Opskrifter

2008

Bookmark and Share
Marts 2008:
En brevveksling om friske tørrede lasagna-plader


Pasta´ens og lasagna´ens historie >> - / - Frisk eller tørret pasta. Der spises mest tørret >>



Jeg fik et brev fra Henrik Andersen i Aalborg:

Hej Charlotte...
Jeg er fornyelig begyndt at lave pasta selv, og det har åbnet en helt ny verden af velsmagende retter for mig og familien.

Mine forældre kommer sammen med et par hvor hun har været Italiensk gift og bosat i Italien i mange år, og hun har lært mine forældre at lave pasta på en anden måde en jeg syntes jeg har læst og prøvet mig frem til.

Det tager det meste af en dag for dem at lave f.eks Lasagne hvor det hele er hjemmelavet.



Pastaen bliver håndæltet efter alle kunstens regler, så skal det stå og trække i 1 time i køleskabet.

Derefter bliver der varmet vand op i en stor gryde, og pastaen bliver derefter kogt.

Derefter kommer de så pastaen over på nogle lagner de har spredt ud, hvor den så tørrer. Når pastaen er tørt går de igang med at lave selve lasagnen som vi kender det.

Den samme fremgangsmåde bruger de når de laver spaghetti og båndpasta.

Det hele bliver tørret for derefter når det er tørt, at blive kogt med det samme.

Sådan gør jeg ikke, da pastapladerne når de er fremstillet, kommer direkte i fadet med ragu osv. til Lasagnen, og det smager rigtig godt.

Det samme med spaghetti som jeg kommer direkte i det kogende vand og det smager ligeledes som det skal.

Men mine forældre mener, at hende der har fortalt dem opskriften, må vide det bedre end mig, da hun jo har boet mange år i Italien, og også hendes datter der stadig bor i Italien laver den på samme måde.

Jeg kan bare ikke i nogen af de mange Italienske kogebøger jeg har, finde nogle steder hvor man skal tørre pastaen før man koger den.

Hvad er den rigtige måde?

Hilsen,
Henrik Andersen Aalborg

Hej Henrik,
tjah - hvad er rigtigt og hvad er forkert?

Man kan brænde sig gevaldigt, når man siger, at en ret eller opskrift SKAL være sådan - og mad er jo også kreativitet!!!

Det lyder som om dine italienske venner er nogle af de MEGET få efterhånden, der laver det HELE fra bunden.

...og sådan en lasagna TAGER helt sikkert mindst en hel dag at lave.

Jeg er slet ikke i tvivl om at det vil være en kulinarisk oplevelse at smage sådan en Lasagna - den friske let tørrede pasta er jo den, som jeg f.eks. også kan købe i den eneste tilbageværende "KUN FRISK PASTA"-butik i mit kvarter i Milano - jeg har ikke plads til at tørre på lagner...

På min hjemmesides opskrift om Lasagna >> tror jeg, der står at vi laver hjemmelavet paste et par gange om året - det er vist skrevet for et par år siden...

I dag køber vi friske (ikke tørrede) pastaplader i supermarkedet.


De ER bedre end de plader, jeg med min manglende træning kan præstere: man skal simpelthen have "taget" og "teknikken", når man selv står ved pasta-maskine.

Buon appetito!



Ja, "hard core folket" ruller jo endda med kagerulle, og mener, at både en manuel eller en elektrisk "pastamatic" er utidig moderne teknologi...

Jeg indrømmer også lidt skamfuldt, at på det seneste køber jeg også færdig bechamel-sovs.
Men jeg vil stadig hævde, at mine Lasagna´er bliver bedre og bedre gang for gang.

Den seneste portion blev lavet sidste lørdag, og "smeltede" hele vejen igennem munden...

Det er som "mors frikadeller": man skal kunne "taget" og "teknikken" - og jeg husker, jeg i lørdags sagde til min mand:
- det her er ikke gastronomi, men kunst!!!


Et par ekstra gode tips er at lave ragu´en dagen før, så den har natten til at sætte sig.
Og bechamel-sovsen skal være afkølet inden man begynder med lagene.
Og smør, endelig ikke olie - i bageformen eller på bagepapiret inden den første pastaplade placeres...

Så fortsæt du bare med at lave "din" lasagna og din pasta-fabrikation på "din" måde :-)


-syl

Retur til
Lasagna <<

Retur til
Opskrifter <<


Retur til Bologna >>

Andre artikler
12 gode grunde til
at spise mere pasta >>

7 hurtige retter, der gør
dig slank, smuk og ung! >>


Lasagna med grønt og
gorgonzola >>


Mad og madkultur >>

Imperia´s klassiske
pasta-maskine >>


Parmigiana -
"lasagne" med
auberginer >>


Klassiske pastasovse >>


28.09.05

Fra Jubii-Chat

Jeg må simpelthen
foreslå denne lasagne:
http://www.italy.dk/mad/
pasta/lasagna/lasagna.htm

Jeg lavede den til
en fødselsdag og
folk åd for vildt

- ja faktisk, indtil
de blev dårlige.

Min svigermor sad
i hvert fald på lokummet
i en halv time
(og det er altså ikke
fordi at den var dårlig...)


Det er laurbærbladene,
det HAR en vis effekt...!
Men uden dem synes
jeg ikke, lasagnen får
den "ægte" smag
- syl


Copyright © 2008-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano