Marts 2012

Bookmark and Share
Med Hans Bredahl på trøffelmesse i Alba

Fra en pragtfuld campingplads ikke langt fra centrum kan man
i oktober og november besøge den fantastiske trøffelmesse i Alba


Flere artikler af
Hans Bredahl
på italy.dk:


Vejen til Paestum
- gennem Europa
på motorcykel
(2003) >>


Italien set fra en bilrude
(2003) >>


På intensivt sprogkursus
i Marche (2003) >>


Campingpladsen i Alba
Alba Village >>

Corso Piave 219
12051 Alba(Cuneo)

Pris for bil, campingvogn og to personer pr. dag € 23 (2011)

Afstande:

1620 km. fra København over Milano til Alba.

P.s
På hjemturen kan man eventuelt køre over Cremona >>, hvor campingpladsen fortsat har åbent.
Se dåbskapellet med den utrolige murede kuppel, hvis lige ikke findes, og spis pizza på pizzeriaet få hundrede meter fra campingpladsen.

Generalløjtnant Giuseppe Govone har trukket hesten op til hilsen, hatten i højre hånd er svinget tilbage, som for at hilse de slagne fjender.
Han står meget stille, fastfrosset i bronze på piazza Savona i Alba.

Overfor statuen af krigshelten, der levede fra 1825 til 1872, finder man familien Formaggias karrussel, som de fik tiladelse til få år efter krigsheltens død.

Man må forestille sig Govones gestus som en hilsen til de mange tusinde gæster, der hvert år i oktober besøger den årlige trøffelfest i Alba.
Karrussellen er til de mange børn, der endnu ikke har fået et forhold til den sorte eller den hvide trøffel, der disse dage i oktober fylder gaderne med deres helt særlige duft.Trøffelmarkedet i Alba blev opfundet efter krigen af ejeren af det Albas gamle hotel, Hotel Savona, Giacomo Morra, der indså at der var brug for en attraktion i Alba.

Siden har markedet været arrangeret hvert år fra begyndelsen af oktober i den gamle klostergård Cortile Della Maddelena.

Kun ganske få danske turister finder hvert år frem til dette fantastiske arrangement i Piemonte i det vestlige norditalien. Men det er ellers let at finde, hvis man husker at dreje til højre syd for Gardasøen og kører et par hundrede kilometer.

Og selvom det ikke fremgår af de store campingplads-oversigter, er der en fremragende campingplads kun to km. fra centrum, ude ved byens stadion, med gode faciliteter og rimelige priser.
Der kan godt være lidt køligt om natten i oktober, men i dagtimerne er der som regel varmt som på en god dansk sommerdag.


Tegneren og forfatteren Roald Als har skrevet om trøflerne, at hvis man ikke selv har råd til dem, skal man bare sætte sig ved siden af dem, der har.
For det er duften det handler om!


Og duften er der, straks man har betalt de to Euro for at komme ind på messen, hvor trøffeljægerrne er koncentreret midt i rummet, medens alle dem, der ellers lever af trøffelprodukter, holder til ude ved siderne.

Og selv om det store fine trøffelselskab, der garanterer for trøflernes kvalitet, fastslår at trøfler hverken må rives, steges, koges eller blandes, så må det fastslås at de fleste af boderne er dementier herpå.

Det siges om disse trøffelpastaer, der sælges, at de dyre er dyre fordi de er slæbt langsomt forbi en trøffel, medens de billige er blevet kørt forbi i en fart, og det er ikke sikkert at det er helt forkert.

Det siges også, at de fleste såkaldte trøffelolier er fremstillet af den kemiske industri, og det er nok heller ikke helt forkert.

Men det korte af det lange er, at der i disse oktober-november-weekends bliver omsat sorte og hvide trøfler for millioner.
Og at de piemontesiske trøffeljægere her samler sig en stor del af årets indtægter.


Her leder hunden Lila efter trøfler >>

De hvide trøfler er fredet det meste af året. De må samles fra 15. september til slutningen af januar, og man skal løse trøffelsamler-kort for at have tilladelsen i orden.

Fredningen er gennemført for at sikre at der ikke sker rovdrift.

Nogle kunne måske være fristede til at påstå, at det også er for at holde priserne oppe, og det vil helt sikkert blive bestridt.

De sorte trøfler må jages hele året, og findes i langt større områder end de hvide, derfor er de også prismæssigt meget mere overkommelige.

Men vi taler stadig om adskillige tusinde kroner pr. 100 gram.
Trøflen lever i symbiose -eller skal man sige samarbejde- med trærødder.
Egetræet er godt. Det samme er hassel og få andre arter.

I Italien finder man trøflerne ved hjælp af særligt trænede hunde, der ikke spiser trøfler, medens man i f.eks. frankrig finder trøflerne ved hjælp af grise, der elsker trøfler.
Det er måske derfor man siger, at franskmænd er italienere, der er blevet sure.


Marked, marked, marked
Alba er oprindeligt en romersk garnisionsby.
Der er stadig sparsomme spor af romerne over jorden i byen, men det meste ligger under jorden, hvad man kan forvisse sig om, hvis der er gang i større jordarbejder i gaderne.
Kun godt en meters vej nede støder man på solide romerske fundamenter.

Men medens trøffelmesssen finder sted, skal man ikke regne med at få lov til at kikke ned i kommunale udgravninger.

Gaderne er fyldt med boder, der her, som i det øvrige Italien, dukker op på særlige markedsdage.

Men i oktober i Alba er markedet gigantisk.
Alle gader er lukkede af boder og de tusinder af mest italienske turister, som har fundet vej for at købe tøj, smage på ost, vin, pølse, brød og hvad ellers det italienske køkken bugner af.

Vinmarker i rødt, gult, brunt og grønt
I bakkerne omkring Alba, ned mod Barolo og Barbaresco, er vinen høstet, ligesom det er sket nordpå omkring Castellinaldo, hvor en af egnens vinbønder, Emilio Marsaglia, sukker over en høst, der måtte gennemføres selvom der skulle have været regn til de røde druer nogen tid før høst.


Vinmarker i Piemonte

Emilio har ikke været på messe med sin vin.
Han har travlt med andre ting.
Vingården er lille, så der skal tjenes penge på udlejning af værelser, turistbesøg og meget andet.
Men han producerer ligesom næsten alle kollegaerne, den lokale hvidvin, Roero Arneis, som i masser af udgaver kan prøves på trøffelmessen, hvor selvfølgelig også egnens mange fantastiske vine præsenteres.

Overalt på egnen står druerne i oktober i rødt, gult, brunt og grønt, stramt opsat i rækker på marker, hvor hældningen afgør, hvordan planterne skal stå.


I vinmarkerne i Barbaresco-området 5 km nord for Alba >>


Farvepragten i de bløde bakker er overvældende, og den ses stort set kun af turister fra Schweitz og Østrig.

Danskerne kan åbenbart ikke rigtigt tage sig sammen til at køre så langt som til Piemonte, men stopper gerne bilen ved Gardasøen.
Det er jo så trygt.

Heller ikke mange tyskere orker at gøre turen de sidste ca. 250 km fra Gardasøen til Piemonte, men dog flere end danskerne, der synes groet fast i Veneto-området.

- Hans Bredahl

Retur til
Trøfler <<

På trøffeljagt med
Gianni og Lila fra
Trøffelhunde
Universitetet <<


Link
Trøffelmarked i Alba >> .
hver weekend fra begyndelsen af oktober til midt i november.

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

Risotto med friske hvide trøfler


Copyright © 2000 - 2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>