12. februar 2013

Bookmark and Share
Pave Benedikt 16. meddelte den 11.2.13 kl. 11.46
at han den 28. februar stopper som pave
Det var det italienske nyhedsbureau ANSA´s "vaticanista" Giovanna Gherri,
der kom først med nyheden. Latintimer kán altså føre noget godt med sig!


Medie-reaktioner
Avisoverskrifter dagen efter

Størstedelen af de italienske mediers overskrifter dagen efter pavens meddelelse fokuserede i titlerne på pavens helbred og det helt usædvanlige i begivenheden, men enkelte aviser var mere kreative:

Il Giornale:
Paven stiger ned fra korstet - AMEN

Libero
Intriger og skandaler fik paven til at gå

Avisen La Stampa fra Torino skrev i sin leder, at Benedikt XI med sin tilbagtrækning har gennemført en form for lægmands-revolution i Vatikanet.
- Hans handling gør ham til et "normalt" menneske, skriver avisen, i modsætning til hans forgænger Johannes Paul II, der på grund af sine skavanker nærmest blev helgengjort mens han endnu var i live.

FAKTA OM
BENEDIKT 16.`s
REGERINGSTID


Den 7. tyske pave i kirkens historie foretog i sin knap otte år lange regeringstid 25 udlandsrejser. Den første til Tyskland i 2005 og den sidste til Libanon i 2012.

Han foretog 30 officielle rejser i Italien. Den første i 2005 til Bari og den sidste i 2012 til Loreto.

Navnet Benedetto (på dansk siger vi Benedikt) valgte han i respekt for Benedetto 15., der var pave under 1. Verdenskrig.

Han udnævnte 90 nye kardinaler i sin regeringstid.

Det kom som et chok ikke bare for almindelige italienerne, men også for højtstående kardinaler og tætte medarbejdere, at pave Benedikt mandag den 11. februar meddelte, at han træder tilbage den 28. februar præcist kl. 20 om aftenen.
Meddelelsen blev givet på latin under en helgenkåring i Vatikanet.Blev han presset
eller er han alvorligt syg

Det er 598 år siden en pave sidst trådte tilbage.
Dengang trådte Gregorio XII ikke frivilligt tilbage, men blev tvunget til det som en konsekvens af konflikter internt i kirken.
Siden er det blevet indført i kirkeloven, at man skal være helt sikker på, at afgangen sker frivilligt.

Men der gik alligevel ikke lang tid efter Benedikt 16.´s meddelelse inden de første kommentatorer begyndte at spekulere i andre årsager end svigtende helbred.

De første reaktioner på nyheden var udover chokket en generel sympati for, at en 85-årig mand ønsker at blive pensioneret som følge af svigtende kræfter og et dårligt helbred.

I en hurtig rundspørge på selve dagen udtrykte 75% af italienerne sympati for pavens beslutning.

Der spekuleres nu flittigt på, om de mange skandaler og interne intriger, der har præget de otte år under Benedikt 16. også har spillet en rolle. Andre antyder, en diagnose som Alzheimer eller en kræftsygdom har medvirket til beslutningen.

Pavens bror, der også er kardinal, har udtalt at han har kendt til planerne i over et år, men skeptikere mener den udtalelse kun kommer for stoppe spekulationerne om andre årsager.

Men det er derudover en kendt sag, at Kardinal Ratzinger i 2002, da forgængerens helbred var synligt svækket, blev konsulteret i spørgsmålet om en pave kan gå af.
Dengang var den lærde tyske teologs svar, der i 23 år var leder af "kontoret for den rette tro" (Tidligere kaldet inkvisitionen), at en pave burde gå af, når han nåede til et punkt hvor han ikke var i stand til at varetage embedets opgaver og ansvar.

Problemer fra start til slut
Pave Benedikt 16. opnåede aldrig sin forgængers folkelige popularitet, og hans kun knapt otteårige regeringstid har været præget af både verdslige og religiøse skandaler helt siden han trådte til i 2005.

...fra fornærmelse af islam i 2005
På sin allerførste af i alt 24 udlandsrejser citerede han en tekst for at "islam ikke har bragt noget godt med sig". En svipser han på en senere udlandsrejse forsøgte at gøre god igen ved at besøge og bede i Den Blå Moské i Istanbul.

...til Vatileaks og bankskandale i 2012
Benedikt 16. overtog også en aldrig helt afsluttet oprydning af tusindvis af pædofilisager, hvor præster var indblandet.
Han kom også galt afsted, da han i flyet under en rejse til Afrika udtalte, at anvendelsen af kondomer kun ville gøre AIDS-problematikken endnu værre.

I 2012 måtte Vatikanet dømme pavens personlige kammertjener >> for at have lækket Vatikanets og pavens papirer til journalisten Gian Luigi Nuzzi.

Nuzzis bog "Sua Santitá" (Hans Hellighed) afslørede via de affotograferede dokumenter for første gang sort på hvidt omfanget af de magtkampe og intriger, som man altid har vidst foregår både blandt kardinaler og de lægfolk, der har deres daglige gang i den lille stat.

Bogen efterlader indtrykket af en pave, der enten er mere optaget af vanskelig teologiske problemstillinger, ikke interesserer sig for, ikke har styr på eller simpelthen holdes udenfor den daglige drift af den stat, han er leder af.

I 2012 kom Vatikanbanken IOR også på USAs liste over banken, der vasker sorte penge hvide, og lige nu mistænkes IOR for også at være indvolveret i den igangværende bankskandale om banken Monti dei Paschi di Siena.

Flere iagttagere siger i dag, at Benedikt 16. aldrig til fulde forstod, at den katolske kirkes leder i dag ikke bare er et religiøst overhovede, men også skal være en dygtig manager, der er i stand til at forstå moderne spin og markedsføring.


syl

Retur til
Den Katolske
Kirke >>


Biografi
af Benedikt 16.
aka
Joseph Aloisius Ratzinger >>

Konservative citater
om kvinder og andet fra Benedikt 16 >>

Valg af ny pave
- sådan foregår
konklavet >>
op /\


Copyright © 2000 - 2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>