Byguide

December 2011Mantova - hertugernes kunstby
Pasta med fyld af græskar er en specialitet i Mantova >>For fartglade har Manotva et museum for racerkørererne Nuvolari og Guerra på Piazza Broletto 9
Flere bilmuseer og samlinger >>Mantovas historie

Efter at goter, byzantinere og longobarder havde hærget hen over Po-sletten bliver Mantova i 1100-tallet en del af Canossa-familiens område.

Knap 100 år senere bliver byen en fri-kommune, og i 1273 sætter Bonaccolsi-familien sig på magten.

Den familie bliver i 1328 fjernet fra magten af "folke-kaptajnen" Luigi Gonzaga, der således grundlægger hertug-dømmet.

Gonzaga-familiens tid i Mantova slutter først i 1707, da området bliver en del af det østrigske imperium indtil 1866, med undtagelse af Napoleons-tiden.

Mantova har i dag 50.000 indbyggere.
Byen er omgivet af vand på tre sider.
Det er floden Mincio, som tidligere løb direkte ud i Adriaterhavet, men som i dag er en bi-flod til Po-floden.

Området omkring byen er i dag et af de mest intensivt dyrkede landbrugs-områder i Europa.


Fresko af Pisanello
opdaget i 1960´erne


Castello San GiorgioGiganternes sal i Palazzo Te
Klik for stort foto >>Stor-sponsor i renæssancen
Hertugerne i Mantova - Gonzaga-familien - var kendt for ikke være nærige, når det drejede sig om at sponsorere tidens kendeste kunstnere, og netop hoffet i Mantova var berømt i hele Europa for sine samlinger.

I dag kan man stadig beundre "Brudekammeret" af kunstneren Andrea Mantegna i et af hertugpaladsets over 500 værelser, og specielt hertuginderne i Mantova var kendt for deres intelligens og for deres interesse for kunst og kultur.Det var også i Mantova - den 24. februar 1607 - at den første moderne opera - L´Orfeo - skrevet af Claudio Monteverdi fra Cremona >>, blev opført ved hoffet.


Domkirken og Palazzo Ducale - hertugdømmets magtcentrum


Lystpalads: Palazzo Te i Mantova

Haven i sommerpaladset - Palazzo Te

En perle på Po-sletten
Mantova er altid et besøg værd, selv om byen ofte har lidt under, at den ligger lidt udenfor alfar-vej på Po-sletten.

Udover de fantastiske kunst-skatte er det en hyggelig og velbevaret by, der også er berømt for sin mad-kunst, og for sin litteratur-festival i september, hvor forfattere fra hele verden mødes med deres læsere på byens mange cafér.

Palazzo Ducale

Det enorme
Palazzo Ducale dækker et areal på 34.000 kvm.

Det historiske centrum af byen er nænsomt bevaret, og hertugernes imponerende palads, med egen kirke, middelalderslottet San Giorgio, og de hængende haver er et "must", når rejsen går til Norditalien.

Palazzo Ducale blev påbegyndt under Bonacolsi-familien i 1200-tallet, og det er den familie, man skylder de gotiske facader.

På rundturen igennem 50 af de over 500 værelser kan man blandt meget meget andet beundre malerier af Domenico Morrone, statuer fra 1400-tallet fra Della Masegna-familiens værksteder, freskoer af Pisanello, den flotte gobelin-sal, et spejl-galleri fra 1600-tallet og Rubens maleri af Gonzaga-familien.

Og ikke mindst "Brude-kammeret" - Camera degli Sposi - i det firkantede tårn-værelse, hvor Andrea Mantegna i 1465 og 1474 malede sin serie af fresker med episoder fra livet ved hoffet i Mantova - et af renæssancens hovedværker i sin beskrivelse af det ideelle renæssance-menneske.

Byens største plads er Piazza Sordello foran paladset, og pladsen kunne faktisk lukkes helt af, når hertugfamilien ønskede at være i fred!

Andre seværdigheder

Andre stop på turen gennem byen er Domkirken foran Palazzo Ducale, S. Andrea Basilikaen, La Rotonda di San Lorenzo - bygget på ordre af Matilde af Canossa, , og Broletto´en på Piazza delle Erbe.

Derfra kan man mod vest gå omkring Palazzo Canossa, Palazzo d´Arco og San francesco-kirken, inden man går tilbage til Via Roma, og fortsætter ned af Via Principe Amadeo, hvor man kommer forbi Mantegnas hus - åbent ved specielle lejligheder- , inden man er nede ved hertugernes sommerbolig - det imponerende Palazzo Te, der blev konstrueret mellem 1525 og 1535, hvor specielt salene Psyke og Amor og Giganternes sal igen får en til igen at forundres over det lille hertugdømmes kunstneriske ambitioner.

Palazzo Te

Kanalen - Rio Sottoriva - mellem de tre "søer", som flodens dele omkring halvøen med den gamle bykerne kaldes, får denne del af Mantova til at minde lidt om Venedig, og det er herfra, man tager på sejltur på "søerne" og floden.

Græskar >> og ris >>
Tilbage i centrum kan man på byens mange anerkendte restauranter nyde nogle af de lokale specialiteter.

Mantovas kendte restauranter
Aquila Nigra
- Vicolo Bonacolsi 4
Campana
- Via S. Maria Nuova 10
Cigno
- Piazza d´Arco 1
Ochina Bianca*
- Via Finzi 2
Pavesi
- Piazza Erba 13
Rigoletto
- Strada Cipata 10
Hosteria dei Canossa
- Vic. Albergo 3
La Masseria
- Piazza Broletto 8
Trattoria due Cavallini
- Via Salnitro 5
Taverna Santa Barbara
- Piazza S. Barbara 19


Mantova er berømt for sine græskar, som man bruger som fyld i tortellini og ravioli, og der dyrkes også ris i de fugtige landskaber omkring byen.

Risotto med græskar
er en anden specialitet, ligesom ragout af æsel-kød - ragu d´asino. Flodfik som gedde og kongeaborre findes også på byens menu, og så produceres den kendte Parmesan-ost også omkring byen.
Græskar opskrifter >>

Udenfor Mantova - i Canneto sull´Oglio ligger restuaranten "Dal Pescatore" - der i alle italienske madguider >> betegnes som en af landets bedste restauranter.
Tel 0376 72 3001 - fax 0376 67 0304.
Mantova-området har også flere lokale DOC-vine.

Celeste Galleria hed en store udstilling af hertugfamilien Gonzagas kunst-samling, som åbnede den 2. september 2002 i deres smukke by Mantova."Det himmelske galleri" hed udstillingen, som viste 90 malerier og over 200 juveler, våben, krystaller og dokumenter, samlet af hertugerne Giuglielmo, Vincenzo og Ferdinando Gonzaga mellem 1538 og 1626.

Det tog arrangørerne fem år at samle værkerne, der efter Gonzaga-familiens fald blev spredt over hele verden.

En del af værkerne blev af en af de sidste hertuger - Vincenzo II - solgt til det engelske kongehus, mens andre værker simpelthen blev stjålet af de fremmede magter, der kom til Mantova efter 1707.


-syl

Retur
til Kunst <<


Retur til
Lombariet <<


Retur til Turist <<


Retur til Po-floden <<

Artikler
Der produceres ægte
Parmesanost ved Mantova >>

Legetøjsmuseum i Mantova >>

Italienske ris >>

Græskar opskrifter >>

Links

Sejlads på Mincio-floden >>

Turistside om Mantova >>


op /\

Mozart debutterede i Mantova som 13-årig, men byen var under Østrig.
Også Pavarotti debutterede i Mantova.
Verdis opera Rigoletti >> foregår i byen, og man viser stolt Rigolettos hus frem, selv om alle er enige om, at det er en ren turist-opfindelse.
Mere om Opera >>


Den romerske digter Virgilio fødtes omkring år 70 før vor tidsregning i byen, og hans statue står med udsigt til midter-søen på Piazza Virgiliana.
Virgilio var Dantes guide i den Guddommelige Komedie og er i dag rejsefører for internet-bruger - Virgilio er nemlig navnet på den største italienske søgemotor.

Danske konger
På en af Mantegnas freskoer findes et stykke Danmarkshistorie:
I 1474 besøgte Christian I Mantova. Han var på vej til Rom for at få pavens tilladelse til at grundlægge et universitet i Danmark.

Christian den Første og Frederik den Tredje er portrætteret sammen med Ludovic II og kardinal Gonzaga på freskoen "Mødet i Castello di San Giorgio".

Kunstneren Mantegna ligger begravet i renæssance-kirken Sant´Andrea på Piazza delle Erbe.

Jesu blod
Mantova blev i sin tid bispesæde, fordi byen kan bryste sig af at eje to hellig vaser, hvor der efter sigende er Jesu blod, samlet op af romerske soldater, da han hang på korset.
Relikvierne befinder sig i Sant´Andrea basilikaen, og bæres i procession Langfredag.

Copyright © 2000-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano