Toscana
Turistinfo


Marts 2012

Bookmark and Share
San Gimignano:
Middelalderens Manhattan og en kraftig hvidvin


Der er masser af overnatningsmuligheder i byen og området, hvad enten man vil bo på hotel, Bed & Breakfast eller Agriturismo.

Masser af vingårde har også restaurant, rundvisninger o f.eks. ferielejligheder - blandt mange andre Fattoria di Fugnano >> , der udover den verdenberømte Vernaccia-vin også byder på en fadlagret "super-toscaner", og derudover i bakkerne ved vingården også har flere ferielejligheder til udlejning.

En Chianti Colli Senesi,
supertoscaneren Donna Gina
og den hvide Vernaccia.
Læs mere om Fugnano-vinene på Toscavini >>

Hvis det i dag er højstatus at eje en penthouselejlighed i New York, så var det tilsvarende i den italienske Middelalder et muret tårn - og naturligvis helst højere end naboens.

I San Gimignano var der i perioden som Frikommune over 70 tårne, der samtidig kunne fortælle alverden at her lå en rig og driftig by.
På den tid lå byen på Francigena-pilgrimsruten, og var også et blomstrende handelscentrum.
San Gimignano mister sin økonomiske betydning, da pilgrimsruten forandres, og byen Poggibonsi nede i dalen overtager positionen som pilgrimsby og handelscentrum.I dag besøges byen på bakketoppen i Elsa Dalen hvert år af over 3 millioner turister, så et besøg på hverdage kan varmt anbefales.Man måtte ikke bygge tårne, der var højere end byherskerens - Podesta´ens - tårn.
Det førte faktisk til, at én af de valhavende familier i stedet byggede to tvillingtårne, som man så skulle forestille sig ville være byens højeste, hvis man satte dem ovenpå hinanden...

I dag står der 13 tårne tilbage bag bymurene, men middelalderen er stadig utrolig velbevaret, og fra bymurene har man en fantastisk udsigt over et landskab, der virker som om det er skabt til smukke postkort-foto.

Bedste udsigt over den smukke by får man fra borgen - La Roccas - tårn. Roccaén var byens forsvarsborg.San Gimignano blev allerede i 1990 en del af Unescos Verdens Kulturarv >>.

Udover blot at nyde stemningen og de mange spændende mad-, vin og kunsthåndværksbutikker, byder en spadserertur på byens tre flotte pladser.

På Piazza del Duomo ligger "La Collegiata", byens katedral, (Nr. 1 på bykort nederst tpå siden) der blev indviet i 1148 og indvendig byder på fantastiske freskomalerier af blandt andre Benozzo Gozzoli og flotte træskulpturer af den berømte Jacopo della Quercia.


Katedralen ser meget beskeden ud, men huser uvurderlige kunstværker .

Her finder man også Palazzo del Popoli med det 54 meter høje Torre Grossa. Palazzo del Popolo huser et museum med værker af blandt andre Filippino Lippi og Pinturicchio.


Palazzo del Popolo - kunstmuseum med med toscanske malerier fra 1200 til 1400-tallet - og også en flot samling antik keramik.

Piazza Cisterna indbyder med sine mange resturanter til et pitstop og brønden fra 1200-tallet er et af byens mest fotograferede steder.Aperitivo´en bør så absolut være et glas af byens kendte og kraftige hvide Vernaccia-vin.
Vernaccia er den lokale drue, der allerede blev omtalt af Dante i "Den Guddommelige Komedia" fra 1300-tallet.

På Piazza San Agostino ligger kirken af samme navn. Den blev konstrueret i slutningen af 1200-tallet i romansk-gotisk stil.
Også her kan en serie flotte freskoer om Agostino liv af Gozzoli beundres.


Byfester


San Gimignanos helgendag er den 31. januar, mens helgeninden Santa Fina fejres med et marked den 8. august.

"Ferie delle Messi"
- middelalderoptog, teater, musik og marked foregår hvert år den 3. weekend i juni.
WEB: Cavalieri di Santa Fina >>


Middelalderoptoget i San Gimignano


Flere byfester i hele Italien >>

-syl

Retur til
Toscana <<


Safran fra
San Gimignano >>


Links
Officielt web
San Gimignano >>
Vernaccia-vinen DOCG >>

Praktisk:
Der findes flere p-pladser, hvor man parkerer, og derfra går op til byen. Busser skal igennem check-point, og får kun ganske få minutter til at hente grupper, så der skal man være præcis på opsamlings-parkeringspladsen.

Navngivet efter
Modenas bsikop


San Gimignano blev grundlagt som en etruskisk landsby i det 3. århundrede før vor tidsregning.
Byen ligger på en bakketop i 324 meters højde og har i dag omkring 7.000 indbyggere.

I 900-tallet tog byen navn efter Modenas biskop, som i følge legende freslte byen fra hunnerkongen Attilas besættelse.

San Gimignano havde status som frikommune fra 1199 til 1348, hvor byen blev en del af Firenzes besiddelser.

Copyright © 2011-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano