Magtens mænd

2004
- 2012

Bookmark and Share
"Lucky" Luca Cordero di Montezemolo -
præsident for Ferrari, Fiat og industriens arbejdsgivere


April 2012: Montezemolo er også en af topfigurerne bag det nye hurtigtogs-selskab >>
Februar 2010:
Fiat-præsident: Vi har aldrig fået penge fra staten >>

August 2009:
Arvestrid for åbne vinduer i Agnelli-familien >>

Montezemolo:
- Der findes to katagorier af biler:
den til moderen,
og den til "veninderne".

Bilen til moren og børnene er i følge den nye Fiat præsident helt klart en Panda... (Fra hans tale, da han blev præsenteret som ny Fiat præsident)Solidt plantet foran
Confindustria´s logo

Generationsskifte med hop


Denne gang har ændringerne i toppen af Fiat-koncernen også betydet et genereationsskifte, hvor en ny Agnelli-generation er kommet med i bestyrelsen.

Den 28-årige John Elkann, der er barnebarn af Giovanni Agnelli er ny næstformand i bestyrelsen, og Umberto Agnellis søn Andrea sidder nu også med ved bestyrelsesmøderne.


Agnelli-familien har været nødt til at springe en generation over på grund af to af de mange tragedier, der synes at forfølge det italienske industri-dynasti.

Gianni Agnellis eneste søn begik selvmord i 2000, mens Umbertos søn, og udpeget arving af dynastiet, Giovanini døde af kræft i 1997 som 36-årig.

De unge Fiat-løver


John - kaldet Yaki (th.)
og Lapo Elkann >> er femte
generation af Fiat-familien.
John er vicepræsident i Fiat-
bestyrelsen
.
Med i bestyrelsen sidder også Umberto Agnellis søn Andrea fra fjerde generation.

Biografiske noter

Luca Cordero di Montezemolo

Født 1947
i Bologna
Flytter med familien til Rom i 1952

1971
Jurist
Master i kommunikation ved Colombia University

1973
Assistent for Enzo Ferrari - Team manager Ferrari - vinder 1975 med Niki Lauda

1976
Valgkampagne-leder for Umberto Agnelli, der bliver valgt af De Kristlige Demokrater

1977
Gianni Agnelli placerer Montezemolo som Fiats top-pr-mand

1981
Direktør for ITEDi, Fiat-koncernens medievirksomheder med avisen La Stampa

1982
Leder af Cinzano International i Geneva - ejet 50% af Agnelli-familien

1983
Leder af Azzurra-teamet, Italiens deltager i America´s Cup

1986
Manager for fodbold-vm 1990
Derefter et mindre heldigt job som leder af Rcs, og en anden dårlig tid som vicepræsident for Juventus, der i den sæson ikke kommer med i de europæiske cup-turneringer.

1991
I november bliver Montezemolo præsident for Ferrari, der på det tidspunkt befinder sig sportsligt og økonomiske i tyk depression. Med teamleder Jean Todt og chauffør Scuhmacher vender han den skude til en total-succes.

1993
Med vennerne Diego Della Valle (Tod´s sko) og Paolo Borgomanero køber han parfumemærket Acqua di Parma, der i 2003 sælges til luksus-koncernen Lvmh.

1996
Formand for Industriforeningen i Modena

1997
Præsident for Maserati, som Ferrari køber to år senere.

2001
På forsiden af Forbes - "En chef, der skal holdes øje med", lyder overskriften

1998
Præsident for messen i Bologna

2000
Æresdoktor ved Universitetet i Modena

2001
Takker nej til at blive minister i Berlusconi-regeringen
Præsident for den italienske udgiverforening - FIEG

2002
Køber andel i Charme - et investeringsselskab sammen med vennerne Diego Della Valle, Vittorio Merloni og Nerio Alessandri, der bl.a. køber sig ind i møbelfirmaet Poltrona Frau og tøjfirmaet Ballantyne Caschmere. Den ældste søn er medlem af bestyrelsen i Charme.

2003
Medlem af Fiat-bestyrelsen

26. maj 2004
- Valgt som Industriformand med 98,5 % af stemmerne

30. maj 2004
Udnævnt som præsident for FIAT

Bestyrelsesmedlem
i den franske gruppe Ppr (Pinault/Printemps redoute), i Merloni Elettrodomestici, i Unicredit Banca d'Impresa og Bolognas fodboldklub

Artikel fra august 2004
Umberto Agnellis død
den 28. maj i år (2004, red) betød, at Fiat-koncernen endnu engang i løbet af en kort årerække måtte skifte ud i toppen.

Den administrerende direktør Morchio troede, at det var hans tur til at sidde på imperiets trone, men Agnelli-familien, der stadig sidder på en stor portion af Fiat-aktierne - 30,6% - ville det anderledes.

De valgte den italienske "golden boy" - "Lucky Luca"

- Luca Cordero di Montezemolo
, som har arbejdet i Agnelli-familiens tjeneste i over 30 år.
Og som i de samme maj-dage - helt præcist den 26. maj med 98,5 % af de afgivne stemmer - blev udnævnt til den italienske Industrirbejdsgiver-forenings - Confindustria´s - nye formand.

Populær, men absolut ikke folkelig

Samtidig meddelte Montezemolo, at han agter stadig at være formand for Ferrari, hvis uendelige sejrsrække med Michael Schumacher har været med til at gøre den ellers ikke særlig folkelige erhvervsmand til en populær mand i det bilglade Italien.

Altid med i Cabaret´en "Zelig"

En af figurerne i tv-cabaret´en Zelig er den Ferrari-røde mekaniker, der primært er med for at gøre grin med Schumacher.
En af standardreplikkerne i det program er, at mekanikernen nævner Luca Cordero di Montezemolo, hvorefter showets vært siger:
- Nå, ja, ham som I ellers i venskabelighed kalder for...
- Luca Cordero di Montezemolo, ellers svarer han nemlig ikke, lyder det fra mekanikeren.


Luca og skuespillerinden


Folkelig var derimod Luca Cordero di Montezemolo´s (vi må nok også hellere bruge det fulde navn...) tidligere partner, skuespillerinden Edwige Fenech, der i 1970´erne og begyndelsen af 1980´erne - indtil sit ægteskab med Montezemolo - medvirkede i en række af den type film-komedier, der mest handler om at vise letpåklædte kvinder og komme med seksuelle hentydninger.Fenech er i dag film- og tvproducer.
Og alene på grund af forholdet til hende misunder en stor del af midaldrende italienske mænd Montezemolo.

Edwige, der i dag er 56 år gammel, blev siden skiftet ud med en yngre model - Ludovica Androni, 32 år - der har gjort den 56-årige til far to gange siden de blev gift i 2000. Montezemolo har to andre børn fra tidligere forhold.

Fiat har det bedre, men langt fra godt


At redde Fiat er blot en af de store opgaver, som Montezemolo nu er gået i gang med.

Indtil videre ser det ud til, at han og den nye daglige direktør følger den redningsplan, som den tidligere direktion havde begyndt.

Og regnskabet for de første 6 måneder af 2004 viser da også tegn på optimisme, selv om forventningerne til redningsplanens resultater har måttet skrues en del ned.

Men det store spørgsmål er stadig, hvordan Fiat vil betale de 3 milliarder euro, som bankerne i følge den nuværende aftale skal have tilbage i 2005.

Nogle finansanalytikkere holder sig stadig ikke tilbage for at spå om Fiat´s lukning - og måske endda fallit - indenfor det nærmeste år.

Det er altså et varmt, for ikke at sige gloende hedt, sæde, som Montezemolo dér har sat sig på.

Det andet varme sæde er Confindustria
, hvor Montezemolo straks er gået i gang med forhandlingerne om de italienske overenskomster som øverste repræsentant for de over 117.000 medlemsvirksomheder.

Lange, lange, for ikke at sige evige, forhandlinger, for i Italien bliver overenskomsterne som regel først fastsat flere år efter at de gældende overenskomster er udløbet.

Ved det første møde i juli mellem parterne, og altså Montezemolos debut som formand industriens arbejdsgiverforening forlod den største af de tre nationale fagforeninger - CGIL - forhandlingsbordet.

Men det er også sket tidligere, og er blot en af de ting, som den temperamentsfulde Montezemolo må leve med i den sammenhæng.

Som ny industriformand har Montezemolo straks meldt ud, at han forventer at regeringen gør det nemmere at være arbejdsgiver, og letter både nogle af de tunge sociale udgifter og nogle af de mange skatter, som industrien skal betale.

Dobbeltjobbet som Fiat-præsident og Confindustria præsident er ikke en ny konstruktion - de samme hverv havde Gianni Agnelli mellem 1974 0g 1976.

Montezemolo er også formand for den italienske udgiverforening, og sammen med jobbet som Ferrari-præsident, andre økonomiske aktiviter og masser af bestyrelsesposter er arbejdsdagen fyldt mere end op.

En "anbefalet" eller en søn?

Den gyldne dreng begyndte ellers med at blive kaldt "raccomandato" - altså en, der kun fik et job ved hjælp af sine vigtige bekendtskaber.

Det vigtigste bekendtskab gjorde den unge Luca allerede i folkeskolen, da han delte skole og siden blev bedste ven med Susanna Agnellis søn - Cristiano Rattazzi, der i dag leder Fiat i Argentina.

Siden læste den unge markis jura, og så begyndte eventyret under Agnelli-familiens brede og beskyttende vinger.

Gianni Agnelli kaldte selv Luca for sin "figlioccio" - en ekstra søn - men i mange år har mange faktisk været overbevist om, at Montezemolo i virkeligheden er Gianni Agnellis biologiske søn - måske fordi han faktisk ligner advokaten (og også selv er advokat), eller måske blot fordi alt synes at gå alt for let for ham.

Han har af den grund måttet leve med et ry som en velklædt dandy og en overfladisk og overlegen leder.

Men trods sin aristokratiske fremtræden har Montezemolo også altid været værdsat for sin evne til at tale med både høj og lav.

Og selv hans værste kritikkere kan i dag ikke se bort fra hans åbenlyse evner som erhvervsleder.

Familien er død, familien leve

I Italien taler man i dag om Montezemolo som repræsentant for en ny type ledere.

Han har ikke for ingenting en overbygning i kommunikation i USA efter sine jura-studier, og netop hans evner til at kommunkere beundrer mange.
Han repræsenterer dog stadig den form for familie-kapitalisme, som Agnelli´erne og Fiat står i spidsen for.

Men han siges at have en mere moderne og ikke mindst mere åben lederstil.
Og det skift i italiensk virksomhedsledelse mener mange er tiltrængt, hvis systemet med det mange familievirksomheder ikke blot skal hvile på laurbærene, men også skal udvikle sig til sunde virksomheder, der er levedygtige på et marked, hvor den nationale regering ikke længere kan træde til med en hjælpende hånd i krisetider i så stort omfang som tidligere.

Blandt verdens dygtigste

De næste par år vil vise, om Montezemolo kan indfri tilliden. Financial Times har sat ham ind i gruppen af det 50 dygtigste virksomhedsledere i verden, og det får han absolut brug for at være som præsident for Fiat.
-syl

Retur til
Magtens mænd >>


Retur til
Økonomi >>


Artikler

Narkoskandale
i Agnelli-familien >>


Kult-objekter fra den
unge Fiat-generation >>


Færdig med Fiat >>

Advokaten - Gianni Agnelli >>

Torino >>

Links
Ferrari >>
Confindustria >>
Udgiverforeningen FIEG >>
Messen i Bologna >>
Maserati >>
Fiat Group >>
Ifi/Ifil - pengetankene >>

Ny formand, og også
ny daglig chef for Fiat - 2.6.2004

Sergio Marchionne blev i begyndelsen af juni 2004 udnævnt som den nye daglige leder af Fiat. Den tidligere chef Giuseppe Morchio nedlagde sit hverv umiddelbart efter, at Agnelli-familien havde meddelt, at den nye bestyrelsesformand skulle være Montezemolo.

Den nye Fiat-direktør Sergio Marchionne kommer fra et schweizisk firma, er italiensk og canadisk statsborger, og har siddet to år i Fiat-bestyrelsen.

Agnelli´ernes pengetank
er investeringsselskabet IFIL>>
der sidder på 30,6% af Fiat aktierne:

Giovanni Agnellis arvinger 31,87%
Maria Sole Agnelli og børn 11,18%
Umberto Agnellis arvinger 9,92%
Andre 9,79%
Giovanni Nasis arvinger 9,38%
Laura Nasis arvinger 8,65%
Susanna Agnelli og børn 6,99%
Clara Nasi og børn 6,83%
Emanuele Nasis arvinger 3,93%
Clara Agnelli og børn 1,41%
Cristiana Agnelli og børn 0,05%Montezemolo med Gianni AgnelliCopyright © 2000-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano