Palermo

1992

Bookmark and Share

På pilgrimsfærd gennem mørkets by


Artikel offentliggjort i Berlingske Tidende 23. juli 1992

18.7.2010:
Få deltagere i mindehøjtidlighed og ødelagt statue af Falcone og Borsellino >>

Via d'Amelio, Palermo
22. juli 1993Blomster på stedet,
hvor antimafia-dommeren
Paolo Borsellino blev myrdet


"Modstand uden angst"
fra demonstrationen foran dommer Falcones hus den 23. juli 1992
"Falcones" magnolie-træ


Oprydningen efter attentatet mod antimafia-dommeren Paolo Borsellino er endnu ikke tilendebragt.

Indflydelsesrige borgere i Syditalien kræver statens indgriben mod terroren øjeblikkelig, mens forbryderorganisationen fortsætter likvideringen af super-anklagerne mod mafiaen med de mest blodige midler
.

En lind strøm af biler kommer kørende af ad den brede boulevard i et af Palermos pænere kvarterer.
Klokken nærmer sig halv to tirsdag nat, to døgn efter at en fjernstyret bombe nærmest pulveriserede dommer Paolo Borsellino og hans fem livvagter foran huset, hvor dommerens mor bor.Som den gode italienske søn ville han aflægge det traditionelle søndagsbesøg, der dog i hans tilfælde af sikkerhedsmæssige årsager aldrig fandt sted på samme tidspunkt hver søndag.

Men mafiaen regnede alligevel med vanens magt, og en bil plastret med sprænstof stod klar til at modtage ham.

200 meter fra Via d'Amelio er vejen stadig blokeret.

Tre biler, alle Panda'er, udgør en bizar modtagelseskomite for de tavse gæster på vej hen mod gerningsstedet.


To af bilerne er så forkullede, at den origianle farve er umuligt at gætte. Den tredje er rød.
Den ser helt normal ude på den ene side, mens den anden side er trykket ind og totalt svedet af.

Foran Via d'Amelio nummer 19 holder flere betjente vagt, og en af brandvæsenets pumper er den eneste lyd i nattemørket.

Bomben sprang søndag den 19. juli klokken 16.55.

Renato Miceli, der er min guide på den natlige sightseeing, fortæller, at han hjemme hos sig selv, flere kilometer borte, tydeligt kunne høre bomben.

To døgn efter er oprydningen endnu ikke afsluttet.

Et molestreret bilsæde ligger stadig tæt ved kantstenen, og de knuste ruder og flænsede jernpersienner på sjette og syvende etage i alle blokkene omkring "stedet" vidner om, hvad 50 kilo trotyl er i stand til at udrette, nå
r fjernbetjeningen bliver trykket i bund.

- Vi er i gang med det tekniske undersøgelser, lød det fra lederen af efterforkningen tirsdag aften.
- Om femten dage har vi sikkert de første resultater, " fortsatte han, selv om vel ikke engang hantvivler på, at det endnu engang er Siciliens pest, mafiaen, der er den skyldige.
Spørgsmålet er snarere, hvilken familie, der gjorde det.

Hån mod staten


Men råbene på pladsen foran katedralen, hvor dommerens fem livvagter blev bisat tirsdag eftermiddag, antydede at der også er andre skyldige.

Demonstranterne, og mange med dem i resten af Italien, placerer en del af ansvaret på de politikkere og ledende politifolkd, der repræsenterer staten.

"Staten er ikke tilstede i Syditalien. Dèr hvor den er, er den magtesløs eller korrupt, " lød juristen Giovanni Trizzinos dom.

Sammen med hundreder af andre tog han efter bisættelsen tirsdag opstilling foran Palermos rådhus for at kræve borgmesterens og byrådets afgang.

Borgmester Aldo Rizzo havde annonceret sin tilbagetrækning, men en opringning sent tirsdag aften fra præsidenten fik ham til at skifte mening, uden at demonstranterne af den grund gik hjem før langt over midnat.

I stedet mødes bormesteren og byrådet med regeringen i Rom om få dage.
De vil medbringe en liste over deres krav til regeringens aktioner mod mafiaen, og får de ingen konkrete løfter med sig hjem, er Palermo uden borgmester.

Et symptom på myndighedernes magtesløshed eller, mener andre, manglendte vilje til at skride ind overfor mafiaen, er, at der endnu ikke er nogen resultater af efteforskningen af attenteatet på borsellinos kollega Falcone for to måneder siden,

"Spar os for mere nyttesløs snak,"
bad Enzo Biagi, en af Italiens mest respekterede journalister, i en kommentar i avisen Corriere della Sera mandag.
Biagi er på linje med de mange, der nu kræver, at staten erklærer mafiaen krig, og holder op med blot at forsvare sig mod angrebene.

Og med krig menes ikke udstationering af 2000 værnepligtige i og omkring Palermo. De var med den enestående effektivitet, som Italien også magter at præstere, allerede på plads tirsdag morgen.

Men Palermos indbyggere er ikke imponerede.
De opfatter det som en hån, at unge knægte udstyret med maskinpistoler skulle være det bedste middel mod mafiaen.

"Super-loven"

En statsbegravelse skal heller ikke være det eneste, man kan tilbyde mafiaens modstandere, lyder det ironisk om politikkernes og politichefens deltagelse i tirsdagens begravelse.

Italiens nyvalgte præsident nyder normalt stor respekt, men Oscar Luigi Scalfaro så sig tirsdag omringet af de myrdede livvagters vrede og afmægtige kolleger.

Ligesom Italiens politichef Vincenzo Parisi måtte statens overhovede finde sig i vrede tilråb, og dukke sig for folk, der slog ud efter og sparkede efter ham.

Løfterne om en forstærket indsats står i kø på siderne i det italienske medier i disse dage, men kun fremtiden vil vise, om politikkerne denne gang er i stand til af indri dem.
Super-loven om mafia-bekæmpelse skal nu hastes igennem parlamentet.

"Den 27. august er vi parate," lyder meldingen fra politikkerne.
Holder de det løfte, betyder det, at al kriminalitet i Italien fremover bliver delt op i to katagorier: Den "almindelige" kriminalitet og mafiakriminalitet.

Den sidste type får egne dommere og en superanklage-myndighed får grønt lys for alt fra telefonaflytninger, og agenter under dække til uden anden end deres egen tilladelse til at forhøre indsatte mafiosier.

40 tætskrevne sider fylder dekretet, der vækker minder om de nærmest grænseløse beføjelser, der i 1980'erne var med til at sende en stor del af de italienske terrorister bag tremmer.

Blandt andet skal en mistænkt mafiosi kunne varetægtsfængsles op til et år, mens efterforskningen står på.
Et andet punkt er endnu bedre vilkår for "i pentiti", fængslede mafiadømte, der beslutter sig til at "synge" foran politiet.
Nedsættelse af den idømte straf, og bedre beskyttelse efter løsladelsen, er også en del af lokkemaden.

Superanklage-myndigheden betyder en centralisering af magten, og ligesom tilfældet var med anti-terrorisme-lovenen lyder der bekymring fra kritikere.
De opfatter de foreslåede metoder som en trussel mod et i forvejen truet demokrati.

Komiteerne er aktive

På vej mod næste stop på "pilgrimsfærden" gennem det nattemørke Palermo forklarer Renato Miceli, der er reklamemand af profession, at hans samvittighed har det dårligt med de metoder, det ny dekret giver myndighederne mulighed for at anvende.

Han frygter mest af alt super-anklageren.
"En centraliseret myndighed er nemmere at korrumpere og infiltrere, men der er desværre nok ingen vej tilbage," forklarer han.


Han og søsteren Daniela, der er med i bilen, er aktive i flere forskellige bevægelser, der prøver at få de almindelige borgere i Palaermo til aktivt at bekæmpe mafiaen.

Daniela Miceli er reklamefotograf i Milano, og hun rykkede ferien frem for at være i Palermo i dag, og deltage i en længe planlagt anti-mafia demonstration i anledning af to-månedersdagen for Falcones død den 23. juli.

Håbet svinder

"F
alcone er altså ikke glemt, endnu", sukker skeptikerne. Magnolie-træet foran indgangen til huset, hvor han boede blomstrer udenfor sæsonen.

Som mange andre har Daniela medbragt en rose, som hun med stor højtidelighed planter i en af de mange vaser under træet.

Sammen læser vi nogle af de mange hundrede papir-lapper, der er sat fast med tape og tegnestifter på træstammen.

Træet er blevet et mødested, og bærer Palermos råb om hjælp.
Flere bærer rundt med slagord mod politikere og myndigheder.

Politiet bevogter stedet døgnet rundt, "for at undgå episoder" fortæller den ene af de to betjente.
Han bruger ikke vagten til at læse Palermos lidelseshistorie på træet.

"Vi har ikke engang håbet tilbage," klager andre beskeder, sat op efter attentatet på Falcone.
Få spørger: "Hvorfor netop Borsellino?".

Han overtog jo Falcones opgaver, og var ligesom Facone kendt for at kunne få dømte mafiabosser til at tale.

-syl


Copyright © 1992-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano