Malenes sider

2004


Riccione
Adriaterhavskystens grønne perle

Af Malene Johansson2006:
Jeans-hotel i Riccione >>Klik for store foto >>Endeløse strande >>

Viale Ceccarini >>
Via Dante >>Solnedgang
i Riccione >>
Oltremare Parken >>


Artikel fra 2004

De fleste danskere forbinder en badeferie ved den italienske Adriaterhavskyst med Rimini, der bortset fra at have et smukt gammelt "centro storico", for det meste associeres med tyske og engelske turister og dertilhørende feriefaciliteter.

Kun 11 km syd fra Rimini finder man den lidt mindre kendte badeby Riccione.

På mange måde minder Riccione og Rimini om hinanden.Her finder man ligeledes et utal af hoteller, restauranter, barer, pubs, diskoteker, forretninger og ikke færre end 148 privatejede strandområder - de såkaldte "bagno'er".

Rituelle badestrande

Strandarealet er ligesom i Rimini udnyttet ned til mindste kvadratmeter, hvor man i højsæsonen på de mest populære bagno'er skal snige sig sidelæns ind mellem liggestolene for ikke at støde ind i sidemanden på vej fra eller til ens liggestol.

Ligeledes har det faste klientel af sommergæster (og dem er der mange af!) år efter år det samme trofaste tilhørsforhold til det lokale bagno og man kunne ikke drømme om så meget som for en enkel dag at lægge sig ind på nabo-bagno'et for eventuelt at se om "sandet skulle være mere sandfarvet" dér.

Også her bliver bagno'erne mere avancerede for hver sæson der går, for hvis nabo-bagnoet har håndvægte, motionscykler og legeplads, så må man naturligvis følge med ved siden af, for ikke at skuffe (eller lokke) de trofaste tilbagevendende gæster.

Men har man besøgt Rimini og tager man derefter til Riccione mærker man trods de mange mere eller mindre charmerende lighedspunkter tydeligt forskellen mellem de to badebyer.

Riccione bliver kaldt for Adriaterhavskystens grønne perle.
Navnet afspejler den eksklusive og elegante atmosfære der over alt i den lille og ekstremt velholdte kystby - lige fra de yderst velholdte grønne områder og haver til farven og designet på husfacaderne, der alt i alt er med til at karakterisere byen, klientellet og livsstilen.

Historien

Riccione som badeby er relativ ung.
Det første hotel blev åbnet i 1901, da byen endnu kun bestod af en mindre samling af huse.

Det var Benito Mussolini (Læs mere om fascismen >>) der for alvor var med til at gøre Riccione til en eksklusiv badeby for overklassen.

I 1934 købte Mussolini-familien en smuk villa i byen, og derved blev Riccione og den dertilhørende kyst forbundet med ferie for overklassen i Italien.

Under det fascistiske regime kom der en del flere adelige familier til, der investerede i jorden og opførte smukke store villaer, der stadig den dag i dag kan opleves side om side med de utallige hoteller.

Som årene gik opførtes der flere og flere hoteller, der i begyndelsen var præget af luksus og overvejende henvendt til overklassen.

Det var først efter 2. Verdenskrig, at Riccione rigtig blev betragtet som en badeby.

Tidens største italienske skuespillere, filminstruktører og sangere som Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Walter Chiari, Alberto Sordi, sangerinderne Rita Pavone og ikke mindst Mina var desuden med til at markedsføre byen for den brede befolkning under deres besøg i Riccione, der banede vej for den brede turismes indtog af byen fra omkring 1960'erne.


Riccione i dag


Med sine 34.000 faste indbyggere og over 1000 hoteller udmærker Riccione sig som en lille badeby, der udelukkende lever af den overvældende turisme der indtager Adriaterhavskysten i sommermånederne.

Byen er bygget op omkring den berømte shoppinggade, Viale Ceccarini, der går fra stationen ned til havet og på midten deles af Via Dante, som går parallelt med havet og slutter i Ricciones udkant i retningen mod Rimini.

Gaderne i centrum oser af stil, der bortset fra de iøjefaldende eksklusive forretningsvinduer, er pyntet med stilrene planter, designede parkeringsstopsten og minimalistiske bænke, der bidrager til det elegante og celebre image som Riccione stadig den dag i dag lever på.

På Viale Ceccarini og Via Dante er der desuden installeret diskrete højtalere langs vejene, der sagte udsender tidens trendy chill out musik.


Hvorfor Adriaterhavskysten
og hvorfor Riccione?


Hvor Rimini tiltrækker udenlandske turister, er Riccione overvejende besøgt af italienere, hvilket er et mere eller mindre bevidst kollektivt valg blandt byens hoteller, indbyggere og turistkontor har taget hvis man spørger byens "indfødte".

Eftersom den italienske tilgang til byen i sommermånederne er så stor, har men simpelthen ikke "behov" for at promovere byen udenfor Italiens grænser, hvilket er en af Ricciones gode karaktertræk, da man som udenlandsk turist her oplever hvordan en stor gruppe af den italienske befolkning holder ferie.

En del velhavende italienske familier i Romagna og Le Marche har investeret i dyre ferielejligheder i byen og resten indtager de mange hotelværelser der er at finde i byen.

Dog besøges Riccione af italienere fra hele Italien.
Den store tilgang til byen og Adraiaterhavskysten i det hele taget kan umiddelbart virke underlig, eftersom der findes mange andre områder i Italien hvor strandene er smukkere, og hvor hotellerne om ikke andet har samme prisniveau i højsæsonen.

Sagen er, at italienerne er større vanedyr end man umiddelbart skulle tro.

Har en familie først én gang holdt en succesfuld ferie i Riccione, kommer størstedelen af dem tilbage det efterfølgende år - og indtager det samme hotel og tilbringer feriedagene på det samme bagno og går den samme tur op og ned af Via Dante og Viale Ceccarini hver aften - før og efter middagen.

Langs kysten er det lykkedes at konstruere et feriemekka spredt ud på de små kystbyer, der hver især tilfredsstiller alles smag. En ferie ved Adriaterhavskysten og navnlig i Riccione er for mange italienere stadig forbundet med den stil og eksklusivitet, der blev skabt i 1950'erne.

Her kommer man for at blive set og man er ligefrem stolt over at fortælle, at ferien tilbringes ved Adriaterhavskysten, da det i sig selv har et helt selvstændigt sæt af værdier og associationer knyttet til sig.

Riccione udmærker sig desuden ved at være fri for kriminalitet, indvandrere og mafia.

Her kan forældrene med god samvittighed slippe teenagerne løs uden at være bange for at de skulle blive berøvet eller det der er værre.


Familieudflugtsmuligheder


Skulle vejret være halvdårligt eller trænger man blot til en dags pause fra stranden, er det også et område med massere af udflugtsmuligheder for børnefamilierne og barnlige sjæle.

I udkanten af Rimini finder man blandt andet en italiensk udgave af Legoland, kaldet Italia in Miniatura, og Fabilandia, der er en forlystelsespark i bedste Disneystil.

Syd for Riccione finder man den næsten lige så velansete badeby, Cattolica.

Her ligger akvariet Le Navi, der får Kattegatcentret i Grenaa til at ligne en mindre samling guldfiskebowler.

Men ét akvarium på kystområdet gør det ikke. Side om side med den meget populære badelandspark, Aquafan, der i højsæsonen har åbent til klokken 4 om morgenen, hvor man kan danse i en af de mange pools til de nyeste diskotunes, åbnede det meget flotte Oltremare sidste år sammen med det splinternye Imaxteater. Oltremare har det hele - en botanisk have, mini zoo, havskildpaddehospital, søhesteakvarium, geologisk museum og en meget flot delfinlagune med daglige shows i bedste seaworld stil.


Nattelivet


Men det er ikke kun familier der kommer til Riccione.

Også mange unge (med pengepungen i orden) kommer hertil for at feste og besøge de utallige mere eller mindre prestigiøse diskoteker i området.


Apertivo


Inden middagen er baren og restauranten Makkaroni et godt udgangspunkt.

Her mødes de unge og meget velklædte italienere med venner og bekendte hvor aftenens diskoteksdestination bestemmes under indtagelse af en af barkortets indbydende aperitivo'er.

Barer som Pascuccio og Caffe' del Porto kan også anbefales.


Barer


Efter en god middag på en af de utallige restauranter mødes man igen til en drink inden afgang til diskoteket.

Green Bar på Viale Ceccarini har fantastiske drinks, der serveres med friske stykker frugt hvor man til dj'ens iørefaldende mix af musik kan sidde i en af de komfortable og topdesignede sofaer og skue ud over alle de forbipasserende.
Victor Pub, der ligger lidt længere oppe af Viale Ceccarini mod stationen, er for det lidt mere modne klientel.

Her er der kælet for indretningen i bedste marinestil og betjeningen får en til at føle sig som et betydningsfuldt medlem af en ekslusiv jachtklub.


Diskoteker


Diskotekernes navn og popularitet skifter lidt fra sæson til sæson. De evige gengangere som Prince, Villa delle Rose og Pepe Nero er dog altid et besøg værd - her danser man under åben himmel i hvad der bedst kan beskrives som et tropiske indrettet paradis med små oaser af sofaområder, pools, barer med klippevandfald i baggrunden og uendelige mængder af oplyste palmetræer, der på elegant vis er beklædt med lyskæder.

Skulle man en aften have lyst til at søge væk fra kysten og opleve en anden måde at gå ud på i Italien, så ligger diskoteket Accademia cirka 40 minutters kørsel fra Riccione.
Her er der desuden mulighed for at spise på den dertilhørende restaurant inden dansegulvet indtages til den lyse morgen.


Restauranter

Emilia Romagna er mest af alt kendt for piadina'en, der er en blanding mellem fladbrød og pandekage, der bedst kan sammenlignes med en mexicansk burrito (dog meget bedre!) hvori der kommes fyld alt efter ens smag.

Fisk er dog Ricciones altoverskyggende specialitet.
Områdets bedste fiskerestaurant, Il Posillipo, finder man cirka et kvarters kørsel fra Riccone på Gabbice Monte.

Den ligger højt hævet over kysten og har en fantastisk kystudsigt mod Riccione og Rimini - her serveres fantastiske fiskeretter hvor smagssammensætningerne, anretningen og den spektakulære udsigt efterlader én mæt og nærmest helt euforisk ekstase af helhedsoplevelsen.

Ønsker man at spise rigtig god fisk i selve byen, så er den familiedrevne men meget stilfuldt indrettede fiskerestaurant Da Fino en af byen bedste, hvor der ligeledes bliver kælet for retterne og ikke mindst de besøgende.

Bliver man træt af fisk kan restauranter som Trampolines, Da Bibo og Il Casale stærkt anbefales hvis man skulle være i humør til en god bøf, pizza eller god pasta.

Sidstnævnte restaurant ligger nogle hundrede meter inde i landet på en skråning hvorfra der ligeledes er en skøn udsigt over byen og havet i horisonten.


Riccione Terme


Skulle man få lyst til at forkæle sig selv og sin krop ligger kurcentret, Riccione Terme, i udkanten af byen.

Her koster en halv dags forkælelse, der blandt andet inkluderer mudderbad, forskellige kurbade og en halv times massage omkring € 60.


Ens velvære er virkelig i fokus her.
-
Man skal dog være opmærksom på, at man lige skal sætte en halv time af inden fornøjelserne kan begynde til at udfylde et to siders langt spørgeskema, der efterfølgende gennemgås under samtale med en læge hvor alt lige fra hjerteproblemer til eventuelt mistænksomt hårtab gennemtjekkes inden man får lov til at komme ind på området.

Dette kan virke en anelse dramatisk hvis man som undertegnet er en sund og rask 23-årig med godt helbred.

Men sagen er dog, at størstedelen af kurbadets gæster er over 50 og simpelthen går der på grund af genoptræning af hofter, ben med mere.

Besøget afsluttes med 1-2 glas kurvand, der anbefales under det indledende lægebesøg - men det smager rædselsfuldt så husk, at det er okay at levne!


Anbefalet årstid


Vejret er dejlig mildt og solrigt i både maj, juni og september.

Disse måneder er ligger desuden udenfor den italienske højsæson, hvilket betyder at hotelpriserne ikke er skruet helt i top og det er til at færdes både på stranden og på gaderne uden alt for store menneskemængder eller larm.

Skulle man enten være rejst i bil eller beslutter sig for at leje én dernede, er det i overstående måneder faktisk muligt at finde en parkeringsplads, hvilket godt kan være lidt af en udfordring i både juli og august.

Hvad end man måtte være til shopping, afslapning, strand, diskoteker eller god mad er Riccione et besøg værd.
Her er muligheden for at opleve en ægte italiensk ferieby, hvor afslapning, god mad og "god stil" er i højsædet.

Skulle man få tørst efter lidt kulturel inspiration ligger Rimini >>, San Marino >> og ikke mindst den smukke og bakkede region Le Marche >> kun få kilometer derfra.

- Af Malene Johansson

Retur til
Emilia-Romagna <<


Lufthavnen i Forlí >>

Malenes artikler
De unge katolikkers
tro er fleksibel
>>

Sprogkursus
på Rocca dei
Malatesta >>


Universitetet for
udlændinge i Perugia >>

Riccione og Rimini
Jul i Riccione! >>
Badebyen Rimini >>
Fabriks-udsalg
/outlets >>

San Marino
- toldfri stat >>

Forlystelsesparker >>
Messen i Rimini >>
Food & Motorvalley >>
Slottet Torrechiara >>
Fellini & Rimini >>
Vingården Ca´rossa >>

italy.dk´s
mini-ordbøger
>>

Papagøje-italienere og
flirt-ordbog >>

Spisekortet >>

På motorvejen >>

Bolig-ordbog >>

Links

Adriacoast >>
Adriatic.net >>
Riccione.net >>
Rivieraontheweb >>


Praktiske oplysninger

Barer

Makkaroni
Via Dante 48

Pascucci
Via Parini 6
(på hjørnet af via Dante)

Caffe' del Porto
Via d'Annunzio

Diskoteker
Prince >>
Via Tre Baci, 49

Villa delle Rose
via della Camilluccia 16
Misano Monte
Tel. 0541/694311

Pepe Nero
P.le Azzarita, 1
Tel. 0541.644600

Accademia
V. ROMA 111
61026 Lunano (PU)
tel: 072270446

Kurbadet
Riccione Terme >>
Viale Torino, 4
47838 RICCIONE
Tel. 0541 602201
Fax 0541 606502

Restauranter
Il Posillipo
via Orizzonte, 1
tel. 0541/953373

Da Fino
Via Galli 1
tel. 0541.648542

Trampolines
Lungomare della Repubblica
18
tel. 0541/600702

Da Bibo
Via Parini 14
tel. 0541.692526

Il Casale
Via Abruzzi
tel. 0541.604620

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 


Copyright © 2004-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano