Samfund

2001

Bookmark and Share
2001:
Så er Euro'en her... næsten...


Fra avisen 27.11.2001
Ældre dame frarøvet 14 millioner lire (ca. 55.000 kroner) af fremmede, der overbeviste hende om, at de skulle veksles for ikke at miste deres værdi!

De "italienske sider"
af Euro'en


2 €
Dante Alighieri1 €
Leonardo da Vincis tegning "Uomo Vitruviano"50 cent
Statue af Marco Aurelio

20 cent
Maleri af Boccioni10 cent
Botticellis Venus


5 cent
Colloseum


2 cent
La Mole Antonelliana i Torino1 cent
Castel di Monte i Puglia

Artiklen er fra december 2001

- Vi gør medlemmerne opmærksomme på, at der kun kan betales med Euro i baren fra den 1. januar - lire kan veksles på kontoret, står der på opslagstavlen henne på Vatikanet, der er vores kultur-klub, men mest vores faste bar.
52 cent kommer et glas vin til at koste.

For at have mønterne parate, kan vi fra den 15. december købe et Minikit i banken med 53 mønter i alle størrelser for 25.00 lire (E 12,91).

Så er vi sikre på at kunne få i det mindste et glas vin dagen efter Nytårsaften.

Færdig med Liren den 1. marts

Man regner med, at 90 procent af alle pengeautomater allerede den 7. januar kun udbetaler Euro, og fra den 1. marts er det helt slut med Liren.

Derefter kan kun sedlerne veksles i filialer af nationalbanken.
Mønterne kan man så give til de mange velgørenhedsorganisationer, der allerede nu har sat indsamlingsbøtter til lire-mønter op overalt.

Lettere at være turist

For turister fra de andre 11 Euro-lande bliver næste ferie i Italien altså lettere, hvis de vel at mærka har lært deres egen nationale Euro-tabel udenad.

For danskere, svenskere og englændere bliver det kun lidt lettere, fordi man slipper for at have reserver af valutaen i alle de lande, man passerer igennem i løbet af ferien.

Nervøsitet og nostalgi

Italienerne var utroligt begejstrede, da det efter en økonomisk hestekur i begyndelsen af 1990'erne lykkedes landet at komme med i første Euro-runde.

Men nu er det virkelighed, og hele 46 procent udtalte i oktober, at de var nervøse overfor skiftet til Euro.

Hele 40 procent tror ikke, de vil bruge deres betalingskort i ombytningsperioden, for at undgå ubehagelige overraskelser.
Og det selv om bankerne forsikrer, at alle kort er klar til skiftet.Og over 40 % har i en undersøgelse fortalt, at de vil gemme et udvalg af de gamle lire efter den 1. januar.

Mange er også tvivl om, hvorvidt de kan vænne sig til regnestykkerne, og for at forberede befolkningen har den den italienske bankforening i november uddelt 20 millioner brochurer om Euroen.


Retur til
Økonomi <<


Andre artikler

Er det Euro -
så er det OK
(1998) >>


Leonardo da Vinci >>


1. januar 2002 er vi klar med €-regneren

Valuta:
1.000 lire var i 2000
ca. 3,80 danske kroner

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2001-2009. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano