Marche

December 2010

Bookmark and Share

Læserartikel om ferie i Acquaviva Picena i Marche 2009
Marche - en italiensk region, danskerne har overset!


Om området:

Marche regionen er beliggende ved Adriaterhavet på Italiens østkyst med en kyststrækning, der rummer smukke badebyer som San Benedetto del Tronto, som er flere km lang med en bydel for de, der ønsker luksus og gang i nattelivet.Til forskel fra Grottamare, der har et meget familievenligt og mere stilfærdigt strandliv.

Fælles for begge byer er den lange strandpromenade med lystbådehavn og den skønneste badestrand.

Grottamare består af en nyere bydel og et højt beliggende "Centro Storico", der byder på spændende oplevelser og en enormt flot udsigt over Adriaterhavet.

Det er her man finder den berømte restaurant "Papa Sisto" >> (den 6. pave), som rummer flere etager op ad bjergsiden og har et fantastisk view over byen og havet.
Det er også her , man har et menukort og en betjening, der er værd at køre efter.

Bilen må man efterlade på et plateau op ad bjergsiden og puste sig gennem trapperne det sidste stykke op til restauranten.

Området vi besøgte, og som bl. a. rummer de to badebyer og den lille idylliske by Porto d'Ascoli, rummes af provinsen Ascoli Piceno.


Ekstra indbyggere
fra naboregionen
i 2009


Som nabo har Marche regionen Abruzzo regionen med det jordskælvsramte område omkring hovedbyen l'Aguila >>.
Mange af de 200.000 der blev hjemløse efter jordskælvet er placeret på hoteller, også rundt i Ascoli Picena-provinsen med opholdet betalt af den italienske stat fra april 2009,hvor jordskælvet ramte, til august, hvor de hjemløse må vige til fordel for det store turistpres, der sker på hotellerne ved begyndelsen til italienernes ferieperiode.
Regeringen har fastsat, at der omkring oktober-november skal stå 29.000 huse klar til indflytning i l'Aquila.

Marche - en overset italiensk region!

Det er bemærkelsesværdigt, at man kan risikere at opholde sig en hel ferie i regionen uden at støde på danskere.
Forklaringen er nok for det første danskernes passion for det nordlige, sydlige og vestlige område med Toscana som topscorer.

Acquaviva Picena
Klik for store foto >>
Hvis man vælger at besøge den lille by Acquaviva Picena med den fantastiske udsigt 359 meter over havet, kan man bl.a. vælge at bo på hotel O'VIV >>, Via Marziale 43 (priser fra €60 for dobbeltværelse) foruden en række Bed and Breakfast i området.

Der er flere muligheder for at spise godt og billigt. Lige udenfor byen fik vi 2 retter solid mad inklusiv vin til 10 euro.Byen har mellem 3-4000 indbyggere, fordelt med 1600 i den historiske bydel og resten i den nyere bydel.
Byens faste indbyggere arbejder energisk på at gøre opmærksom på dens tætte beliggenhed til den skønne strand ved Grottamare og San Benedetto del Tronto.De lokale roser den ro, der hersker i byen og byens udsigt over et område, der rummer "det meste af Italien", nemlig havet til den ene side og bjergmassivet Gran Sasso med sne på toppen til den anden side.

Midt imellem ligger et stærkt kuperet landsskab med vinmarker, olivenlunde, et gammelt kloster, S. Fransesco, hvortil der er adgang på visse tidspunkter samt vingården Agrivitivinicola San Francesco med de dejlige Cherri vine >>.

Det siges, at Marche regionen er den mest selvhjulpne af de italienske regioner. Den klarer sig så vidt muligt uden de tilskud, der tilflyder andre regioner i landet, hvilket måske skyldes dens mangfoldighed af råvarer, natur og kultur i en skøn blanding, det, der som før omtalt rummer alt det, Italien står for.

Byen har 3 kirker, S. Nicolo (1500-tallet), S. Rocco (1200-tallet) og S. Lorenzo kirke og kloster (1600-tallet).

Vi gik på kommunekontoret, Municipio, beliggende i paladset Chiappini , hvor vi fik lov at se de smukke lokaler ovenpå, hvor i øjeblikket de gamle lofts- og vægmalerier restaureres med henblik på at indrette museum og senere flytte kommunens kontorer til en anden bygning i bymidten.


Der ligger et lille kommunalt turistkontor på Piazza S. Nicolo ved Via Marziale.
Byen har en særdeles malerisk middelalderbymur med byporten Porta Vecchia.
Midt i byen på Piazza del Forte ligger det store Fortezza Mediovale med to museer, bl. a. våbenmuseet, Museo Delle Armi.


Rocca di Aquaviva stammer fra 1300-tallet

Mange af byens gamle huse fra 1700-tallet er restaureret og beboet helårs eller i sommermånederne, mens andre bygninger, tidligere beboet af højtstående borgere, har stået ubeboede hen i årtier og efterlader det, der af mange betragtes som et "yndigt forfald".

En spadseretur rundt i byen kræver et adstadigt tempo og et par solide sko.

Der arrangeres i sommermånederne hver onsdag aften kræmmermarked på to af byens piazzaer, ligesom der løbende arrangeres udendørs koncerter og middelalderoptrin.På Via Marziale ligger en butik med alle områdets specialiteter i form af vin, pølser, pesto, oliven m.m. i glas, håndarbejde, kurveflet etc.
Personalet består af frivillige fra området.

Acquaviva Picena er kun en lille del af de mange muligheder, der ligger i at besøge regionen Marche og provinsen Ascoli Piceno.
For kunstinteresserede kan klikkes ind på www.marchedarte.it >>.

Angående sproget kan det synes besværligt hvis ikke man behersker italiensk eller et andet latinsk sprog, idet fransk og spansk prioriteres højere end engelsk.
Men med en parlør og en ægte glæde og interesse for det smukke og venlige land, kommer man langt.
Hjælpsomheden er stor, blot man starter eller slutter enhver henvendelse med et høfligt "per favore".

-syl

Retur til
Marche <<


På Café
i Ascoli Piceno >>

Hvordan kommer man
til Acquaviva Picena

Vi fløj til Rom og begyndte den videre rejse derfra.
Vi kørte 3 timer med Roma-Marche Linee i bus tværs over landet til den lille by Acquaviva, beliggende 7 km inde i landet.
For øvrigt er køreturen fra Rom til Adriaterhavet meget smuk med flotte, varierede bjerglandskaber.
Billetter med fast siddeplads kan forudbestilles på internettet enten på www.romamarchelinee.it eller info@romamarchelinee.it, pris 16 euro pr. person one way.

I Roms lufthavn >> bevæger man sig til 2. sal (secondo piano), tag rulletrappe eller elevator. Her køber man en togbillet i en Tabaccheria (tobaksforretning) og løser billet til stationen Tiburtina, spørg om perron 1, 2 eller 3 (turen skal beregnes til 45 min.).

Når man stiger af toget, går man 150-200 m. til busterminalen, hvor man i informationen spørger, fra hvilken "stallo" d.v.s. bås, bussen til den ønskede by i Marche-regionen afgår. Det er ikke så svært som det lyder!

Motorvejen mellem Rom og Marche skaber også grundlag for kontakt til det øvrige Italien, hvorimod man kan undre sig over, hvor langt der er til den nærmeste lufthavn med forbindelse til en dansk lufthavn.

De nærmeste er Ancona >>, Rom eller Bologna.
Fra Forli kan man nå Benedetto del Tronto med tog, hvis ikke man ønsker at leje en bil, hvilket er relativt billigt i Italien.

Afstanden fra grænsen i DK til Ascoli Piceno provinsen er ca. 2000 km.

For Kør selv-folket råder "Bella Italia" Padborg >> over lejligheder i regionen, bl. a. også i Abruzzo, Villa Rosa.op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

Copyright © 2000-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano