Italiensk madkultur

Marts 2012
Bookmark and Share
Italiensk salat er russisk i Italien -
men opskriften er måske italiensk...


Wienersnitzel er derimod
en "opfindelse fra Milano >>


Klassisk moderne
italiensk opskrift på
"russisk italiensk salat":


Tern af 3 kogte kartofler og 3 gulerødder
1 dl dampede ærter

(Må ikke overkoges: der skal være "bid" i grøntsagerne!)

2 hårdkogte æg i tern - brug evt. det ene i skiver til dekoration

2 sylteagurker i meget små tern

Når grøntsager og æg er afkølet vendes det hele med en god majonæse, og stilles overdækket i køleskabet mindst en time.

Dekoreres inden servering med for eksempel kapers eller grønne eller sorte oliven.

Serveres som forret til f.eks. pålæg som skinke og salami, eller som tilbehør til kolde kødretter.

Overdriv ikke med majonæse!
Salaten er bedst, når den er ret kompakt.

Asparges, bønner, peberfrugter og andre grøntsager kan også bruges i den "italienske russiske salat".

Den grøntsags- og majonæseblanding, man i Danmark kalder for italiensk salat, er i Italien en "russisk salat".
Den originale "russiske salat" blev efter sigende skabt af kokken på en kendt Moskva-restaurant i midten af 1800-tallet.

I den originale opskrift var der også koldt kød som tunge og skinke.

Der blev også nogen gange tilsat trøffel >> eller kaviar >>, og retten blev inden servering dekoreret med capers og ansjosfiletter.
Nogle gange blev det hele serveret stift i gelé.


Opskriften blev stjålet

Kokken holdt i øvrigt sin opskrift hemmelig.
Det siges at hans majonæse var fremstillet af en speciel udsøgt vineddike af delikat sennep, og af en speciel olivenolie fra Provance.

Da kokken en dag var fraværende stjal en anden kok opskriften, og i begyndelsen af 1900-tallet blev opskriften solgt til flere forlag, hvad der var med til at udbrede kendskabet til retten.


En klassisk "italiensk russisk salat",
som den serveres i dag...

Italienerne serverer retten som en forret - antipasti - eller som tilbehør til pålæg eller koldt kød.
"Insalata russa" hører også traditionelt med til den italienske julefrokost den 25. december >>.

Helt sikker på oprindelsen er man nu ikke:

Andre påstår at det, vi danskere kalder for "Italiensk salat", faktisk blev opfundet af den italienske konges kokke i slutningen af 1800-tallet i forbindelse med et fornemt statsbesøg fra Rusland.

En helt tredje historie siger at opskriften oprindeligt stammer fra Genova, hvor de fine familier skulle have nydt salaten så tidligt som i 1700-tallet.

-syl


Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>