Cuneo provinsen
Acceglio (Val Maira)
Gorgonzola >>


Grana Padano >>
Bra >>
Bra tenero - lagret 45 dage
Bra duro - lagret 6 måneder
Castelmagno >>
(Castelmagno, Pradleves, Monterosso Grana)
Murazzano >>
(Comunità Montana dell'Alta Langa,Bartici, Mondovì, Ceva,
Castelnuovo Ceva, Clavesana, Montezemolo, Sale s.Giovanni,
Priero)
Bruss (Castelmagno, Frabosa, Murazzano)
Casteliosino Ormea (Ormea)
Paglierina Seirass del fen
Rebruchon
Ricotta
Roccaforte
Robiola d'Alba >>
Robiola d´Alba
Sola eller Sora di Val Casotto (Val Casotto, Ormea, Viozene,
Villaro, Entraque)
Testun (Boves, Chiusa Pesio)
Testun
Toma (Barge o Bagnolo, Boves, Valle Stura, Valle Elvo)
Tometta Valle Elvo
Tometta (Barge, Bagnolo, Valle Elvo)
Tomini og Toumin del Mel (Val Varaita, Ponte Valcorta, Melle)
Raschera >> (Frabosa Sottana,
Frabosa Soprana, Roccaforte Mondovì, Montaldo di Mondovì,
Magliano Alpi, Roburent,Garessio, Ormea)
Novara
provinsen Züvi (Val Formazza) Spressa (Antigoria, Ossola, Vigezzo)
Frachet (Valle Sesia) Ricotta Motta Bettelmatt (Val Formazza) Mezzapasta
(Alto Novarese, Val Formazza, Antigoria) Grasso d'Alpe (Alto Novarese, Val
Formazza, Antigoria) Caprino Piemontese Gorgonzola
>>
 Grana
Padano >> Taleggio >> Bettelmatt
- se til højre >> Toma Piemontese >>
Torino
provinsen Grana Padano >> Bra
>> Toma Piemontese >> Tomino di Talucco
( Talucco, Grandubbione) Murianengo eller Moncenisio (Altopiano di Nvalesa
mod den sydlige del af Colle del Fréjus og højsletten Altopiano del Moncenisio)
Vercelli provinsen
Gorgonzola >> Ricotta
Sargnon Tomini (Sordevolo) Toma Piemontese >> Grana
Padano >>
Robiola delle Langhe
 |
Piemonte er en af de
tre vigtigste regioner for den italienske mælkeproduktion,
og er demed naturligvis en af de regioner, der har allerflest
lokale og traditionelle oste.
Piemonte har også det største antal DOP-ankerkendte
oste.
80% af den italienske mælkeproduktion foregår
på Po-sletten >>
mellem Alperne og Appeninerne.
Man mener, det italienske ord for ost - formaggio -
stammer fra området, og indikerer "en form",
fordi oste produceres i forme.
Du finder link til DOP-ostene fra Piemonte her, samt et par
beskrivelser af andre typiske oste fra regionen herunder
Bettelmat

Osten produceres i Ossola Dalen, og ofte
oppe i over 2.000 mters højde på Bettelmat-bjerget
ved Gries-gletscheren.
Den specielle smag siges at komme fra alpe-græsset.
Osten minder om Fontina en fra
Aosta >>, og produceres kun i sommermånederne,
når dyrene køerne græsser i bjergene.
Den laves i runde forme med en diameter mellem 30 og 40 cm,
og en vægte mellem 5 og 7 kilo, og lagres 3 til 4 måneder,
inden den konsumeres.
Farven er gylden eller strågul.
Flere
oste fra Ossola Dalen >> 
Toma di Maccagno
Safran-krydderiet >>
giver farve til skorpen
Denne ost var den første italienske dronnings yndlingsost.
Hun hed Margherita - og den klassiske
pizza >> er i øvrigt også opkaldt efter
hende.
De flade runde "toma"-oste er en klassiker
i Piemonte og denne udgave stammer fra bjergene omkring Biella
og Vercelli.
Den spises frisk - lagres op til fire uger - og produceres
hele året.
Gorgonzola
Beder man om gorgonzola i Italien vil man oftest få
en blød og frisk "Gorgonzola Dolce"
Gorgonzola dolce
Gorgonzola med mascarpone-kreme
er til dem med en helt sød tand.

Den skrappere og mere lagrede gorgonzola kaldes for Gorgonzola
Piccante

...og så sælger Guffanti også to helt specielle
"Zola´er" for dem, der kan lide ekstra skrap
ost:

Zola lagret 200 dage
Zola lagret i 300 dage
Asti provinsen
Robiola >> eller Formagetta
(Roccaverano)
Nostrano (Moncalvo)
Paglierina Seirass del fen
Ricotta Tomini (Acqui Terme)
Robiole (Alta Langa,Alba,Bec,Acqui,Bossolasco, Monferrato,
Cocconato)
Grana Padano >>
Toma Piemontese >>
En ostetallerken med Piemonte-oste den 12.2.2012
i vinbyen Gattinara
i det nordøstlige Piemonte >>
|