PÅ
VEJ!
REPORTAGE:
Ni timers italiensk nedslag med René Redzepi:
- hos Angelo og Lucia Gaja og på restaurant "Antica Torre" i Barbaresco
- hos Fontanfredda og på restaurant "Guido" Serralunga i Barolo

En glad kokke-elev hos Guido med Redzepis autograf på kniven
- til prisoverrækkelse og Michelin-stjernekokkemiddag i Canale i
Roero
Roero´s vine og køkkenhaver - ikke kun vinmarker i de vilde
bakker
Michelinstjernerne og de andre restauranter i Langhe-Roero
Møde med vinbonden Angelo i Roeros vilde bakker
|
- Man kan ikke andet end elske et land, hvor man bruger
40 æggeblommer for hvert kilo mel til at lave den bedste pasta,
jeg nogensinde har smagt, og derefter ikke spilder, men
bruger æggehviderne til skønne desserter.
- Den pasta er sammen med den dampede focaccia
>>, man kan få på torvet i Alba, blandt mine italienske
yndlingsretter.

Tajarin-pasta med ragú på "Antica
Torre" >> i Barbaresco. Carlo Macchi laver som
sin far Tajarin hver dag.
Han bruger dog "kun" omkring 18-22 æggeblommer
per kilo mel til sin udgave.
Carlo Macchi producerer de tynde Tajarin-spaghetti på
stedet, mens Redzepi kontrollerer resultatet
René Redzepi er ikke bare en af verdens bedste kokke, men ved
i dag også præcist, hvordan han får publikum med sig.
Bemærkningen om Italiens gastronomiske herligheder udløste som
forventet stort bifald fra de fremmødte på det regionale
Enoteca i Roero i Piemonte, hvor Noma-kometen gjorde et uforglemmeligt
nedslag søndag den 1. juni for at modtage 7. udgave af områdets
"Køkken- og frugthave-pris".

Prisen bestod helt enkelt i et solidt skærebrædt,
og blev overrakt af præsidenten for Roeros Vinotek,
Luciano Bertello
Tidligere har andre verdenskendte gastronomer som Alain Ducasse,
Michel Bras og Antonio Santini modtaget prisen "Orti e frutteti.
Un paesaggio di casa".
Under pressekonferencen inden selve prisuddelingen var spørgelysten
blandt de italienske journalister og de lokale vinønder stor.
Insekter er kommet for at blive
Redzepi høstede ikke bare bifald, men også latter, da han tørt
konstaterede, at insekter i menuerne på Noma nok er kommet for
at blive.
Han forklarede det med, at verdens behov for proteiner stiger,
og netop dér har de proteinrige insekter både i miljømæssig
forstand og med hensyn til smag flere fordele end de fire-fem
typer kød, der i dag udgør det meste af det globale kødforbrug.
- Insekter spiser ikke vores mad som foder. De drikker ikke
ret meget vand, og så prutter de ikke, konstaterede René,
da han sikkert for 57. gang svarede på spørgsmålet om myrer
på menuen.
Noma som vegetar-restaurant?
Det vækkede også begejstring hos tilhørerne, at 80% af Nomas
køkken allerede i dag er vegetarisk.
- Jeg kan simpelthen lide smagen af planteriget, og jeg er
ikke bange for et 100% vegetarkøkken på Noma, sagde Redzepi
og tilføjede, at det nemt kunne ske inden han selv om
13 år fylder 50 år.
- Problemet for os er den laaaange danske vinter, forklarede
han.
Roero skal ikke kun være vin,
men også grøntsager, frugt og trøfler
"Køkken- og frugthaveprisens" ildsjæl er præsidenten for det
regionale vinotek -
"Enoteca Regionale de Roero" >> i landsbyen Canale, Luciano
Bertello.
Roero-området nord for floden Tanaro har indtil i dag ligget
lidt i skyggen af Barolo- og Barbaresco-området, selv om den
officielle betegnelse for dette unikke vin- og madområde netop
er Langhe-Roero.
Områdets hvide "Roero Arneis" på den lokale Arneisdrue går netop
i disse år sin sejrsgang over hele kloden, og den røde "Roero"
på Nebbiolo-druer høster også stadig mere anerkendelse.
- Men det må ikke ske på bekostning at landskabet og de andre
afgrøder, understregede Luciano Bertello under prisuddelingen.
- Køkkenhaverne og frugttræerne må ikke ofres for at forvandle
vores område udelukkende til snorlige vinmarker, forklarer Bertello
om baggrunden for prisen.
Roero er ikke kun snorlige vinmarker, men også køkkenhaver,
frugt- og nøddetræer, klipper og skov...
Jordbær, abrikoser og kirsebær
- og trøfler
Sammen med nyplukkede abrikoser og kirsebær var tilbehør til
den prøvesmagning af hele 34 røde og hvide Roero-vine, der gik
forud for middagen.
Efter præmieringen stod 34 røde og hvide vine
fra Roero klar til aperitiffen
Til præmiemiddagen på Ristorante Enoteca di Roero
kokkerede og serverede hele fire italienske stjernekokke
Davide Palluda (Ristorante
Enoteca di Roero >>), Enrico Crippa (Ristorante
Duoma, Alba >>), Massimo Camia (Locanda
del Borgo, Cuneo >>) og Gemma Boeri (Osteria
da Gemma, Roddino >>) for Redzepi - og os andre heldige
asener.
Roero er også kendt for sine trøfler, og netop den første
juni begynder "jagtsæsonen" for de sorte sommertrøfler.
Fortsættes...
syl
|
|