Toscana-Siena

Marts 2012


En ubekræftet legende siger, at Siena blev grundlagt af Senio og Aschio, der var Remo sønner, og flygtede fra Rom, efter at faderen var bleve dræbt.

På grund af den legende støder man i Siena også på Roms ulvemor, der dier tvillinger Romolo og Remo, der jo siges at være Roms grundlæggere.

Mere sandsynligt er det dog, at byen på de tre høje blev grundlagt af etruskerne.

De tre høje er by-højen Cittá, San Martino-højen og Camollia-højen.


Siena bliver en del af romerriget i 90 før vor tidsregning, men bliver først for alvor en by i midten af de første årtusinde.

Da var romerriget allerede opløst, og goter og byzantinerne delte den italienske halvø og en ny og vigtig færdselsåre kommer til at gå gennem Siena:
Francigena-vejen bliver en vigtig pilgrimsrute.
Vejen går fra Canterbury i England til Rom - og er med til at sikre Siena betydning og økonomisk opblomstring.Siden kommer Siena under Longobarderne og får også en biskop i slutningen af 500-tallet.

I 1100-tallet kommer de mange kvarterer, der i dag kæmper om "Palio´en" >> to gange årligt, til.
Bymure bliver konstrueret og i begyndelsen af 1200-tallet dukker alle de store munkeordener også op i Siena.

Handelsstanden bliver en vigtig faktor i byen og i 1125 tager borgerne magten og bystyret fra biskoppen, og byen begynder samtidig at kræve magt over områderne udenfor bymurene.
Allerede her begynder kampen mod Firenzes magt.
En duel, der først endeligt afsluttes i 1555 - med Sienas nederlag.

Et af de mange slag mod Firenze stod den 4. september 1260.
Denne gang vandt Siena - men ni år senere i slaget ved Colle di Val d´Elsa var det Firenzes tur til at vinde.

Guldalderen

Fra 1287 ledes Siena af et råd - De 9 - der nu er tvunget til at være allierede med og underlagt Firenze.
Denne styreform varer til 1355 og det er Sienas "Guldalder".

I arkitekturen dominerer en kombination af den romanske og den gotiske byggestil, og malerkunsten i Siena udvikler i disse årtier en egen stil med for eksempel Duccio di Buoninsegna, Simone Martini og Ambrogio Lorenzetti.

Blandt sidstnævntes mesterværker er allegorien over "Den gode og den dårlige regering" fra 1338-1340, der kan beundres i en af de mange smukke sale på Sienas rådhus på Piazza del Campo.

Blandt handelsstanden er ikke mindst bankfolkene fra Siena kendte - de låner penge til stort set alle konge- og fyrstefamilier i Europa, og Italiens ældste bank er da også Banca di Siena, hvis hovedsæde stadig ligger i byen.

Storhedstiden slutter med pesten i 1348 - 60 % af befolkningen dør, og befolkningstallet falder fra 1328 til 1348 fra 37.000 til 15-17.000.

I 1399 ledes byen kort af Milano-hertugen indtil 1402.
De næste 80 år præges byen af interne kampe, der i 1487 fører til en periode, hvor byens ledes af Pandolfo Petrucci il Magnifico der dør i 1512.

I 1513 sætter spanierne sig på byen, og i 1555 overgiver Siena sig med nu kun 10.000 indbyggere endeligt til Firenze.

Firenze er ikke interesseret i en konkurrent og Siena mister sin betydning ligesom landbruget lider under Firenzes prispolitik og forbud mod eksport.

For at holde byens borgere i ave sponsorerer magthaverne de mange fester som altid har været vigtige i Sienas historie, og Palio di Siena er en af de fester, man begynder at fejre fast i løbet af 1500-tallet.

Siena følger Firenzes >> skæbne, og byen har en opblomstring, da jernbanen kommer til byen i 1849.


-sylCopyright © 2003-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano