2005
Bookmark and Share

Fodboldspilleren Di Canio (Lazio)
og den "romerske hilsen"Hvad er den
romerske hilsen
?

Kejseren Giulio Cesare og de romerske senatorer hilste hinanden med strakt arm og et "ave" i deres tid.

Siden blev håndtrykket den almindelige måde at hilse på, men da Benito Mussolino forsøgte at genskabet det romerske imperium ville han naturligvis også gen-indføre den romerske hilsen.

Den romerske hilsen blet et led i en større fascistisk strategi om at skabe "det perfekte menneske".Faktisk forsøgte fascismen med den romerske hilsen
at afskaffe håndtrykket som hilsen.

Et forbud mod håndtrykket blev rent faktisk vedtaget den 6. april 1928.

En ægte fascist skulle også være i god fysisk form, og skæg var ildeset.

Gangen skulle være fast og hurtig - og ved officelle lejligheder var det kun tilladt at hilse med løftet og strakt højre arm.

Artikel fra 19.12.2005:

Di Canio har fået endnu en bøde samt 1 dags karantæne for sin romerske hilsen i kampen Lazio-Juventus den 17.12.

- Jeg er chokeret. Karantænen er en uretfærdighed men fremfor alt en politisk dom. Man kan bare læse motiveringen. Jeg har allerede forklaret mange gange, at denne hilsen refererer til den måde man hilste på i det antikke Rom, og er en måde at udtrykket et tilhørsforhold på. Jeg hilser sådan og det bliver jeg ved med, var Paolo Di Canios kommentar til bøde og karantæne.
Lazio-spilleren Paolo Di Canio har i de seneste kampe bragt sindene i kog ved at hilse på klubbens hjørne på stadion for hardcore-fans - de såkaldte "Ultras" - med den hilsen med strakt løfte højre arm, som var fascisterne hilsemåde under det fascistiske dikatur i Italien mellem 1922 og 1943. Og som historisk set var det antikke romeres hilsen.

I følge italiensk lov må der i dag ikke eksistere et fascistisk parti i Italien, og når flere end fem personer er samlet, er en fælles "romersk hilsen" ulovlig.

Derfor har fascistpartiet efter 2. verdenskrig blot haft andre navne, og medlemmerne har kun hilst på hinanden med strakt arm, når de enten har været alene med hinanden eller mange som f.eks. under sammenstødene mellem højre- og venstrefløjen i 1970´erne.

En lov fra 1975 slår fast, at der skal være mindst fem personer til stede, der hylder fascismen med trusler eller vold - eller den romerske hilsen - for at der er tale om en aktion, der truer demokratiet og dermed er strafbar.

Der er altså intet ulovligt i forhold til lovgivningen i Paolo di Canios romerske hilsner.
At man så kan finde det en både dum og tom gestus - og ydermere faktisk en gestus, der kan skabe mere af den vold og agressivitet, der i forvejen er mellem de ofte også politisk rivaliserende "tifosier" - det er en helt anden sag....

Di Canio - og klubben Lazio - er dog allerede blevet idømt bøder - 2 x 75.000 danske kroner til hver - af det italienske fodbold-forbund.

Også FIFA-præsident Sepp Blatter har til hensigt at blande sig i polemikken. Efter kampen den 11. december, hvor Di Canio også hilste på "ultra´erne" med strakt arm, udtalte FIFA-præsidenten sig om sagen
- Vi har noteret os Di Canios opførsel og vil slå hårdt ned mod diskrimination. Jeg kan ikke vurdere den aktuelle sag, da jeg indtil videre kun kender detaljerne fra diverse avis-historier.
- Vi vil sanktionere mod racisme. Det kan dreje sig om at klubberne får fratrukket point, at de bliver tvangsnedrykket, eller ekskluderet fra en turnering.
-syl

Retur til
Sport <<


Retur til
Fascismen <<


Politisk fodboldbarometer >>


Benito Mussolini
hilste naturligvis
på romersk manérDe romerske legionærer
derimod hilste hinanden
ved at røre dem,
som mænd har 2 af....


Sådan hilser man stadig på
hinanden under karnevallet
i Bagolino >>


Copyright © 2005-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano