Rom

2010

Dansker og argentiner "brænder"
Colosseum af i weekenden 17. - 19.9.2010

"Så længe Colosseum består, består Rom, når Colosseum falder, falder Rom, når Rom falder, falder hele verden!"

 


Artikel fra 2010
Der er heldigvis tale om en kunsthappening, når danske Thyra Hilden og argentinske Pio Diaz i weekenden "brænder" Colosseum i Rom med en videoinstallation.

Parret har tidligere sat Rom i brand - i 2005 blev "Det Danske Kulturinstitut" i Rom brændt af.Pressemeddelelse:

"Coliseum on Fire"

Videoinstallation af Thyra Hilden og Pio Diaz Kunstværket kan ses på Colosseum i Rom fra d. 17/9 2010 kl. 21.00.

Fra den 17.-19. september 2010 om aftenen kan romerne og de mange tilrejsende turister opleve, at Roms største oldtidsmonument, et af verdens syv vidundere, Colosseum, står i flammer.

Der er tale om en dramatisk videoinstallation, skabt af kunstnerduoen Thyra Hilden og Pio Diaz, som med et overvældende visuelt udtryk illuderer at fortære bygningen med en voldsom ild.

De to kunstnere, danske Thyra Hilden og hendes argentinske partner Pio Diaz, sætter således en række betydninger i spil, såsom purifikation, illumination og destruktion af den vestlige kulturs rødder.

Med deres værk fører de en dialog med oldtiden vha. den allernyeste teknologi, hvormed den monumentale, oldtidsbygning vies fornyet opmærksomhed i informationsalderen.

Colosseum er verdens største teater, og for to årtusinder siden dannede det ramme om dramatiske og makabre gladiatorkampe, uhyggelige henrettelser og store søslag.

Colosseum stod færdig i 80 e. kr. og er selve ikonet på Roms storhedstid. En profeti fra år 700 lyder: "Så længe Colosseum består, består Rom, når Colosseum falder, falder Rom, når Rom falder, falder hele verden!"

Bygningen blev i 1749 fredet af Pave Benedict XIV. Igennem de sidste fire år har kunstnerne introduceret ideerne bag projektet til myndighederne i Rom, og efter en intensiv indsats er brikkerne nu endelig faldet på plads.

Projektet er støttet af Ministry for the Heritage and Cultural Affairs og the Special Superintendence for Rome´s Archaeological Heritage.
Det har endvidere fået støtte af Gianni Mercurio (kurator), Cristina Clausen (dansk filminstruktør) sammen med Rossella Rea (arkæolog og leder af Colosseum) og Piero Meogrossi (arkitekt og teknisk direktør i Colosseum); det har yderligere fået støttet af det italienske miljøministerium og af Roms Kommune.

Fra dansk side er projektet finansieret af Montana Møbler A/S, Kunststyrelsen samt af et omfattende salg af kunstnernes øvrige værker.

Facts om kunstnerne:

Thyra Hilden (1972) og Pio Diaz (1973) har i en årrække excelleret i sådanne store videoværker, der projiceres på monumenter og bygninger.

I januar 2007 oplevede folk i Århus, Danmarks næststørste by, at deres nye kunstmuseum, AroS, brændte.

Mange blev så alarmerede, at de tilkaldte brandvæsenet.
Men det, de var vidner til, var i virkeligheden et kunstværk; en videoillusion i forholdet 1:1.

Med deres virtuose, virtuelle ildebrand demonstrerede de unge kunstnere dels bygningsværkets skrøbelighed, dels den altid overhængende fare for et kulturelt hukommelsestab, som følger med en kulturarv, der destrueres:
I tilfældet ARoS handlede det om den visuelle hukommelse i form af kunsthistoriens mange skatte, der altid er i fare for at gå til grunde. Kunstnerne har ligeledes sat ild til Vor Frue Kirke i København, foruden centrale bygningsværker i Ukraine og Tyskland.

Der er tale om et teknisk krævende stykke work in progress, som involverer mange medarbejdere og en stor logistik.

Nu forestår deres hidtil mest omfattende videoprojektion, der i storhed og visuel prægnans kan sammenlignes med Christo og Jeanne Claudes monumentalværker i de offentlige rum, og dog er det et væsensforskelligt værk med et ganske andet ærinde.

For yderligere information om kunstnerne Hilden-Diaz, besøg venligst deres hjemmeside: www.hildendiaz.dk.
-syl


Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>