Italiensk madkultur

2002
Bookmark and Share

Boserups anarkistiske trøffel-menu i Piemonte

- Det er som at komme hjem, udbrød Henrik, da han kastede et blik ind i de mange madbutikker i Albas centrum, inden vi hastede videre til Trøffelmarkedet >>.

Men Henrik og vi andre fik heldigvis tid til at handle både i butikker og på grøntsagsmarkedet, hvor kål og løg fløj om ørerne på os.

Trøffel og båndspaghetti
Trøflen på 112 gram var mere end rigeligt til de 18 mennesker, der lavede mad den aften.



Den dyrebare spise blev revet
med en speciel trøffelkniv i
papirtynde flager hen over dampende hjemmelavet båndspaghetti

vendt i bøffelsmør.
og det smagte bare...



Resultatet


Men inden da blev trøflen behøret børstet og med en lille kniv befriet for jordrester



Artikel fra februar 2002 - turen var i efteråret 2001...
...Da trøflen var købt, var det tid til at tænke på resten af middagen.
Vi skulle have æg og mel til den hjemmelavede pasta, som skulle nyde godt af trøflen, men ellers skulle vi se, hvad der var.
Og i de mange gastronomiske butikker i Alba er der simpelthen alt, hvad en kræsen eller forkælet gane kan ønske sig.



Vi valgte èn af de mange butikker, og stillede os pænt i kø, for folk kommer langvejs fra for at købe ind i Alba, og også de lokale sætter pris på bordets glæder.

Pølser, oste og olie
Vi købte tynde skiver af den lokale lufttørrede skinke, en salami med barolo-vin og èn med trøfler.

Tynde skiver spæk >>, som har lagret i marmorfade, og som vi vidste ville skræmme de slanke danske piger!
Læs om Lardo >>
Det gjorde det, men det smager fantastisk, hvis man tør...

En meter krydret tynd "salsiccia-pølse" kunne vi ikke stå for, og med spek >> - spegeskinke fra Sydtyrol - og papirtynde skiver af lufttørret oksefilet - bresaolo - var antipasti-buffetten faktisk klar.

Der kom også frisk salat og en stegt salsiccia-pølse med hvidkål på buffet'en

 


Derefter købte vi nogle af de mange oste, som Piemonte >> også er berømte for.
Friske og lagrede Toma'er, men også fåre- og gedost med gennemtrængende duft fra Sardinien.
Så var oste-bordet klaret.


Mørkegrøn olie fra Liguria og balsam-eddike fra Modena nåede vi også, og så var det tid til grøntsager og frugt.

Æg og Nutella
På vej ned til grøntsagsmarkedet kom vi i tanke om æggene til pastaen og chokoladekage.


Kogekonen Severina fik sit køkken invaderet
af gale vikinger, men det synes hun var skønt.
Her hjælper hun med at "filettere" mandarinskiver
til chokolade-kagen


I en lille kaotisk, mere end gastronomisk butik, fik vi løse æg, smagte lidt skinke, for nu var vi faktisk selv ved at blive sultne.
Og Henrik fik købt et 3-kilos Nutella-glas med hjem til sønnen. Nutella er jo også en specialitet fra Piemonte.

Og så lukkede markedet...
Nu var tiden ved at løbe fra os, og tiden, hvor vi havde aftalt at mødes med dem, der ville shoppe "ikke mad" - og hvad gik de ikke glip af? - nærmede sig.

Det gjorde markedets lukketid sig også - det er klokken 12, så det var med at være hurtig.

Det var vi -èn passede på poserne, og to greb de varer, som Henrik købte samtidig i tre forskellige boder.

Vi fik nødder - til kage - og også plader med 100 mørk chokolade.
Stikkende artiskokker, tomater, salat, kål, løg, hvidløg, mandariner til kagen, vindruer, persille, æbler, pærer, kogte løg, fennikel - You name it!

og bøffelsmør...

Efter frokosten på Verduno slottets agriturisme kom vi i tanke om det, vi havde glemt:

Smør - som skulle være det eneste tilbehør til de hjemmelavede båndspaghetti og trøffeskiverne.

Det fandt vi i et supermarked på vejen - og de havde også bøffelsmør >>, så det besluttede vi at bruge i stedet for ko-smør, og det var en god ide.


Trøflen skæres i flager over den friske paste med
bøffelsmør som eneste tilbehør

-syl


Risotto med trøfler >>



Copyright © 2002-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano