Byguide - Bologna

December 2011


San Petronios kæmpekirke i Bologna

En basilika var oprindeligt en offentlig bygning. I den katolske religion er det en kirke, der har modtaget specielle privilegier.

San Petronio er ikke Bolognas katedral - den ligger og gemmer sig beskedent nede på Via Independenza gaden.

San Petronio er bygget i mursten - og en af Italiens største murstensbygninger.
Det skyldes dels, at Po-sletten ler er fantastisk til mursten, men også, at Bologna ligger langt fra bjerge, så granit og marmor var simpelthen for dyrt at transportere til byen.


San Petronio basilikaen er den største kirke i Bologna, og den ligger i byens centrum på Piazza Maggiore.
Den er 132 meter lang, 40 meter bred og 45 meter høj indeni, mens facaden når op på 51 meter.


San Petronio var biskop i Bologna i 400-tallet og er byens skytshelgen.Kirken med Petronios´ navn bliver påbegyndt i 1390, hvor der bliver bestilt en gotisk kirke.

Kirkebyggeriet tog lang tid.
Sidekapellerne, som vi ser dem i dag var for eksempel først færdige i 1479, og facaden er aldrig blevet helt færdig.

I 1514 besluttede man at udvide San Petronio-projektet - Bologna ville simpelten have en kirke, der var større en den antikke kirke på Peterspladsen i Rom.

Dét, der i dag er hovedskibet i kirken, skulle i følge det projekt kun have været et sideskib. Det kan tydeligt ses på kirkens bagside.

Men dette projekt blev efter sigende stoppet af pave Pio IV, da det blev bestemt, at Bolognas Universitet (Arciginnassio) skulle placeres netop dér, hvor hovedskibet skulle ligge.

Kirken virker faktisk "klippet over", når man står bagved den i dag.

Mange kendte arkitekter har gennem århundrederne arbejdet på kirken - deriblandt Baldassarre Peruzzi, Jacopo Barozzi Da Vignola, Andrea Palladio >> og Alberto Alberti.

Reliefferne på indgangsdørene er lavet af den ligeledes meget berømte Jacopo della Quercia fra Siena.

Kirken er aldrig blevet helt færdig

Facaden er stadig ikke komplet, og trods den århundrede-lange historie, så blev kirken faktisk først kirkeligt indviet i 1954, ligesom den først blev en del af Bolognas bispedømme i 1929.

San Petronio var nemlig oprindeligt Bolognas kirke - med andre ord et slags kommunalt projekt sponsoreret af byens vigtigste borgere.

Liget af helgenen, der giver navn til kirken blev også først i år 2000 flyttet til kirken fra Santo Stefano kirken et andet sted i Bologna.

Napoleons søster Elisa ligger også begravet i kirken.

San Petronio er en prestigefyldt kirke, og blandt andre vigtige begivenheder var det i denne kirke, Karl den Femte i 1530 blev kronet som kejser af Pave Clement VII.

Seværdigt i kirken


Det allerførste indtryk inde i kirken er det fantastiske "spil" mellem de rødlige og hvidlige farver mellem vægge, kolonner og lyset, der kommer ind af ruderne.

To gamle orgler - det ene fra 1475, det andet fra 1596-tallet - kan stadig spille.
Og trækoret i alterdelen er et strålende eksempel på, hvordan træ kan gøres levende.

San Petronio huser også i gulvet verden længste meridian.
Dette "solur" er 66,8 meter langt og kl. 12 (eller 13 ved sommertid!) rammer solstrålen fra hullet i loftet den rette dag og det rette stjernetegn på meridianen.

-syl

Retur til
Bologna <<Terrormål i 2006

En fresko af Giovanni fra Modena fra 1400-tallet menes at være årsag til et planlagt - men heldigvis afværget - muslimsk terrorangreb på San Petronio kirken i 2006.Freskoen illustrerer en scene fra Dantes "Den Guddommelige Komedie" og viser Muhammed, der bliver tortureret af dæmoner i helvede.

Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>