Jeg fik et brev fra Henrik Andersen
i Aalborg:
Hej Charlotte... Jeg
er fornyelig begyndt at lave pasta selv, og det har åbnet en helt ny verden af
velsmagende retter for mig og familien.
Mine forældre kommer sammen med
et par hvor hun har været Italiensk gift og bosat i Italien i mange år, og hun
har lært mine forældre at lave pasta på en anden måde en jeg syntes jeg har læst
og prøvet mig frem til.
Det tager det meste af en dag for dem at lave
f.eks Lasagne hvor det hele er hjemmelavet.
Pastaen bliver håndæltet efter alle kunstens regler, så skal
det stå og trække i 1 time i køleskabet.
Derefter bliver der varmet vand
op i en stor gryde, og pastaen bliver derefter kogt.
Derefter kommer de
så pastaen over på nogle lagner de har spredt ud, hvor den så tørrer. Når pastaen
er tørt går de igang med at lave selve lasagnen som vi kender det.
Den
samme fremgangsmåde bruger de når de laver spaghetti og båndpasta.
Det
hele bliver tørret for derefter når det er tørt, at blive kogt med det samme.
Sådan gør jeg ikke, da pastapladerne når de er fremstillet, kommer direkte
i fadet med ragu osv. til Lasagnen, og det smager rigtig godt.
Det samme
med spaghetti som jeg kommer direkte i det kogende vand og det smager ligeledes
som det skal.
Men mine forældre mener, at hende der har fortalt dem opskriften,
må vide det bedre end mig, da hun jo har boet mange år i Italien, og også hendes
datter der stadig bor i Italien laver den på samme måde.
Jeg kan bare
ikke i nogen af de mange Italienske kogebøger jeg har, finde nogle steder hvor
man skal tørre pastaen før man koger den.
Hvad er den rigtige måde?
Hilsen, Henrik Andersen Aalborg |
Hej Henrik,
tjah - hvad er rigtigt og hvad er forkert?
Man kan brænde sig gevaldigt,
når man siger, at en ret eller opskrift SKAL være sådan - og mad er jo også kreativitet!!!
Det lyder som om dine italienske venner er nogle af de MEGET få efterhånden,
der laver det HELE fra bunden.
...og sådan en lasagna TAGER helt sikkert
mindst en hel dag at lave.
Jeg er slet ikke i tvivl om at det vil være
en kulinarisk oplevelse at smage sådan en Lasagna - den friske let tørrede pasta
er jo den, som jeg f.eks. også kan købe i den eneste tilbageværende "KUN FRISK
PASTA"-butik i mit kvarter i Milano - jeg har ikke plads til at tørre på lagner...
På min hjemmesides opskrift om Lasagna >>
tror jeg, der står at vi laver hjemmelavet paste et par gange om året - det er
vist skrevet for et par år siden...
I dag køber vi friske (ikke tørrede)
pastaplader i supermarkedet.
De ER bedre end de
plader, jeg med min manglende træning kan præstere: man skal simpelthen have "taget"
og "teknikken", når man selv står ved pasta-maskine.
Buon
appetito!

Ja,
"hard core folket" ruller jo endda med kagerulle, og mener, at både en manuel
eller en elektrisk "pastamatic" er utidig moderne teknologi...
Jeg
indrømmer også lidt skamfuldt, at på det seneste køber jeg også færdig bechamel-sovs.
Men jeg vil stadig hævde, at mine Lasagna´er bliver bedre og bedre gang for
gang.
Den seneste portion blev lavet sidste lørdag, og "smeltede" hele
vejen igennem munden...
Det er som "mors frikadeller": man skal kunne
"taget" og "teknikken" - og jeg husker, jeg i lørdags sagde til min mand: -
det her er ikke gastronomi, men kunst!!!
Et par ekstra gode tips er
at lave ragu´en dagen før, så den har natten til at sætte sig. Og bechamel-sovsen
skal være afkølet inden man begynder med lagene. Og smør, endelig ikke olie
- i bageformen eller på bagepapiret inden den første pastaplade placeres...
Så
fortsæt du bare med at lave "din" lasagna og din pasta-fabrikation på "din" måde
:-)
-syl
|