Et
land uden ostehøvle
I Italien spiser man stort
set altid osten i stykker, som man skærer med kniv.
Eller i uregelmæssige stykker, man vrider
ud af parmesan- eller pecorinoformen med den specielle grana-kniv.

En parmesan-oste kniv
Man river også de hårde lagrede
oste på rivejernets fine side hen over varme retter, eller
man bruger rivejernets agurkesnitter til at lave papirstynde flager
til at putte ovenpå salater eller
carpaccio >>.
Osteskiver findes færdigskårne som
"sottiletti" af emmental eller andre ostetyper, som man
bruger til for eksempel ovnretter med pasta.
En ostemad på franskbrød er
overhovedet ikke italiensk.
Og smørsmurt rugbrød med rå løg og æggeblomme
er en helt ny måde at avende den pikante Gorgonzola
>> på for italienerne.

Piave DOP
fra Belluno Dalen i Veneto >>

DOP fra 2009:
Grubeost fra Rubicone-floden >>
|
DOP - BOB
I følge de europæiske regler fra 1992 kan et produkt
blive anerkendt som DOP - på dansk BOB (Beskyttet Oprindelses
Betegnelse), hvis det har en karakter, som kun er til stede i det
område, produktet stammer fra.
En karakter, som er helt speciel netop for dette geografiske område - naturlige
og menneskelige faktorer inklusive.
 DOP
mærket (BOB på dansk)
(
I Danmark er Danablu og Esrom oste DOP-BOB anerkendte
- og blandt grøntsagerne Lammefjords-gulerødderne )
Produktion og forarbejdning skal foregå i dette afgrænsede område.
IGP - BGB
For at opnå IGP mærket - på dansk BGB (Beskyttet
Geografisk Betegnelse) er det blot nødvendigt at leve op til en
fastlagt kvalitet eller en anden karakteristik, som kan tilskrives
det geografiske område, hvor i det mindste en af produktionsfaserne
skal foregå rent fysisk.

IGP mærket (BGB
på dansk)
STG
Der findes også et STG mærke - Garanti for Traditionel
Specialitet - hvor det ikke er geografisk oprindelse, men alene
forarbejdningsmetoden, der kvalificerer produktet.

STG-mærket 
En
del af de mange konsortier, der også i dag varetager
kontrollen med osteproduktion og lagring, blev grundlagt allerede i begyndelsen
af 1900-tallet af producenterne.
-syl
|
Madkultur
>>
Opskrifter >>
Vin
>>
Oste-artikler
Et ostehjul med honning´er
i via Plana >>
Legender
om Gorgonzola >>
Mousse
med parmesanost >>
DOP, IGP,
STG >>
Napoli-pizza
med garanti >>
Rie
Bobergs bog om italienske oste >>
Om
"Ost og Vin" >>
Ost
og honning >>
Quiz
om italiensk ost?
>>
Brød
med DOP-garanti >>
Olie og DOP >>
Slow
Foods Ostefestival i Bra >>
39 D.O.P. oste
Asiago DOP >>
Bitto DOP >>
Bra DOP >>
Caciocavallo Silano DOP >>
Canestrato Pugliese DOP >>
Casatella Trevigiana DOP >>
Casciotta d'Urbino DOP >>
Castelmagno
DOP>>
Fontina DOP >>
Fiore
Sardo DOP >>
Formai
de Mut
dell'Alta val Brembana DOP >>
Fossa Sogliano Rubicone DOP >>
Fromadzo Valle d´Aosta DOP >>
Gorgonzola DOP >>
Grana Padana DOP >>
Montasio DOP >>
Monte Veronese DOP >>
Mozzarella di di Bufala Campana DOP
>>
Murazzano DOP >>
Parmigiano Reggiano DOP >>
Pecorino Filiano DOP >>
Pecorino Romano DOP >>
Pecorino Sardo DOP >>
Pecorino Siciliano DOP >>
Pecorino Toscano DOP >>
Piave DOP >>
Provolone del Monaco DOP
>>
Provolone Valpadana DOP >>
Quartirolo Lombardo DOP >>
Ragusano DOP >>
Raschera
DOP >>
Robiola di Roccaverano DOP >>
Spressa delle Giudicarie
DOP >>
Stelvio / Stilfser DOP >>
Taleggio DOP >>
Toma Piemontese DOP >>
Valtellina Casera DOP >>
Vastedda delle Valle di Belice
DOP >>
Andre italienske oste
Mozzarella
STG >>
Canestrato
di Moliterno IGP >>
Mascarpone >>
Ricotta >>
Bagoss - Viagra ost >>
Piemontes
oste >>
Scimudin
og Piattone fra Valtellina >>
Biologisk
Parmesan >>
|