Sport

Juli 2011

Bookmark and Share
Ekstremistiske tifosi-grupper

og politisk fodboldbarometer

December 2005: Lazio´s Di Canio hilser med den fascistiske romerske hilsen >>


Tifoso = normal italiensk fodboldfan

Ultra
= ekstremistisk italiensk fodboldfan, der ofte tilhører grupper på den yderste politiske venstre- eller højrefløj.
Inter blev grundlagt i 1908, fordi en gruppe ledere i Milan allerede da vill have udenlandske spillere på banen.

Artikel fra februar 2007

I forbindelse med politbetjenten Felippo Racitis tragiske død ved foldboldkampen Catania-Palermo den 2. februar >> 2007 offentliggjordet avisen Corriere della Sera en statistik over det forskellige tifosi-gruppers politiske tilhørsforhold.

56 % af de registrerede tifosier tilhører upolitiske orangisationer, men seks procent af grupperne tilhører den ekstreme venstrefløj og 13% den mere moderate venstrefløj.Ni procent af tifosi-grupperne er derimod at finde på den yderste højrefløj, og 16 % på den mere moderate højrefløj.


Artikel: Er det farligt at gå til fodbold >>


Artikel fra december 2005


440 ekstreme tifosi-grupper


Politiets efterforskningsenhed UCIGOS offentliggjorde i september 2005 en rapport, der viser, at der findes over 440 grupper af politisk esktremister blandt de italienske fodboldfans.

Politiet understreger, at mange af "ultre-grupperne" stadig er "sponsoreret" af de enkelte klubber, der betaler både deres billetter og transport til udekampe.

Politiet skønner, at der findes omkring 74.000 tisofier alene i de forskellige gruppers hårde kerne.

I juni blev et lovdekret angående sikkerheden på landets fodbold-arenaer underskrevet. Dektretet betyder, at der skal være mere videoovervågning, samt at billetter i fremtiden skal have navn på, og tilskuerens identitet bekræftes ved indgangen til stadion.


Artikel fra november 2001


Politisk fodbold-barometerI de store byer med flere hold har det i Italien traditionelt altid været sådan, at den ene klub var arbejder-klubben og den anden borgerskabets foretrukne.

Men så simpelt er det ikke længere i et moderne teknologisamfund, hvor der også er sket nogle store politiske forandringer siden de gamle partier gik i opløsning i kølvandet på korruptions-skandalerne i begyndelsen af 1990'erne.

I dag er det grupperne af ultraer, der fra deres faste pladser bag målene og i kurverne er med til at bestemme klubbernes "partifarve".

Rom-klubben Lazio har beholdt sit tilhørsforhold til højrefløjen, og har blandt andet lederen af regeringspartiet National Alliancen Gianfranco Fini og specielt hans kone Daniela blandt deres faste abbonnenter.

Den vigtigste gruppe af Lazio-ultras hedder De Uforsonlige, og deres kurve - den nordlige - er sort som deres partifarve.

Den anden klub i hovedstaden - Roma - har beholdt sit traditionelle tilhørsforhold til venstrefløjen, men blandt de vigtigste tifosi-grupper har en højrefløjgruppe i dag taget over.
De har sat sig på pladserne, der tidliger tilhørte gruppen CUCS - bogstaverne står for "Kommando Ultra Sydkurven".

I den traditionelt røde by Bologna begyndte højrefløjsgrupper at blande sig med kurvernes indtil da udelukkende røde ultra'ere allerede før byens røde bystyre faldt ved lokalvalget i 1999.

I Milano ejer den højre-orienterede Berlusconi i dag den traditionelt venstreorienterede klub Milano.

Inter,
der har sit navn (Internazionale), fordi en gruppe ledere af Milan allerede i 1908 ville have udenlandske spillere, har altid været "de sorte".

Tidligere blev Milan-tifosi'er kaldt for "skruetrækkere", fordi de fleste var arbejdere, men i dag er det kun den gamle gruppe "Løve-graven", der repræsenterer venstrefløjen på ultra'ernes kurve.

Resten af ultra'erne er upolitiske eller drejer mod højre, uden at nogen af ultra'erne dog åbenlyst demonstrerer sympati for Berlusconi.

I Boys fra Inter er ultra-højrefløj,
men i modsætning til mange andre steder, hører man sjældent racistiske tilråb fra Inter-ultras mod farvede spillere.

I Torino har "den gamle dame" Juventus >> og "tyren" Torino uden slinger i valsen holdt fast ved den traditionelle opdeling mellem arbejdere og borgerskab.

Sikkert også fordi Torino med Fiat-fabrikkerne stadig har en stor arbejderklasse, der ikke som andre steder i dag er blevet suget op af service-sektoren.
Juventus er stadig Fiat, og ofte er Gianni eller Umberto Agnelli på pladserne i logen.

Barometer for andre klubbers ultra'er

Atalanta fra Bergamo har begge fløje repræsenteret.

Venezia og Perugia er "røde", mens Veronas ultra'er har rekord i racistiske tilråb, og ofte er tilhængere af løsrivelsespartiet Lega Nord.

Historiske fjendskaber

"I Boys-ultra'erne" fra Inter regner Napolis tilhængere for deres fjende nummer 1.

Mellem klubberne i Pisa og Livorno i Toscana hersker der ligeledes et dybt fjendskab.

-syl


Copyright © 2001-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano