Erhvervsliv-Økonomi

Artikel fra juli
2002


Gianni Agnelli med farfaren - med sønnen Edoardo, Ted Kennedy og Pave Johannes Paul II >> og i det italienske Senat >> - Berlusconi >>

2003
Gianni Agnelli døde den 24. januar 2003


2002
For første gang i over 50 år deltog Gianni Agnelli ikke i Fiats generalforsamling i maj i år.
Han fulgte mødet telefonisk fra familiens lejlighed på Park Avenue i New York, hvor han er i behandling for en ikke nærmere defineret prostata-sygdom.
Giovanni (Gianni) Agnelli

12.3.1921 Født i Torino
1946 Vicepræsident i Fiat
1963 Generaldirektør Fiat
1966 Præsident Fiat
1974 - 1976 Formand for det italienske Industriråd - Confindustria
1991 Livstidssenator
1996 Honorær præsident for Fiat
. (Fiat har en aldersgrænse på 75 år for chefer, som også Agnelli måtte respektere)

FIAT betyder Fabbrica Italiana Automobili Torino


Giannis yngre bror Umberto (1934) er præsident for fodboldklubben Juventus.
I 1987 meddelta Gianni, at Umberto var hans afløser som præsident hos Fiat, men sådan gik det ikke.
I 1995 meddeler Gianni og Umbertro sammen, at Umbertos søn - den da 31-årige Giovannino, er udset til at styre Fiat. Giovannino dør af kræft i slutningen af 1990`erne.
Umberto Agnellig døde den 26. maj 2004


Bono og Gioia var to af de chefer, hvis karriere i Fiat sluttede, da Gianni Agnelli tog over i 1966. Deres død blev ikke omtalt i de Fiat-ejede aviser.


Arvingerne efter Fiat-grundlæggeren er i dag over 150 personer.

IFI- pengetanken
Selskabet IFI er familiens pengetank.
IFI bestyrer aktierne i Fiat-koncernen, men kontrollerer mange andre virksomheder - for eksempel forlaget Rizzoli, dagbladene Corriere della Sera, Gazzetta dello Sport og La Stampa, Fila, Superga, stormagasinerne Rinascente og Upim, Toro forsikringer og Piaggio scooter.
Derudover har IFI aktier i Danone, Worms (Saint Louis), Alpitour, Gruppo Burgo, Pirelli og mange andre virksomheder.
IFI og familiens andet finansierings- og investeringsselskab IFIL ejer i dag (2004) 30,6 % af aktiekapitalen i Fiat.

Artikel fra 2002
Agnelli og Fiat er lig med storkapital og industrimagt i Italien, men alligevel er familien nærmest betragtet som en slags borgerlig kongefamilie i Italien.

Familien har ikke været skånet for skandaler og tragedier, men bliver ikke udleveret skånselsløst af pressen som andre magtfulde italienske personer og familier. (Og sidder i øvrigt selv på aktierne i flere dagblade og andre medier)


Agnelli´ernes Villar Perosa - med Arafat og Peres - Montezemolo >> og Scuhmacher

81-årige Giovanni Agnelli
er familiens patriark, der har forstået at viderføre auraen af respektabilitet og elegance gennem næsten 50 år.
Selv i dag, hvor han tilsyneladende er alvorligt syg, virksomheden er i krise og familien ikke har nogen arving klar, hersker der nærmest ærbødig stilhed og respekt omkring familien.

Pengeudlåner
Det siges, at familien Agnelli havde vanskeligt ved at blive accepteret som medlemmer af den eksklusive "Whist-klub" i Torino i begyndelsen af 1900-tallet, fordi grundlæggeren af FIAT-fabrikkerne stammede fra en velhavende familie, der var blevet rig også ved at låne penge ud til høje renter.De problemer har barnebarnet med samme navn aldrig haft, for da Giovanni (også kaldet Gianni) Agnelli fødtes i 1921 var FIAT allerede godt på vej til at blive en af de vigtigste magtfaktorer i Italien.

Godt for FIAT = Godt for Italien

Gianni Agnelli beskriver sin farfar som en dygtig forretningsmand, men leverancer til slagmarkerne i 1. Verdenskrig, og et frugtbart samarbejde med det fascistiske styre mellem 1922 og 1943, havde også sin andel i bilfabrikkens succes.

Fabrikken Mirafiori bliver for eksempel i 1939 indviet af Mussolini, og er da landets tredje-største industrikompleks.

Da tredje generation med Gianni kommer til efter 2. Verdenskrig, er det økonomiske boom på vej.


Men udover de positive konjunkturer har Fiat indtil i dag også altid nydt godt af en national og politisk beskyttelse, der ville have været utænkelig i andre lande.

Begrundelsen for mere eller mindre skjulte statstilskud og andre fordele til fabrikken i Torino, har siden 1945 i praksis været, at "hvad der er godt for Fiat er også godt for Italien".

Og Gianni Agnelli har i sin tid som Fiats frontfigur ikke været mindre behændig end sin farfar til at udnyttet denne nationale velvilje.

Studerer jura og ikke teknik

Giovanni Agnelli den første brystede sig ofte af, at han havde grundlagt sin virksomhed uden at forstå tekniske spørgsmål.

- Men min farfar elskede projektisterne, og ville gerne, at jeg studerede på Polyteknisk Universitet, fortalte Gianni Agnelli i et interview i 1995.

Agnelli bliver i stedet "Advokaten" i et land, hvor de vigtigste forretningsmænd får kælenavne. - De Benedetti fra Olivetti er således Ingeniøren, mens Berlusconi med sin fortid som byggekonge stadig i dag er "Entrepenøren".

Arving i frivillig venteposition
Farfar dør den 16. december 1945, og da er den 24-årige arving allerede udpeget som efterfølger.

Giannis far Edoardo var aldrig på tale som efterfølger i imperiet, og døde unge allerede i 1935 i en ulykke med en vandflyver. (Moderen dør 10 år efter i en bil-ulykke).

- Og den historie gentager sig faktisk i slutningen af 1990èrne, men mere om det senere.

Tager magten i 1966

Gianni bliver i 1946 udnævnt til vicepræsident for Fiat, men indtil hans "kup" i 1996 er det "Professoren" Vittorio Valletta, der styrer Fiat, fordi den unge Agnelli ikke følte sig klar til ansvaret i 1946.

Og sikkert også, fordi den unge Agnelli også var en stor livsnyder, der i de næste årtier er fast aktør på det internationale j
et-sets scener.

Den dag i dag er det nærmest pinligt, hvis en af de kvindelige deltagere i dette miljø omkring Agnelli IKKE er mistænkt for at have haft en affære med Advokaten.

Agnelli-mode
Det er i disse år, at Gianni Agnelli begynder at indføre sine mode-luner, som hurtigt bliver efterlignet over hele kloden.

Agnelli bærer sit ur udenpå skjort-ærmet, Agnellis slips er udenpå pulloveren, og senere bærer han sit knæbind udenpå skibukserne, når han begiver sig ud på løjpen, og risikerer endnu et benbrud.Ikke for ingeting kalder vennerne ham for "den mest brækkede italiener".

At stå på ski lærte Agnelli i Sestriere. Dette moderne skisportsted, der bliver centrum for de Olimpiske Vinterlege i 2006, blev grundlagt af farfar, der ikke ville have at børnene skulle lære den sport i Frankrig eller Schwitz.

Giftige bemærkninger
Agnellis elegance består også i så godt som aldrig at kommentere skandaler eller sladder.

Gør han det endeligt, afslører han en giftig tunge.

Om den tidligere kulturminister i 1990`erne:

"Giovanna Melandri?
Hun ligner en sekretær. Men ikke min, en andens".

Og da et ugeblad offentliggjorde foto´et af en over-70-årig nøgen Giovanni Agnelli, der sprang i havet fra sin yacht, blev det forbigået i tavshed.

Man er vel sig selv og sin krop bekendt, når man hedder Giovanni Agnelli.

30 år under Agnelli
Indtil 1996 står der officielt Gianni Agnelli på Fiat.

Advokaten viser sig at være lige så god, hvis ikke bedre end de tidligere Fiat-præsidenter til at finde de rigtige kompromisser med politikkerne i et land, hvor en stor del af industrien indtil slutningen af 1990èrne praktisk talt var nationaliseret.

Agnellis gode forhold til den statsejede bank Mediobanca og dens præsident Enrico Cuccia er en af faktorerne for hans succes.
Cuccia og gruppen omkring ham styrer i realiteten italiensk økonomi i årtier.

En anden medvirkende årsag er familiens gode for ikke at sige sammenvævede forhold til de regerende politikkere.

Broderen Umbertos gør politiske karriere i De Kristlige Demokrater, og Gianni bliver formand for det italienske Industriråd.

I Agnellis formandstid indførtes den dyrtidsregulering, der var med til at skabe enorm inflation og de voldsomme devalueringer af liren, men igen blev disse økonomiske tragedier pudsigt nok i sidste ende en fordel for netop Fiat.

Fiat åbner også fabrik i USSR, og tilfredsstiller venstrefløjen.

Fiat åbner med statens velvilje og økonomisk støtte fabrikker i det forarmede Syd-Italien.

Fiat laver aftaler med Ghedaffi i Libyen.

Og når det går skidt for Fiat, træder staten til.
Med en speciel understøttelse (Cassa Integrazione) til hjemsendte arbejdere, indtil Fiat igen har brug for medarbejdere, eller med andre beslutninger, der gavner Fiat.

Magtfuld honorær præsiden indtil i dag
Også efter sin tilbagetræden i 1996 fra posten som Fiat-præsident har Gianni Agnelli stadig trukket i trådene.

Sammen med broderen Umberto stod han bag præsentationen i 1995 af dennes søn Giovannino som fremtidens leder af Fiat.

Giannis eneste søn var trods enkelte top-poster i familiens virksomheder aldrig for alvor bud på en efterfølger - ligesom det 50 år tidligere var tilfældet med Advokatens far.

Edoardo Agnelli fandt aldrig sig selv i Agnelli-imperiet, og begik selvmord ved at springe ud fra en 80 meter høj bro i november 2000.

Men Giovannini, der var præsident for familiens scooter-fabrik Piaggio, blev heller ikke præsident for Fiat, for han døde som 36-årige af kræft i 1997.

Ingen bud på ny præsident
Umiddelbart er der blandt de flere end 150 efterkommere af grundlæggeren ikke andre Agnelli`er, der i dag har tilstrækkelig pondus til at lægge billet ind på præsidentposten.

Hvis der da er en præsidentpost for Fiat, som der stadig står Agnelli på?

Fiat-fabrikkerne har været i nærmest konstant krise siden 1980, og koncernen beskæftiger i dag over en fjerdedel færre personer.

De seneste regnskaber viser for mange minusser, og der er ved at blive solgt ud, mens tre store italienske banker endnu engang er trådt til med krisestøtte.

Den italienske regering har netop vedtaget en pakke, der giver forskellige tilskud til bil-køb i håb om at italienerne igen vil køre Fiat.

Men spørgsmålet er, om staten er villig til i samme grad som tidligere, at give Fiat en hånd, og om denne inddirekte statsstøtte i det lange løb bliver tollereret af Italiens konkurrenter også indenfor den Europæiske Union.

Derudover kan staten slet ikke i samme grad som tidligere hjælp Fiat ud af problemerne.

Mens størstedelen af virksomhedens aktiviteter i 1980 foregik i Italien, foregår en langt større del i dag i datterselskaber i udlandet, hvor den italienske regering ingen indflydelse har.

Fiat uden Agnelli
General Motors står også klar i kulissen til helt at overtage Fiats produktion af personbiler i 2004, og dermed vil Agnelli-æraen være slut.

Selv om Familien stadig vil være storaktør i italiensk industri og erhvervsliv vil Agnelli`erne uden Fiat svare til en kongefamilie uden kronjuvelerne.

Mens Fiat-fabrikkerne uden Agnelli`erne risikerer at blive en helt almindelig italiensk virksomhed, om den er ejet at udlændinge eller andre italienere, men ikke længere ledet af Italiens borgerlige kongefamilie.

-syl

Retur til
Erhvervsliv
& Økonomi <<


Magtens mænd >>

Cordero di Montezemolo -
Fiats præsident fra 2004 >>


Andreotti >>


Berlusconi >>


Paven >>

Artikler
Januar 2006:
Fiat kom i januar med et positivt 3-månders regnskab efter hele 16 måneder med negative kvartalsregnskab. Nettooverskuddet for sidste kvartal i 2005 blev på 21 mill. euro.


2002 - Færdig med Fiat? >>

Aktier eller ej i Prada >>
Torino - en magisk by >>

Link

Fiat Group >>
Ifi/Ifil - pengetankene >>

Bog om Gianni Agnelli
Friedman, Alan. (1988)
Agnelli and the Network of
Italian Power, London,
Harrap Limited

Dagospia.com >> er en
italiensk sladder-side.
Her kan man for en gangs
skyld læse mindre pæne ting
om Advokaten:
"For italienerne er Gianni Agnelli et monument - for Agnilli er hver italiener en nummerplade"

Agnelli og ægteskabet
Agnelli giftede sig i 1953 med den ligeså smukke
og elegante
amerikansk/napoletanske
prinsesse Marella, der har
udgivet flere bøger om have-kunst. Udover afdøde
Edoardo har parret en datter.

Agnelli om ægteskabet
Juli 1992 til Vanity Fair:
"Jeg har altid været en
hengiven ægtemand. Men
hvis jeg foregiver at være
tro, lyver jeg.
I mit liv har
jeg altid nydt alt det, der
er smukt,
og en smuk kvinde er højdepunktet af skønhed.
Til Enzo Biagi i 1988
"man kan gøre alt, men man
kan ikke forlade familien"

Agnelli om mænd
- og kvinder!

"Der er to slags mænd:
mænd, der taler om kvinder
og mænd, der taler med
kvinder; jeg foretrækker
ikke at tale med kvinder".

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 


Copyright © 2000-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano