MYSTERIER

April 1998

Bookmark and Share
General involveret i bortførelsessag
forsøger selvmord (1998)


 

Artikel fra 1998
General Delfino fra det italienske Carabinieri Politi forsøgte onsdag at begå selvmord i fængslet, hvor han sidder anklaget for embedsmisbrug.


Da tekstilfabrikanten Giuseppe Soffiantini den 9. februar 1998 blev løskøbt efter otte måneder i sardiske bortføreres fangeskab, hed det sig, at hans familie havde betalt 19 millioner kroner i løsesum.

Men den videre efterforskning i sagen, der egentlig skulle føre til arrestation af borførerne, førte i stedet til at arrestationen af Carabinieri-generalen Francesco Delfino.
Delfino er anklaget for økonomisk embedsmisbrug, og blev varetægtsfængslet den 14. april.

Den ene af Soffiantinis sønner betalte nemlig via faderens eks-kompagnon som mellemmand en milliard lire - 3,8 millioner kroner - den femte januar i år, for at generalen udenom den officielle efterforskning skulle tage kontakt med bortførerne.

Truet til tavshed

Den milliard ville sønnen have tilbage, da det viser sig, at den officielle efterforskning og betaling af løsesummen fører til faderens frigivelse.

Men i stedet for pengene, modtager han en trussel om tavshed fra generalen via faderens eks-kompagnon.


Det ender med, at sønnen fortæller politiet om sagen, og nu sidder både mellemmanden og generalen bag tremmer.


Mellemmanden Alghisi, der er en personlig ven af den bortførte og hans familie hævder, at generalen modtog milliarden i 100.000 lire-sedler i to firmatasker, og de to tasker er også fundet i generalens bolig.


Sammen med en 100.000 lire-seddel, som sønnen ligesom de andre titusind sedler havde fotokopieret.


Delfino forklarede først, at Alghisi havde glemt en af de to firmatasker hos ham, men har siden ændret forklaring. Han hævder nu, at taskerne har indeholdt to antikke ure, han har købt af Alghisi.

800 millioner i banken

Selv om men altid bør lade tvivlen komme den anklagede til gode, er det temmelig svært at finde hoved og hale i de forklaringer, der hidtil er kommet frem efter afhøringerne af generalen i militærfængslet ved Gardasøen.

Delfino har flere gange ændret forklaringer om pengene.
Først havde han aldrig modtaget dem.

Men efter at man opdagede, at der blev sat 800 millioner lire ind på hans konto umiddelbart efter, at Soffiantinis søn i januar havde givet pengene til Alghisi, har generalen forklaret, at pengene er første del af 1,5 milliarder, som Alghisi vil skyde ind i et fælles forretningsprojekt.


Generalen har ikke uddybet, hvilken type forretninger der er tale om, og han har heller ikke fortalt, hvor de sidste 200 millioner af den milliard familien betalte, er blevet af.

Hans øgenavn er "hajen"

" Delfino betyder "delfin", men det er ikke uden grund, at generalen i Carabinieri-korpset bliver kaldt for "Hajen".

Hans karriere er fuld af historier om skruppelløse efterforskningsmetoder, og skumle og ugennemsigtige kontakter med kriminelle.

Delfino har også tidligere befundet sig på den forkerte side af anklagebænken i italienske retssager, men har indtil videre klaret frisag, ofte fordi sagerne er blevet forældede i det langsomme italienske retssystem.Hver gang, han har klaret frisag, er han steget i graderne.

Han har blandt andet været anklaget for at have deltaget i det kupforsøg, højreorienterede kræfter havde planlagt i Italien i 1970.

En retssag mod ham om embedsmisbrug og korruption var også planlagt til at begynde den 14. maj i Alessandria, hvor han fra 1988 til 1992 var kommandant for Carabinieri-Legionen.


Blandt de mere positive af generalens bedrifter kan nævnes, at han i 70'rne var med til at opklare flere bortførelsessager, og at det var ham, der stod bag arrrestationen af mafia-chaufføren Balduccio Di Maggio.
Di Maggio var manden, der senere gav politiet de oplysninger, der førte til arrestationen af mafiabossen Toto Riina i 1992.

Offer for et komplot

Delfino har levet hele sit liv og sin karriere indenfor Carabinieri Korpset, der er det mest prestigefyldte af de mange forskellige italienske politikorps.

Begreber som ære og troskab mod fædrelandet er fundamentale for en Carabinieri.

Delfinos forsøg på at tage sig selv af dage ved at kaste baghovedet mod muren i fægselscellen, der dog kun resulterede i overfladiske skrammer, kan tolkes som et forsøg på at redde korpsets ære.
Uanset om han er skyldig eller ej.

Selv har han hele tiden hævdet, at han regner sagen for et komplot mod hans person.

Men det har han ikke hidtil været i stand til at overbevise anklagerne om.
De mener ikke, historien om private forretninger holder vand.


I modsætning til Delfinos forsvarere, mener anklagerne heller ikke, at en generaltitel giver ret til at indlede private - og betalte - efterforskninger i bortførelses-sager.

-syl

Andre artikler
Bortførelsen af Aldo
Moro i 1978 >>

Læs om bortførelsen af SoffiantinI I 1998.
19 millioner i løsepenge for fabrikant >>

Italiensk politi >>

Valuta:
1.000 lire var i 2001
lig med ca. 3,80
danske kroner

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano