Byguide Faenza

December 2011


Faenza - keramikbyen på Posletten

Fajancen fra Faenza

Man kan ikke sige Faenza uden at nævne byens porcelæn, der faktisk har givet navn til begrebet - læs mere om fajance nederst på denne side

Faneza ligger i Ravenna-provinsen 50 km sydøst for Bologna og har knap 56.000 indbyggere.
Kort nederst på siden.


Faenza ligger i Romagna-delen af regionen Emilia-Romagna.
Man gør klogt i ALDRIG at forveksle en "emilianer" med en "romagnolo":
Italienerne ER meget lokalpatriotiske, og mange mennesker er stadig ikke tilfredse med, at de to omårder i dag tilhører samme region.


Keramikken fra Faenza1527


Slutningen af 1500-tallet


Slutningen af 1700-tallet

Seværdigheder i Faenza:

Faenza blev til by allerede i Romertiden med navnet Faventia, og op gennem århundrederne var byen en kendt handelsplads for specielt linned og vin.
I dag kan man beundre byens vigtigste seværdigheder omkring byens to centrale pladser - Piazza del Popolo og Piazza della Libertá.


Piazza del Popolo med urtårnetPiazza del Popolo ligger både "Palazzo del Podestà" og byens middelalderrådhus, der i sin tid var den magtfulde Manfredi-families bolig.


Foto fra Det røde kvarters hjemmeside >>

Hvert år i juni mindes byen tiden under Manfredi´erne med byfesten
"Palio del Niballo" - hvor riddere fra hvert af byens fem kvarterer kæmper mod hinanden.
Reglerne for ridderturneringer i Faenza blev skrevet ned allerede i 1410. Turneringen er højdepunktet af flere ugers festligheder med middelalderoptog, markeder og fester.


Domkirken med den ufærdige facade

Piazza della Libertà ligger byens store kirke, der er klart inspireret af den toskanske renæssance - en af de vigtigste renæssancebygninger i hele Romagna-området.

Kirken blev påbegyndt i 1474 og var færdig i 1511 - men man nåede aldrig at dække hele facaden med det kostbare marmor, der skulle importeres fra andre områder i Italien.
Inde minder kirken meget om San Lorenzo-kirken i Firenze, og kirken er rig på renæssancekunstværker.


Buegange til venstre, springvandet i midten og
domkirken til højre på Piazza della Libertá.

Overfor kirken ligger buegange fra begyndelsen af 1600-tallet, hvor byens guldsmede oprindeligt havde deres butikker, samt et springvand fra samme periode.
Pladsens klokketårn er en genopbygning af det originale klokketårn fra 1600-tallet, der måtte lade livet under bombardementerne under 2. Verdenskrig.

Blandt andre seværdigheder ligger et af områdets flotteste nyklassiske bygningværker Palazzo Milzetti (1792-1805) i byen. Paladset kan besøges og er specielt kendt for sine flotte vægmalerier og sit imponerende stuk-arbejde.

Også byens teater Teatro Masini (1780-1787) er værd at beundre.

Fajancen fra Faenza

Fajancen fra Faenza kaldes også for majolica, og grunden til at netop byen blev berømt for sit håndværk var en speciel teknik, der blev udviklet i slutningen af 1500-tallet.

Keramikerne i Faenza fandt ud af at "beklæde" den normale terracotta-keramik med et mælkehvidt beskyttende lag, hvorpå der blev malet farvestrålende dekorationer - ofte med blåt som den dominerende farve.Dermed fik Europa en konkurrent til det kinisiske porcelæn - man havde nemlig endnu ikke luret kineserne teknikken af.
Teknikken blev så kendt og værdsat, at vi stadig i dag bruger udtrykket fajance.

Museo Internazionale delle Ceramiche

Faenzas internationale keramikmuseum >> ligger i et gammelt kloster, og blev grundlagt allerede i 1908.
Efter skaderne under 2. Verdenskrig blev både bygningerne og samlingerne restaureret.
Her udstilles keramik fra Romertidens anonyme keramikere til moderne keramik af blandt andre Picasso, Matisse, Chagall, Cocteau og Lèger.

Hver sommer er der stor keramikmesse i byen, og hvert år uddeles også en international keramikpræmie i Faenza.

-syl

Her ligger FaenzaCopyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>