Milano - Kunst

September 2012Palazzo Reale
Klik for større billede >>

Spejlsalen


Den imponerende trappe op til den "noble" 1. sal


Restaureringen af Cariatide-salonen


Over 200 værker af Picasso på Palazzo Reale indtil 6.1.2013 >>

Palazzo Reale er uløseligt forbundet med centrum af Milano.
Allerede i den tidlige Middelalder lå byens magtcentrum dèr, hvor paladset befinder sig i dag, umiddelbart ved siden af den imponerende Domkirke.Da først Torriani-familie og siden Visconti'erne blev herrer i Milano, befæstede området sin position som byens centrum.

Senere blev paladset mange gange udbygget, og under det østrigske herredøme i Norditalien i 1700-tallet er paladset hjemsted for hoffet, og dets fantastiske fester.

I slutningen af 1700-tallet renoverer og udbygger arkitekten Piermarini, der også tegnede Scala Operaen >>, paladset, hvis facade nu får ny-klassiske former.
Efter den østrigske kejserinde Maria Theresa er paladset bolig for blandt andet Napoleon og de italienske konger fra Savoia-familien.

Bombarderet

I 1920 bliver paladset statens ejendom, og under krigen bliver Palazzo Reale bombet voldsomt af de allierede i august 1943.

Hele sale bliver totalt ødelagt, uvurderlige freskoer og stukarbejder er tabt, og mange møbler, der var flyttet i sikkerhed kommer aldrig mere tilbage til paladset.

Under stadig restaurering

Genopbygning og restaurering har - i modsætning til den næsten totalskadede Scala Opera, der genåbnede et år efter krigen - taget årtier.

Til Picasso-udstillingen i 1953 var den store Cariatide-Salon, hvor maleriet "Guernica" blev udstillet, faktisk stadig i samme stand som umiddelbart efter bombardamenterne.

Også i disse år er Palazzo Reale under renovering, og hvert år genåbner "nye" gamle sale, som alle er en del af det udstillings-kompleks bygningen er ved at forvandle sig til.

2 millioner gæster

I år 2000 besøgte over 2 millioner personer de skiftende udstillinger i Palazzo Reale.

I 2001 har den store Verdi-udstilling i foråret, og "Guldet fra stepperne" trukket 100.000'er af gæster, og med Picasso-udstillingen indtil 27. januar 2002 kommer rekorden nok til at blive slået.

Udstillings-centrum


Ambitonerne fejler heller ikke noget.
Projekt "Palazzo Reale" taler om at indrettte et "Museo della Reggia", over paladsets historie i de 14 nyrestaurerede sale på den "noble" 1. sal, hvor man vil genskabe de originale udsmykninger og møbleringer fra paladsets historie.

Moderne kunst

I de to "fascistiske" tårne "Arengario", der er bygget sammen med paladset under fascismen, og i en del af paladset vil man skabe et 5000 kvm2 stort museum for moderne kunst, der er planlagt færdigt i 2010, og samtidig vil man forstætte med de succesrige skiftende udstillinger.

-syl


Copyright © 2001-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano