Royal politik

December 2011

Bookmark and Share
Kongefamilien skaber problemer

Juni 2006:
"Kronprins" arresteret for ulovligt spil og organisation af prostitution >>
(I
maj 2003 fik de mandlige efterkommere af den sidste italienske konge
- Umberto den 2. - efter 57 år lov til at komme tilbage til Italien)
Juni 2011: 150 års italiensk historier fortalt af Carlo Merolli >>


2003

Den italienske kongefamilies mandlige efterkommere må nu frit færdes i Italien.

Prinsen Emanuele Filiberto giftede sig i landet og har i dag en bolig i Italien


Februar 2000

Et splittet parlament stemte i december 1997 ja til at begynde de procedurer, der kan føre til en ophævelse af den grundlovsparagraf, der gør det muligt at ophæve paragraffen, der forbyder de mandlige efterkommere af Italiens sidste konge at sætte foden på italiensk jord.

Hele sagen blev dog blokeret, da den et år senere skulle til afstemning i det andet kammer af det italienske parlament - Senatet.


Sagen har også været oppe i Det Europæiske Parlament.

I Strasboug besluttede flertallet, at der ikke var tale om en hastesag, da 170 medlemmer bragte spørgsmålet om de habsburgske, græske og italienske eksil-konghuse på bane.Artikel fra 1997

- Jamen, holder I virkelig af Jeres Dronning? lyder et af de spørgsmål, man som dansker i Italien ofte skal svare på.

For mange italienerne er konger, dronninger og deres afkom nemlig kun ensbetydende med skandaler og kulørte historier fra ugebladene.

Bortset fra spredte grupper af overbeviste monarkister har de fleste italienere også et temmeligt ligegyldigt forhold til deres egen kongefamile - Savoia'erne - der siden 1946 har levet i eksil.Den 60-årige tronarving i eksil, Vittorio Emanuele di Savoia, er forretningsmand og bor i Schweiz med sin mor, eks-dronning Maria Jose', sin borgerlige kone Marina Doria, og sønnen Emanuele Filiberto.

Prinsen Emanuele Filiberto

Vittorio Emanuele er født i Napoli, og efter hans mening er det på tide, at han og familien får lov til officielt at vende tilbage til Italien.

Han har derfor i de seneste år forstærket presset på det italienske parlament for at få ophævet den paragraf i grundloven, der siden 1948 har forbudt mandlige medlemmer af kongefamilien at sætte foden på italiensk jord.


Prinsen kommenterer fodbold

Sønnen, den 25-årige prins Emanuele Filiberto, har deltaget aktivt i farens kampagne, og har de seneste år udover sit job i en bank i Geneve også arbejdet som fodboldkommentator for et populært italiensk fjernsynsprogram.

Emanuele Filiberto er en stor fan af klubben Juventus, og benytter enhver lejlighed til at understrege, at han er frygteligt ked af, at han kun kan se klubbens kampe, når holdet spiller udenfor Italien.
Kongefamiliens lobby-arbejde så ud til at have båret frugt i foråret 1997.

Regeringen meddelte i april, at den snarest ville fremsætte forslag om at ophæve forbudet, og en menigsmåling viste samtidig, at 80 procent af italienerne ikke havde noget at indvende mod, at Vittorio Emanuele og Emanuele Filiberto kunne betræde italiensk jord.

Hvis familien vel at mærke ville love at lade være med at blande sig i politik. Men netop det spørgsmål er både Vittorio Emanuele og hans søn eksperter i at svare undvigende på.

Borger eller konge

På spørgsmålet om, hvordan han en dag ville vende tilbage til Italien, svarede Vittorio Emanuele for nyligt "som en almindelig borger".
Men da han umiddelbart bagefter blev spurgt, om han følte sig som en konge svarede han uden tøven "ja".

Men det er næppe frygten for, at kongefamiliens tilbagekomst vil provokere en revolution, der genindfører monarkiet, der bringer sindene i kog, når talen falder på familiens ret til at komme tilbage til Italien som almindelige borgere.

Dèt, der gør spørgsmålet om Savoia'ernes ret til at opholde sig i Italien til en varm kartoffel, er spøgelserne fra fortiden.
Politikkeren og republikaneren Giorgio La Malfa er en af dem, der ikke vil ophæve den omstridte paragraf i forfatningen.

Han mener, parlamentet har vigtigere ting at lave, og han har ikke til hensigt at tilgive Vittorio Emanueles farfar, der støttede det fascistiske diktatur i Italien, og i 1938 underskrev racelovene mod jøderne.

"Racelove ikke så slemme"

Dagen efter regeringens udspil blev Vittorio Emanuele interviewet om racelovene mod jøderne.
Og siden har der ikke været talt særlig meget om en ændring af forfatningen til Savoia-familiens fordel.


Den italienske kongesøn og eks-tronarving kvajede sig voldsomt, da han til en tv-avis udtalte, at race-lovene mod jøderne "ikke var så slemme endda".
Og ydermere tilføjede, at han ikke føler trang til at undskylde symbolsk på familiens vegne.

- Jeg var ikke engang født, forsvarede han sig i fjernsynet. Et ikke særlig elegant forsvar.

Vittorio Emanuele var faktisk et år gammel i 1938, og hans kommentar gav nærmest indtryk af, at han ikke kender Italiens historie.

Det er ikke første gang, Savoia'erne har haft problemer med at forklare sig. Faktisk afslører familiens eksil-historie et temmeligt udiplomatisk forhold til republikken Italien.

Ingen respekt for præsidenten

Året før sin død i 1983 skrev eks-kong Umberto således et brev til præsident Pertini angående familiens gravsteder i Italien.

Men på konvolutten skrev han "Til senator Pertini", hvilket blev tolket som mangel på respekt både overfor Italiens statsoverhoved, men også overfor folkeafstemningen i 1946, hvor 12,7 millioner italienere stemte for republikken og 10,7 millioner for monarkiet.

Det talte heller ikke til Savoia'ernes fordel, at det i 1993 blev opdaget, at det arkiv Umberto Den Anden efterlod til den italienske stat om kongefamilien kun indeholdt 88 ud af 217 dossier, da det omsider nåede til Italien.

Den nulevende Vittorio Emanueles rygte er også plettet af en mordanklage.
I 1978 blev en tysk turist, der sov på stranden på den franske ø Cavallo syd for Korsika, ramt af projektiler fra prinsens gevær, og døde tre måneder senere.

Prinsen blev først idømt seks måneders fængsel, men blev 13 år efter frikendt af appelretten i Paris.

Men historien kaster stadig skygger over familien.

Trods polemikken i foråret kom familien igen i mediernes søgelys i august, da de provokatorisk valgte at deltage i et jubilæum for en landsby på Sardinien.

Borgmesteren i Santa Teresa di Gallura ville af en eller anden grund fejre landsbyens 189-år fødselsdag, og i den anledning overrække gaver til efterkommere af den konge, der grundlagde byen.


I italiensk farvand

Overrækkelsen skulle foregå i internationalt farvand mellem landsbyen på Sardinien og øen Cavallo, hvor kongefamilien stadig har feriebolig med udsigt til Italien.

Dagen efter overrækkelsen i rum sø hed det sig, at båden med kongefamilien havde bevæget sig ind i italiensk farvand.
722 meter helt nøjagtigt, i følge Vittorio Emanuele, der kaldte det en fejltagelse, at hans båd havde overskredet grænsen.

- Det er første gang, jeg har været så tæt på mit fædreland
, påstod han bagefter.
En lille løgn i følge sekretæren i den italienske "Monarki Union", der afslørede, at Vittorio Emanuele i maj 1966 var i Napoli.

En lidt større løgn ifølge ugemagasinet Espresso, der rapporterede, at Vittorio Emanuele for to år siden blev set flere gange på det eksklusive feriested Porto Rotondo på Sardinien.

Alt i alt er det måske forståeligt, at italienerne ser skeptiske ud, når vi forsøger at forklare dem den sympati, vi har for vores kongehus.

-syl


Copyright © 2001-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano