Cykelsport

2001

Bookmark and Share

70 ryttere mistænkt for doping

Retur til Giro d´Italia >>


Frigo fyret på gråt papir

For første gang i flere år var der for alvor lagt op til spænding mod afslutningen af dette års "Giro". Sidste onsdag var Frigo kun femten sekunder efter Simoni, men efter politi-razziaen var Frigos eventyr slut.

- Har politiet fundet medicin hos dig?
lød spørgsmålet fra Frigo's arbejdsgiver Ferretti fra Fasso Bartolo-holdet.

Og selv om Frigo var blandt de mest vrede og forurettede ryttere under det seks timer lange ryttermøde onsdag, hvor der faktisk blev vedtaget en erklæring om, at rytterne ville "lukke" løbet, måtte han svare bekræftende.

Politiet havde nemlig sendt en meddelselse om, at Frigo er en af de 70 ryttere, der er under efterforskning til hans kone, der bekymret havde ringet til holdet.

- Du er fyret,
var holdets svar.
Helt korrekt i følge Frigos kontrakt, der også omhandler eventuelt medicinforbrug.

Men det er første gang, et hold så reagerer så hurtigt og konsekvent på doping-anklager.

Artikel fra juni 2001

- Jeg følte mig som en forbryder, da politiet om natten begyndte at gennemsøge min kone og mine børns bagage, udtalte "Super Mario" Cippolini >> torsdag morgen, efter at over 400 betjente onsdag aften og nat havde gennemført den hidtil største "operation anti-doping" i italienske sportshistorie.Om Mario Cippolini i følge den nye italienske doping-lov er en forbryder vil kun tiden vise.

Modsat den franske doping-lov, hvor rytterne betragtes som ofre, er den dopede rytter også skyldig i en forbrydelse i Italien.

Hos 70 ryttere blev der beslaglagt ulovlig medicin og medicin uden etikketter, og alle prøver bliver i den kommende tid analyseret i laboratorier.
Der blev også beslaglagt medicin og sprøjter udenfor hotellerne i San Remo. Nervøse ryttere eller holdledere forsøgte på den måde at slippe af med beviserne.

Sprøjter og blod-centrifuger

Udover medicinen fandt politiet sprøjter og transportable centrifuger til at måle epo-koncentration i rytternes blod. "Transportable apoteker", kaldte politiet ngole af rytternes "bagage".

Rytternes og holdledernes første reaktion var vrede og forargelse over, at politiet tillod sig at forstyrre rytternes nattesøvn inden den vigtigste etape i løbet.

Rytterne mødtes seks timer torsdag, og dagens etape, der skulle have ført karavanen op på Giro'ens højeste bjergtop, blev aflyst.

Det er første gang i Giro'ens 84-årige historie, at en etape er blevet aflyst på den facon.

I et udkast til en udtalelse havde rytterne faktisk besluttet at aflyse løbet helt.

Udtalelsen blev første ændret efter samtaler med løbschefen, med redaktøren af sportsavisen "Gazzetta dello Sport", der arrangerer løbet, og endog også et telefon-opkald en højtstående politikker.


Den nye doping-lov

I cykelsporten eksploderde doping-skandalerne under Tour de france i 1998, da Festina-holdet massør blev stoppet med et "kørende apotek" i sin bil.

"Giro'en" oplevede i 2000 oplevede suspensionen af "piraten" Pantani >>, der havde for høje "Epo"-værdier.

Politisk tog Italien omsider problemet alvorligt sidste år, da man vedtog en doping-lov, der på visse områder skrappere end den tilsvarende lov i nabo-landet Frankrig.
Strafferammen i den italienske lov går fra 3 måneder til tre års fængsel, eller bøder mellem 20.000 og 400.000 kroner. Ikke blot rytterne, der indtager forbudte stoffer, kan straffes, men også dem, der sælger stofferne, samt dem, der presser på for at rytterne doper sig.

Loven må hele tiden ændres
Allerede nu taler man om et nyt doping-middel, der øger blodet ilt-optagelse.
"L'RSR13"
er en medicin, man bruger i kræftbehandling, men som der er mistanke om, at også sportsfolk benytter.
Medicinen
kan ikke måles i blodet, og illustrerer glimrende de problemer, anti-doping-kampagner er oppe imod.

Loven er simpelthen altid for gammel og for utilstrækkelig til at følge med, og sportsfolkenes "kemi-magikerne" har tilsyneladende bedre arbedsvilkår en politistyrkerne.

-syl

Retur til
Sport<<


Retur til
Cykelsport <<


Artikel
Juni 2005 -
En hjælperytters død >>

Medicin hos svigerforældrene:
Allerede inden politiet onsdag den 6. juni 2001 gennemførte den store razzia, havde man fundet anden medicin.

Blandt andet i en campingvogn, som huser Gottis svigerforældre og følger hele Giro-karavanen.

Gotti har to gange
tidligere vundet Giro'en.

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano