Majsgryn - Polenta
- består af malede majskerner.
Her i en økologisk udgave.
Den gule mel fra Storo
Man ser stadig majs, der "hænger til tørre"
på Po-sletten.
Foto her er fra Storo, nord for Idro
Søen >> på vej op i Alperne.
Storo er berømt for sin specielle majs, der skulle give
et ekstra pift gul farve til polentaén.
Polenta-gryden
Kært barn, mange navne:
paiolo, caldiéro, caldiéra og caliéra...

Italienske husmødre hopper faktisk nogen gange over,
hvor gærdet er lavest - og anskaffer sig en elektrisk
polenta-gryde, der selv rører rundt...
Her er den hvide polenta,
hvor de gule skaller er
fjernet før melet males.
Det her er en "hurtig-
polenta" - ikke noget
for "fundamentalister"
Tyrkisk korn
Dyrkningen af maj er relativt ny i Europa og direkt forbundet
med Colombus´ "opdagelse" af Amerika.
Man ved, at majs blev dyrket i Andalusien så tidligt som
i 1520´erne, hvor arabiske landmænd brugte majs
som dyrefoder.
Man har dog kendt til majsen også før Colombus
- den kom sandsynligvis fra de venetianske handelsmænds
forbindelser til Østen. Ældre mennesker kalder
stadig majs for Grano Turco - tyrkisk korn.
|
Artikel fra 2012:
- Hvad smager polenta af, er jeg ofte blevet spurgt.
- Det samme som karfofler, nærmest ingenting, er mit standardsvar.
Måske er det ikke et helt retfærdigt svar.
Polenta røres energisk med en grydeske
Polenta smager faktisk af en lille smule mere.
Men kendsgerningen er, at polenta var Po-slettens svar på
kartofler. Nemlig den ingrediens, der billigt skulle fylde
maverne inden man nåede til "il secondo" - den
dyrere kød- eller fiskeret.
Norditalienske grødhoveder
Syditalienernes nedsættende øgenavn for norditalienere
er stadig i dag "grødhoveder":
Polentoni"
Manden her i huset
>> spiste i 1950´erne så meget polenta,
at han i dag ikke frivilligt bestiller en ret, hvor polenta
i en eller anden form er med som tilbehør.
Det gør han fejl i, for polenta har sin berettigelse
i de mange norditalienske retter i den lidt tungere afdeling
- som f.eks. med vildt, med "flygtede fugle" som i
Bergamo >>
og ikke mindst med frisksamlede svampe.

Grillet Polenta med Gorgonzola
>>, med Veneto spegepølsen
Soppressa >> og Spæk
(lardo) >>.
I Veneto-regionen er polentaen ofte hvid.
Her fjerner man de gule majsskaller, inden man maler melet.
Hvid polenta - frisk og flydende - eller fra dagen før
og grillet - er et skønt tilbehør til fisk, og
også til den klassiske lever med løg fra Venedig.

"Fegato alla Veneziana" med masser af blide løg
fra lagunen og grillet hvid polenta. Polenta "fra dagen
før" er stivnet, skæres i stykker og grilles...
Opskrifter
Basis-opskriften:
Polenta med gult mel fra Storo
...du kan roligt bruge opskriften også med almindelig
gult majsmel.
Det er en klassisk opskrift på polenta som tilbehør
til en kød- eller svampe-stuvning.
Polenta serveres ofte på en træ-tallerken
- der god ikke behøver være så stor
som denne bysfest-tallerken

Foto Agri´90.it
- et landbrugs-kooperativ i Trentino >>
Polenta con farina gialla di Storo:
Ingredienser til 8/10 personer
Som med risotto >> og pasta
>> duer det ikke at have andre aktiviteter i gang
under madlavningen.
Der skal røres jævnlig i polentaen, for at den
ikke brænder på først og fremmest, men også
for er opnå den rigtige konsistens.
Bring 4 liter vand i kog til 1,5 - 2 kg majsmel
Tilsæt 2 tsk groft salt
Rør hurtigt rundt, når du langsomt strør
melet ned i det kogende vand for at undgå klumper.
Derefter rører du jævnligt rundt i 35-40 minutter,
mens polentaen bobler ved mellem varme.
Polenta serveres rygende varm - på tallerken eller
på et rundt træfad på bordet, som alle tager
af...
Polenta med flygtede fugle
"Polenta e osei scapai"
Tilbered polenta som ovenfor.
Tynde stykker kalveschnitzel skæres i mindre skiver og
bankes let.
Hver skive udstyres med hjælp af en tandstik med et salvieblad
og et stykke pancetta (italiensk bacon) eller et stykke speck
>> (Spegeskinke fra Alto-Adige - Sydtyrol).
Skiverne steger ved mellemvarme i smør i 10 minutter
på en pande, hvor du også har lagt en dusk rosmarin.
Når skiverne har stegt i et par minutter kan du tilsætte
et glas hvidvin.
Servér kødskiverne - de flygtede fugle - ovenpå
polenta´en.
La Polenta Carbonera - Kulsvier Polenta
Italienerne bruger kobber-gryder til polenta
- en tykbundet gryde går dog også fint...

Foto Agri´90.it
- et landbrugs-kooperativ i Trentino >>
Ingredienser til 8/10 personer
4 liter vand
1,5-2 kilo gul majsmel - fra Storo, hvis du kan finde det
400 gram smør
Et halvt kilo skæreost - lagret som du kan lide.
I Trentino nod for Gardasøen bruger man osten Spressa
di Giudicaria >>, der fås i både en frisk
og en lagret udgave.
200 gram revet parmesanost - igen bruger man i Trentino den
lokale Grana Trentino, men almindelige parmesanost kan også
bruges

1 kilo salsiccia-pølse - eller anden krydret pølse
med svinefars
2 glas rødvin
Salt og peber
Tilbered polenta som ovenfor
Mens polentaen bobler smuldrer du salsiccia-pølsen, og
steger den i smørret.
Derefter tilsætter du rødvin, og slukker for varmen,
når vinen er fordampet.
I mellemtiden laver du små terninger af skæreosten
og river parmesanosten.
Når polentaen er koget, tilsætter du først
rødvins-pølsen, og derefter lidt af gangen osten.
Mens osten smelter rører du energisk rundt.
Når osten næsten er smeltet helt serverer du retten.
Med smeltet gorgonzola
Vi smelter et godt stykke gorgonzola
>> i vandbad.
Man kan evt. spæde til med mascarpone
>>, flødeost eller creme fraiche - og serverer
det ovenpå varm polenta - og drysser gerne med lidt friskrevet
parmesanost >>
En børneret:
En Polenta-vulkan med gulerodsstrimler og smeltet os
-syl
|
Retur
til
Opskrifter <<<
Retur til
Madkultur <<
Ensformig
kost
Kosten var så enformig hos de fattige norditalienere,
at polenta udgjorde basis- fødemidlet.
Det førte til sygdommen Pellagra, der skyldes B-vitamin-mangel.
Sygdommen var meget udbredt indtil midten af 1900-tallet
op /\
Polenta på
menu-kortet
I Norditalien støder
man også på polenta
med snegle - lumache
- med kanin - coniglio
- med svampe - funghi
- med hjorte- og rådyrkød
- cervo eller capriolo -
med klipfisk - baccalá,
eller med løg, ost og cikorio-salat - den sidste
her hedder Polenta Macafana.
Polenta med hvidkål og ribben fra svin er også
en klassiker - Polenta, crauti e puntine...
Polenta & Osei
Polenta og de flygtede fugler er i Polenta-byen"
Bergamo >> også blevet til en kage, hvor de
flygtede fugle - altså kalvekødet - er skiftet
ud med chokolade:

Navnet "flygtede fugle" menes at stamme fra hine tider,
hvor det kunne hænde, at jægerne kom tomhændede
tilbage - og man derfor måtte ty til andet kød
til polenta´en.
op
/\
op
/\
op
/\
op
/\
|