Madkultur

Maj 2014


Honning fra Lunigiana i det nordlige Toscana >> har i dag DOP-klassifikation >>.


Appelsintræerne blomstrer i foråret - og så er honningen reddet.

Honning-typer og serveringstip nederst på siden...

Juli 2008
Honningkrisen fortsætter.
Flere producenter på Sicilien producerer i år 70% mindre honning end normalt.
I Italien er der 50.000 biavlere - og og én million bistader.
Honning er en business til omkring 60 millioner euro.

August 2007

Arbejdsbierne er tiltet af varme i store dele af Italien.
Den ekstreme varme i juli har simpelthen udslettet en stor del af arbejdsbierne og ikke mindst fået råvarerne - blomsterne - til at tørre ind før årets honningproduktion for alvor kom igang.
Honningproducenterne taler om en halvering af produktionen i 2007 for produktionen af den mest almindelige "Millefiori-honning" - Tusindblomsthonning, mens produktionen af Akacie-honning forventes at falde 20% og kastanjehonning med 40%.
Produktionen af Eucalyptus-honning er stort set ikke eksisterende, mens honning lavet af citrusblomsterne ikke har taget skade af den varme forsommer - citrustræerne blomstrer nemlig i det tidlige forår.



Gennemsnitlig ernæringsværdi i
100 gram honning:

Kcal: 321
Protein: 0,3 gram
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrater: 79,5 gram

Den italienske honning er flydende, når den er frisk.

V
arianterne er utallige fra den klassiske blanding, hvor bierne har ernæret sig af et udvalg af blomster - Tusindblomst hedder honningen - Millefiori - til honning fra en enkelt blomst.

Herunder finder du forslag til, hvordan forskellige typer honning og ost kan give nogle anderledes smagsoplevelser, hvis middagen slutter med ost.







GORGONZOLA OG
KASTANJE HONNING:

Kastanjehonning har en mørkere farve end de fleste typer honning, og nuancen kan nærme sig brun.

Den har en kraftigere og mere markant smag end blomsterhonning.
Min absolutte favorit er et stykke frisk rugbrød med en stykke moden Gorgonzola med honning ovenpå.

Den ledsagende vin behøver ikke at være rød. Prøv for eksempel med en fyldig dessertvin som Moscato di Pantelleria eller Vin Santo.


Gorgonzola og andre skimmel-oste kan også kombineres med frisk dansk lyng-honning.




Godt for:
Kastanje-honning
sætter blodomløbet
i gang

Kastanjer bruges
også til mel og pasta >>

I Italien produceres omkring 30 forskellige slags honning af monokulturer - f.eks. kastanje-honning eller akacie-honning, og et utal af blandingshonninger

Honning-byerne >>
Arbus (CA)
Bagno di Romagna (FC)
Briona (NO)
Castel S. Pietro Terme (BO)
Collesalvetti (LI)
Foligno (PG)
Ghemme (NO)
Guspini (CA)
Lavarone (TN)
Lazise del Garda (VR)
Limosano (CB)






PECORINO OG TUSINDBLOMST HONNING:

De lidt skrappere faste
re-oste fra Toscana >>, Lazio og Sardegna kan kombineres med den søde klassiske Millefiore-honning.

Godt for:
Tusindblomst-honning gør vejrtrækningen nemmere

Matelica (MC)
Monta' (CN)
Montalcino (SI)
Monteu Roero (CN)
Montezemolo (CN)
Né (GE)
Ostra (AN)
Ripacandida (PZ)
Roccascalegna (CH)
San Ferdinando (RC)
Sant'Alfio (CT)
Sortino (SR)
Tornareccio (CH)
Zafferana Etnea (CT)
Valli Mongia, Cevetta, Langa Cebana (CN)
Valle Ossola (VB)





AKACIE HONNING
OG PARMESAN


Stykker af frisk parmesanost kan fint kombineres med den milde akacie-honning.
Det samme kan andre faste og milde oste

 


Godt for:
Akacie-honning stimulerer fordøjelsen og renser leveren





FRISKE OSTE OG
JORDBÆRTRÆ HONNING

Corbezzolo-honning passer fint til de bløde friske oste som Taleggio osten

 


Eukalyptus-honning er godt for hoste, desinficerer
og smager let lakridsagtigt

-syl

 

op /\


Copyright © 2000- 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>