Fodbold

2007


Tifoso = normal italiensk fodboldfan

Ultra
=
ekstremistisk italiensk fodboldfan, der ofte tilhører gruper på den yderste politiske venstre- eller højrefløj.

Den 5. februar 2007 blev politimanden Filippo Raciti begravet.

Han døde i forbindelse med optøjerne under det sicilianske lokalopgør mellem klubberne Catania og Palermo fredag den 2. februar 2007.30 personer var den 5. februar 2007 anholdt i forbindelse med optøjerne.
Ti af dem var mindreårige.


Politiet har i øvrigt en teori om, at mordet på Raciti var planlagt:
For to uger siden vidnede Raciti i en retssag mod en voldelig fodboldfan.


Farlige klubber:

Politiet har lavet en liste over de klubber, til hvis kampe man har den største risiko for ballade.
Risikoen øges, når der er tale om lokal-opgør.

Ancona, Ascoli, Bari, Cagliari, Catania, Genoa, Inter, Lazio, Livorno, Napoli, Perugia, Roma, Ternana, Torino, Triestina, Venezia og Verona
er de klubber, politiet har på deres liste.
- Vi er kede af det, men forestillingen skal fortsætte,
udtalte Fodbold Ligaens præsident Antonio Matarrese efter Racitis død.

Artikel fra maj 2007

Det italienske politi fører statistik over landets fodboldkampe og har i forbindelse med politibetjenten Felippo Racitis død den 2. februar 2007 offentliggjort det foreløbige "tabstal" for første halvdel af fodboldsæsonen 2006/2007.


I sæsonen 2005/2006 blev 142 betjente sårede under og umiddelbart efter fodboldkampe og det tal er for første halvdel af den nuværende sæson steget til 202.
Blandt tilskuerne blev 94 sårede i optøjer i forrige sæsons første halvdel, og det tal er i den nuværende sæson faldet til 65 personer.

Antallet af arrestationer i forbindelse med fodboldkampe steg fra 96 i forrige sæsons første halvdel til 108 i den indeværende sæson.

Samlet har lidt færre kampe givet problemer for ordensmagten:
I første halvdel af den italienske turnering i 2005/2006 var der optøjer med sårede til følge ved 59 kampe.
Det tal var for første halvdel af turneringen i 2006/2007 faldet til 55.

Langt den overvejende del af optøjer og slagsmål udvikler sig i og omkring "ultra´ernes" siddepladser på stadion eller ved ankomst og afrejse af udeholdets tifosi´er.

Ved kampen i Catania betød sikkerhedsmæssigt kaos inden kampen, at Palermos tilrejsende tifosi brugte hele første halvleg til at køre rundt i byen.

Skærpet - men ikke nok - kontrol

Der skal i dag vises identitetskort ved køb af fodboldbilletter til kampe i Serie A, men det har indtil videre ikke forhindret det brådne kar blandt tifosier og ultras i at komme ind til kampene.

De italienske storklubber fortsætter også mere eller mindre åbenlyst med at "spnosorere" de organiserede fodboldfans og betaler blandt andet deres transport til udekampene.

Aflyste kampe - eller aflyst turnering


Mange italienere har efter Racitis tragiske død for alvor fået nok at fodbolden, der ellers har stået de flestes hjerter nært.

Et fodbold VM >> sidste sommer har ikke fået alle til at glemme, at sommeren 2006 også var en dommerskandale >>, der blandt andet straffede Juventus >>, der denne sæsen spiller i Serie B.

Mange foreslår ligefrem, at den indeværende sæson stopper her, og at der én gang for alle ryddes op i italiensk fodbold inden næste sæsonstart.

Regeringen og fodboldens repræsentanter diskuterer i disse dage, hvilke forholdsregler der skal foretages (artiklen er skrevet den 5.2.2007, red), men præsidenten for den italienske fodbold-liga - Lega Calcio - lader sig ikke påvirke af de mange forargede og rystede reaktioner på dødsfaldet i Catania.
Antonio Matarrese mener afgjort at stoppet for kampene i weekenden var straf nok.

- Hvis vi ikke spiller er det til stor skade for klubberne.


Og så præciserede han sent mandag eftermiddag, at hans udtalelser om at "de døde er en del af spillet".

- De døde er del af et system som indtil i dag har skabt mange tragedier, og som vi sammen med politet ikke har været i stand til at ændre.

I følge præsidenten vil et dekret om flere kampes spillestop eller en afslutning af sæsonen i utide koste for meget.

- Vi er kede af det, men forestillingen skal fortsætte, udtalte han i et interview til Radio Capital.

-syl


Copyright © 2007-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano