Historie

December 2010

Bookmark and Share

Majdronningen -
Maria Jose blev den sidste italienske dronning


Maia Josè di Savoia døde
den 27. januar 2001 - 94 år gammel

Maria José og Umberto

2004
De mandlige efterkommere af Italiens sidste konge må nu betræde italiensk jord igen - prins Emanule Filiberto benyttede lejligheden til at gifte sig i Italien.
Emanuele Filiberto er i dag (2010, red.) tv-kommentator, tv-vært og har også vundet den italienske udgave af "Vild med dans".2001
Smutvej til Italien for kongefamilien i eksil

Den italienske regeringsleder D'Amato, der er uddannet jurist, mener ikke, der skal en forfatningsændring til for at give de mandlige efterkommere af den sidste konge ret til igen at betræde deres fædrene jord. Forfatningen taler om "Huset Savoia", men i dag eksisterer "Huset" ikke længere, der er kun en "Familie Savoia" tilbage, lyder hans noget finurlige argument.
Giver statsrådet ham ret i argumentationen, så er vejen tilbage til Italien åben for Vittiorio Emanuel og hans søn Emanuele Filiberto.Artikel fra marts 2001

Maria Josè di Savoia, der døde lørdag den 27. januar 2001
i Genevè, blev den sidste italienske dronning.


Maj-dronningen blev hun altid kaldt, fordi hendes mand Umberto den Anden kun var konge fra den 9. maj til den 2. juni 1946, hvor italienerne stemte nej til monarkiet, og kongefamilien gik i eksil.Maria Josè var datter af Elisabeth af Bayern og kongen af Belgien, og var i modsætning til resten af den italienske kongefamilie et intellektuelt nysgerrigt menneske, der hele sit liv omgav sig med kunstnere og forfattere.

Det siges, at det eneste hun havde tilfælles med sin gemal, var begejstringen for at løbe på ski.

Hendes bedste veninde i kongefamilien var svigerinden prinsesse Mafalda, der endte sine dage i koncentrationslejlren Buchenwald.
Men der sladredes også på den tid om, at Maria Josè's forhold til "fætrene fra Aosta" hertugerne Amadeo og Aimone var mere intenst, end det brude være.

Maria Josè var fra barnsben vandt til udfordringer.
Hun studerede allerede som barn i England, hvor hendes familie var flyttet til i 1914.
I 1917 kom hun til Firenze, hvor hun hurtigt lærte sig sproget, og blev i to år.
Hun blev både berømt og berygtet i Firenze for at se stort på de privilegier, hendes titel gav hende, og for ofte at foretrække fornøjelser frem for studier.

Hun tegnede blandt andet flotte karikaturer af sine lærere under lektionerne.

Hun befandt ikke godt i Torino, hvor kronprinseparret havde bosat sig efter brylluppet i 1930.
- "... her er kun få eller ingen, intellektuelle kure", sagde hun.

Derimod var Torino berømt for sit mondæne liv blandt de mange adelige familier, men den slags forpligtelser forsøgte den nye kronprinsesse at flygte fra, når hun kunne.

I 1932 flytter parret til Napoli, og her er der et miljø, hvor Maria Josè befinder sig som en fisk i vandet.
Hun frekventerede filosoffen Benedetto Croce, forfatteren Italo Balbo og andre intellektuelle, og tog på mange udflugter og museums-besøg i området omkring Napoli.

Under fascismen frekventerede hun mange journalister, fordi hun også ønskede at kende de nyheder, som aviserne ikke kunne trykke under diktaturet.
Flere kritiserede hende for at hun havde venner, der var kritisk indstillede overfor Mussolinis styre.

En historie fortæller om hendes besøg på kriger-poeten D'Annunzia sejrs-villa ved Gardone ved Garda-søen. Kronprinseparret blev modtaget med en kanon-salut at det store krigskib Puglia, som D'Annunzio havde fået transporteret op i sin have.

Digteren præsenterede sig i en munkekutte og med sin seneste elskerinde, og Maria Josè gjorde ikke noget nummer ud af de mange erotiske billeder, som digteren yndede at omgive sig med.

Hun fik lov til at besøge Italien efter mere end 40 års eksil i 1988, og ved hendes begravelse fredag den 2. februar 2001 havde hun bedt om et kor af alpe-soldater.


Hendes søn, og dennes søn må dog fortsat ikke betræde italienske jord. (Det fik de lov til i 2004, red.)
Det står i den italienske forfatning, at de mandlige arvinger af Huset Savoia ikke må komme ind i Italien, og Maria Josès død har fået debatten om den paragraf til at blusse op atter engang.

I sidste uge meddelte den italienske præsident Ciampi, at han ikke ser noget galt i at fjerne paragraffen, hvis de mandlige Savopia'er vil bekræfte deres loyalitet mod forfatningen.

Det har eks-kronprins Vittorieo Emanuele (Maria Josès søn) vendt til, at han ikke vil afgive ed overfor forfatningen.

Han siger, han er en almindelig borger,
men når hans mobiltelefon ringer er det med den italienske national-hymne.
Det kommenterer han på følgende måde:

- Den melodi har jeg vel mere ret til end andre.

-syl

Læs mere om den nulevende italienske kongefamilies
undertiden temmeligt klodsede optræden >>


Copyright © 2001-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano