Wienersnitzel
er derimod en "opfindelse fra Milano >>
Klassisk moderne italiensk opskrift
på "russisk italiensk salat":
Tern af 3
kogte kartofler og 3 gulerødder 1 dl dampede ærter
(Må
ikke overkoges: der skal være "bid" i grøntsagerne!)
2
hårdkogte æg i tern - brug evt. det ene i skiver til dekoration
2
sylteagurker i meget små tern
Når grøntsager og æg
er afkølet vendes det hele med en god majonæse, og stilles overdækket
i køleskabet mindst en time.
Dekoreres inden servering med for
eksempel kapers eller grønne eller sorte oliven.
Serveres som forret
til f.eks. pålæg som skinke og salami, eller som tilbehør til
kolde kødretter.
Overdriv ikke med majonæse! Salaten er
bedst, når den er ret kompakt.
Asparges, bønner, peberfrugter
og andre grøntsager kan også bruges i den "italienske russiske
salat". | Den
grøntsags- og majonæseblanding, man i Danmark kalder for italiensk
salat, er i Italien en "russisk salat".
Den originale "russiske salat" blev efter sigende skabt
af kokken på en kendt Moskva-restaurant i midten af 1800-tallet.
I den originale opskrift var der også koldt kød
som tunge og skinke.
Der blev også nogen gange tilsat trøffel
>> eller kaviar >>,
og retten blev inden servering dekoreret med capers og ansjosfiletter.
Nogle gange blev det hele serveret stift i gelé.
Opskriften blev stjålet
Kokken holdt i øvrigt sin opskrift hemmelig.
Det siges at hans majonæse var fremstillet af en speciel
udsøgt vineddike af delikat sennep, og af en speciel olivenolie
fra Provance.
Da kokken en dag var fraværende stjal en anden kok opskriften,
og i begyndelsen af 1900-tallet blev opskriften solgt til flere
forlag, hvad der var med til at udbrede kendskabet til retten.

En klassisk "italiensk russisk salat",
som den serveres i dag...
Italienerne serverer retten som en forret - antipasti - eller
som tilbehør til pålæg eller koldt kød.
"Insalata russa" hører også traditionelt
med til den italienske
julefrokost den 25. december >>.
Helt sikker på oprindelsen er man nu ikke:
Andre påstår at det, vi danskere kalder for "Italiensk
salat", faktisk blev opfundet af den italienske konges kokke
i slutningen af 1800-tallet i forbindelse med et fornemt statsbesøg
fra Rusland.
En helt tredje historie siger at opskriften oprindeligt stammer
fra Genova, hvor de fine familier skulle have nydt salaten så
tidligt som i 1700-tallet.
-syl |
|