dalen overlevede.


Pælehusene i Molina di Ledro


I vandet med Crilli


Endnu en udsigt


Nattelivet ved Ledro-søen er til at overskue - heldigvis...
Vi får en is eller en grappa hos Mary Poppins i Molina di Ledro.

Sommeren igennem er der dog i hele Ledro-dalen både lokale byfester, Alpejægerfester og koncerter for dem der ikke som os går tidligt i seng når de opholder sig for meget i den friske luft.


Ledro-historier:
Juli 2003
Efter 14 r i Italien gav jeg i midten af juni op,
og investerede i en ventilator, der for en stakket stund gav en illusion af frisk luft i vores lejlighed, der i normale somre faktisk "holder varmen ude" indtil omkring den 10. august.

Trods ventilatoren
- der udover blot at vifte den samme lummervarme luft rundt i lejligheden, ogs er et godt middel til hold i nakken, gav vi helt op midt i juni.

Efter 3 uger med en faktisk temperatur over 40 grader fandt vi et "Last minute"-tilbud hos et af udlejningsbureauerne - se links t.h.

En dejlig lejlighed i Belvedere-residensen i Molina di Ledro med udsigt til have, pool og s, med en lille privat have til vores brug - og ret til ferie med hunden ikke mindst.


Sommeren 2003
- et varmt mareridt >>Skyer i tåredalen


Marts 2004

Der var skam en lejlighed til os i august 2003 også - Casa Federica hed huset, som vi straks omdøbte til "Heidi-Hytten".

Vi har lejet den igen de første to uger af august i år (2004), og kan næsten ikke vente, til vi igen skal til Ledro...


(Og ja - vi nød også Ledro dal og sø i 2004.
Crilli opførte faktisk en ti minutter lang hoppe-dans af glæde, da hun genså "Heidi-hytten" .
Charlotte!)En glad Crilli foran "Heidi-Hytten" - Casa Federica i Pur
Vi var første gang ved Ledrosøen i 2003. Vi har faktisk ikke længere tal på, hvor mange gange vi har været deroppe - og den 24. juli 2007 kørte vi afsted igen...
Her kan du læse hvorfor:


Regn og torden på rigtige tidspunkter

Jeg kendte Ledrosen- og dalen en smule fra mine oplevelser med "rafting p rven" - ogs kaldet "Canyon'ing >>, og vidste at dalen ogs kaldes "Valle delle Lacrime" - "Tredalen" - fordi det ofte regner - og var der noget vi trstede efter i 2003, s var det regn, frisk blst og kligere temperaturer.Vi blev bestemt ikke skuffede på vores første rejse - og udover en del regnbyger - altid sidst p eftermiddagen, om aftenen og natten - s får vi hver gang ogs masser af solbadning og svmning i en s s ren, at store fede rreder rent bogstaveligt svmmer rundt sammen med os.

Superpizza og gode egnsretter
Nu er god mad udover sol og vand (og vin!) en uundvrlig ingrediens i vores ferier, og her overstiger Ledro-dalen og den nærmeste omegn faktisk jævnligt vores forventninger.

Den lille butik langs søbredden i Molina di Ledro frister med mange lokale specialiteter, som vi også tager med os tilbage til Milano.
Specialiteterne er så gode, at vi må se stort på at indehaveren nok er den sureste af slagsen, jeg endnu har mødt i Italien :-(

Blandt specialiteterne er en 61% "medicin", som den lokale apoteker opfandt i 1940 - den hedder Pico Rosso.
(Og vi har kun drikket én i hele vores liv! Det var sgu for skrapt for os!
Nu driller vil gæster i Milano med drikken...).
61% med hindbær- og jordbærsmag - og altså kun for hardcore... eller meget syge....Apotekeren har et spændende lille museum på hovedgaden i Pieve di Ledro - Foletto >> - gratis adgang - og lige overfor findes en skøn "trolde-butik", der også har noget rigtigt smukt og originalt julepynt, hvis man er til den slag.

Der er i øvrigt marked hver torsdag i Pieve di Ledro og sommeren igennem antikvitets- og pultermarked på en plads tæt ved centrum.

I flækken Pur, på søens sydlige side, hvor vi efterhånden med årene er blevet faste gæster, er der en lille dagligvarebutik med frisk brød og det allermest nødvendige - og ellers tager vi en tur til Riva del Garda - på marked eller på shopping i supermarkederne eller de kendte discountbutikker.

På Pizzaria del Lago i Molina di Ledro laver de hvert år super-pizza´er (og det er faktisk ikke nemt at finde gode pizza'er i Italien >>):
For eksempel dén med gorgonzola-ost, speck og ndder - uhhmmm!!!

Den pizza er en efterhånden nærmest en rituel handling, mens manden SKAL have en minestrone-suppe, som han putter brdet i - s kan han nemlig nsten ikke blive lykkeligere...


Lykken er en varm minestronesuppe i tordenvejr


Præstekvælere til hedningen

P "Ristorante al Lago" i Molina di Ledro kaster jeg mig ofte over et udvalg af de lokale "salumi´er" - ogs kaldet "affettati" - skret plg - naturligvis "speck" >>, som Trentino og Syd-Tyrol er bermt for, men ogs den lokale salami og det gte fede spk Lardo >>.

Den lokale specialitet med det charmerende navn "prstekvlere" - "Strangolapreti" - er også lige en ret til en hedning som mig.

Prstekvlere er en slags krydrede pasta- og brødboller, serveret med smeltet smr.
Det siges, at en grovædende præst faktisk engang risikerede af blive kvalt i disse boller, hvis ikke hans sognebørn havde banket ham godt og grundigt på ryggen...


Prstekvælere

Flere præstekvælere

Og så er de grillede lammekotoletter også på menuen hvert år på "Al Lago".


Hos Franco p Magasì

Osteria Magasì >> ligger på vejen mellem Gardasøen og Ledro-dalen.
Osteria Magasi

Klik for stort foto


Franco laver stort set alt selv - fra plgget til vinen, grappe'rne >> og svampene, som han indtil for nylig selv dyrkede i udhulede tr-stammer, som man kan se i grden, hvor der serveres om sommeren.

Franco laver flamberet pasta i parmesan-osteformen


Vi får hans hjemmelavede plæg med hjemmelavede eddikesyltede grøntsager, og en enorm tallerken med grillet kød af enhver type.
Og så får en fritteret udgave af den lokale specialitet - Carne Salá - saltet kød - som bare smelter på tungen.

Osteria Magasì mellem Gardasøen og Ledro-dalen


Og til hunden er der en knogle, som den får resten af eftermiddagen eller aftenen til at g med.

På strand med hunden
Badestrande er normalt forbudt omrde for firbenede i Italien (Læs mere om Hund og Strand >>), men vi opdagede ret hurtigt, at bugten lige udenfor flækken Pur var perfekt til os og Crilli.

Hun var nemlig ikke den eneste hund, og opdagede i 2003 - nok mest til sin egen overraskelse - at hun faktisk er god til at svmme, da hun s, hvordan de andre hunde kastede sig ud i sen.


Hotel Maroni >> ligger kun 500 m fra vores favorit-badestrand ved Pur, s der får vi som regel også frokost et par gange i løbet af ferien.
Hotellet er i øvrigt åbent hele året som et af de få steder i Ledro-dalen.

Hotel Maroni i Pur


På Maroni spiser vi "Tagliatelle med rdyr-ragu" eller "Tagliatelle med et hav af frisk pande-smr-stegte Karl Johan svampe >>", der det sidste minut har stegt sammen med pastaen, hvad der giver retten en god og ikke for fugtig konsistens.

Bndspaghetti - tagliatelle - med svampe på Hotel Maroni


For varmt ved Garda Sen
Et par gange tager vi ned Riva del Garda eller til Arco ved Gardasen, men den fugtige varme minder os for meget om Milano, s vi kommer ofte hurtigt retur.

Nogle gange kører vi dog ud i det blå - som dengang hvor vi fandt en restaurant, hvor Mamma Lina bestyrede gryderne.

Udefra s restauranten ud som et almindeligt "Trattoria" - et traktrsted af den slags, hvor mange spiser deres frokost, og hvor kkkenet er godt og meget tradtitionelt.

Kød på bordet!

Indenfor var Trattoria S. Alessandro i Via S. Alessandro 19 i Riva del Garda var meget mere end et almindeligt traktrsted.

I den smukke sal inde - der var ogs servering udendrs - var der dækket op med hvide duge og alt hvad dertil hrer, uden at jeg flte mig utilpas i mine lasede shorts, og der blev kælet om serveringen.

Et stort udvalg af okse-filetter tilberedt p forskellige mder fik min ellers p alle mder kdlse mand til at vlge en filet med karl Johan svampe - og kdet var mrt som bare pokker!

Jeg fik en "tris" - 3 af husets pastaretter - p en tallerken, og Mamma Lina, der med jvne mellemrum kom ud i restauranten og "kontrollerede" slagets gang, var faktisk lidt sur over, at jeg ikke kunne spise helt op, men der var bare s meget...


En pasta-tris med præstekvælere, lasagna og hjemmelavede ravioli hos Mamma Lina på Trattoria S. Alessandro tæt ved Riva del Garda


Og det er i det hele taget symptomatisk for restauranterne p vores ferie, at deroppe i bakkerne og omegnen er portionerne til voksne mennesker!

Flere perler ved
Gardasøen nordlige bredder

I 2006 overnattede vi et par dage ned ved Garda-søen - hos Agritur La Cort >> (Kan varmt anbefales!) før vi kørte op til Ledrodalen.


Teroldego-vin hos Le Servite

250 meter fra La Cort ligger restauranten Le Servite - og der er vi efter vores mening oppe i de højere luftlag uden at det på nogen måde bliver fisefint - læs mere om Le Servite i Arco her >>.

Kører man til Drena - nord for Riva del Garda - og tager vejen mod nord få kilometer finder man en anden dejlig restuarant - La Casina - der liggger i Localitá La Casine, Drena, i 525 meters højde - (Tel. 0464 54 12 12) der serverer typisk trentinsk gastronomi - og nogle gange bliver serveringen forestået af danske Dorthe, der til daglig arbejder på rejsebureauet Scandi Tour i Arco.Flot musem i Rovereto
I påskeferien 2007 overkom vi vores normale ferie-dovenskab og tog en dag til Rovereto og besøgte det fantastisk flotte MART-kunstmuseum >>.
Det er en god - ikke for lang - dagsudflugt - og kan kombineres med vingårdsbesøg omkring Rovereto.


Det 40 meter høje vandfald i Varone få kilomter nord for Riva del Garda - Cascata di Varone >>
- har vi faktisk også set....

-syl

Retur til
Turist <<

Retur til
Trentino-Alto Adige >>


Vin fra
Trentino >>


10 km fra Garda-sen

Indtil for f r siden var det
ikke nemt at komme til Ledro.
I dag er der takket være to
lange tunneller kun 9 km fra
Riva del Garda ved
Garda-søens nordligste del
over til Ledro-dalen.

Artikler
Garda Sen >>
Serne i Norditalien >>
Canyon'ing >>
Aktiv ferie >>
Med hunden på ferie >>
Da Sergio var "Papagøje"
ved Adriaterhavet >>

Links
Hjemmeside Valle di Ledro
Ledro-dalen >>


Udlejnings-lejligheder

Ledro Service Tour >>
LB Tour >>
Green Holiday >>

Rustik charme
De fleste lejligheder og huse
i Ledro-dalen emmer
bestemt ikke af luksus.
Her er det basale, der skal bruges til en ferie og masser af lidt skrumlede træmøbler.
En del ferieboliger
har svømmepøl til dem,
der tror, det ikke kan
være dejligt at søbade.
Til gengæld er dalen og søen ikke overrendte - naturen er stadig helt vild og vandet i søen så rent at det kan drikkes...

Sommeren 2007
Frokost - eller ferie - på
"Rifugio al Faggio"Normalt er et rifugium et sted man skal vandre - opad! - til,
og nu er vi ikke de store vandrere, så for os var "Al Faggio" en positiv overraskelse i sommeren 2007:

Man kan nemlig køre hele vejen op til stedet, der udover at være restaurant også er hotel.

"Al Faggio" ligger i Concei-dalen og man drejer til højre op i dalen mellem Pieve di Ledro og Bezzecca.

Vi fik en lækker forret med pølser og skinker af rådyr og andet vildt.
Jeg tog siden præstekvælere og Sergio en heftig omgang steg - brasato - med normal polenta og den specielle Ledro-polenta - og efter den lokale ost til dessert var vi mere end mætte!

"Al Faggio" er ideelt til en spadserertur i skoven - og også som udgangspunkt for mere krævende vandre og mountainbike-ture.

Og der er efter sigende italienske nisser - gnomi - i skoven...


Copyright 2000 - 2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano