I 2005 var antallet af slagtesvin ca. 12. mill.
Italiensk svineproduktion er karakteriseret ved, at over
85% af svinekødet stammer fra tungsvin over 150 kg,
mens den danske produktion hovedsageligt stammer fra de magre
slagtegrise med en vægt omkring 90-110 kg.
Slagtede grise i Italien 2010

Ordforklaring:
Lattonzolo - Pattegrise / Lattone - fra afvænning til 25-35
kg.
Verreto - ung orne
Verro - Orne
Scrofetta - ung so
Scrofa - So efter første fødsel
Magroni/Magroncello - opfedningsvin m/k fra 50-60 kg til 90-100
kg
Maiale magro da macelleria - Magre slagtesvin m/k 100-110 kg
Maiale pesante - Tungsvin m/k di 150-185 kg.
Tungsvin - 150-160 kg - skinken/låret på
sådan en krabat vejer omkring 16 kilo
og grisen skal være minimum 9 måneder inden slagtningen.
Nordeuropæiske let/medium svin mellem 90-110 kg har en skinke/lårvægt
på ca. 10 kg
SVINEPRODUKTIONEN I ITALIEN
Lombardiet er den største region med over halvdelen af
den italienske svinebestand.
Derefter kommer Emilia Romagna, Piemonte og Veneto, Umbrien
og Sardinien (Tal fra 2010).
Lombardiet 4.964.566 (53,3% af den italienske svinebestand)
I hele Italien er bestanden 9.321.100, i EU 151.751.200 og i
hele verden er der over 786 millioner svin.
Bestanden
af søer i de italienske regioner
FORBRUG AF SVINEKØD
I gennemsnit spiser en EU-borger 40 kg svinekød om
året.
I Italien ligger forbruget på ca. 37 kg.
Storforbrugerne af svinekød er Spanien med 65 kg i gennemsnit
efterfulgt Danmark, Østrig, Tyskland.
Italien er kun selvforsynende med 65% af det konsumerede svinekød,
mens Danmark producerer 5 gange så meget svinekød,
som der spises i landet.
DEN EUROPÆISKE SVINEBESTAND
(EU 15)
IMPORT AF SVINEKØD TIL ITALIEN
Italien importerede i 2005 867.102 t svinekød.
I 2010 steg importen af levende svin (primært avlsdyr fra Europa)
med 49,4%,
mens importen af svinekød steg 13,5%
PRIS
I 2010 steg handelsprisen på svinekød
+ 2,08% i forhold til 2009.
På Borsa Merci - Handelsbørsen - i Milano nåede de dyre tungsvin
mellem 156/176 Kg op på 1,230 €/kg - +1,151% I forhold til 2009
EKSPORT
I 2010 steg eksporten af Parmaskinker til USA med
17% - i alt 450.000 solgte skinker.
Eksporten til Canada steg med 42% (60.000 i alt), og dermed
konsumerer Nordamerika
konsumerer 5% af Parma DOP produktionen.
Rækkefølgen af eksportlande er USA, Tyskland, Frankrig og England,
men det forudses,
at Kina i 2011 eller 21012 vil overhale Tyskland og dermed
bliver nummer to efter USA.
Eksport 2010 af:
Proscoutti crudi - Rp (lufttørrede) Skinker
Mortadelle.... - Mortadellapølser, andre pølser,
sylte og grisefødde
Salsicce... - Salsiccia-pølser og Spegepølser
Prosciutti cotti - Kogte Skinker
Pancette -Bacon
Bresaole - Bresaola, lufttørret svinekød
Altri salumi - Andre pålægsvarer
DOP-REGLER FOR PARMA-SKINKER
Parmaskinke DOP produceres af 5.500 svineproducenter, 120
slagterier og 171 lagerfirmaer.

Til DOP-produktion skal grisen være Racerene eller "derivati
tradizionali" af:
Large White, Landrace, Duroc (blandinger i forhold til LGI-skema).
For at blive DOP skal rygfedt (lardo dorsale) være mindst 2
mm tyk DOP
- jod og acido linoleico respektivt maks. 70 internt og maks.15
% eksterne
af "pannicolo adiposo sottocutaneo della coscia" - underhud
på låret?
GRAN SUINO PADANO - DET STORE PO-SLETTE
SVIN (2005)
Det friske svinekød med denne betegnelse (braciole,
filetto, fettine, lonza, puntine) er underlagt
samme skrappe regelsæt som PARMA DOP og SAN DANIELE DOP - 68%
af italienske slagtesvin i 2005
(8.964.496) blev slagtet efter disse regler.
5.300 producenter og 135 slagterier var i 2005 del af Gran Suino
Padano - en omsætning på 1,8 mia. €.
GENETIK ITALIEN
De fleste italienske svin er racerene eller krydsninger
mellem
Large White, Duroc x Larghe White, Duroc x (Landrace x Large
White)
og Large White x (Landrace x Large White), Landrace, Pietrain,
Durac og Spot.
Anerkendte oprindelige italienske svine-racer:
Cinta Senese
Mora Romagnola
Nero siciliano
(Foto: www.iszsicilia.it
>>)
Casertana
Calabrese
Andre italiensk racer:
La Cappuccia
La Sarda
Pugliese
Nero di Parma
Historisk kender man til et utal af oprindelige svineracer,
som man i dag prøver både at kortlægge og
spore genetisk.
I de seneste år er avl og produktion af f.eks. Cinta Senese,
Nero delle Madonie,
Casertana og andre oprindelige racer tiltagende, men dog ikke
i stor industriel produktion.
UDSKÆRINGER
- Tagli del maiale - Udskæringer
1) testa / hovede
2) gola e guanciale / hals og kind
3) lardo / spæk
4) coppa / nakke
5) lombo o lonza /
6) costine / ribben
7) spalla / skulder
8) zampino / fod
9) pancetta / bacon
10) filetto / mørbrad
11) culatello o carrè / sullatello
12) coscia, prosciutto / lår, skinke
ITALIENSK SVINEBESTAND 1990-2010