2010-2013


Hanne Hansen er diætist

med speciel interesse i "Middelhavs-diæten".

Middelhavs-diæten

er den traditionelle madkultur omkring Middelhavet i Italien, Grækenland, Spanien og Marokko.

Basis-kosten er årstidens frugt og grønt, kornprodukter, fisk og meget lidt kød og animalsk fedt, der i stedet erstattes af olivenolie, vin i moderate mængder, og friske og tørrede bønner

55-60% af kosten består af kulhydrater, under 30% af fedtstoffer og 10 til 15% proteiner.

Dagen har tre hovedmåltider og to mellemmåltider om formiddagen og eftermiddagen.

Mange undersøgelser viser, at Middelhavs-diæten reducerer risikoen for hjerte-kar sygdomme, kræft, samt sygdomme som Alzheimer og Parkinson.


Du kan følge Hanne på Facebook-gruppen "Kostrevolution" >>


Artikel fra maj 2010

Indhold af Fødevarer i Middelhavets Kost:

Grøntsager & Knolde:

Artiskokker, Ruccola, Roer, Broccoli, Kål, Gulerødder, Selleri, Knoldselleri, Kurveplante, Agurk, Mælkebøtte , Fennikel ,Grønkål , Porrer, Citroner, Salat, Mâche, Svampe, Sennep, Grønne Nælde, Okra, Løg (rød , Sød, komitéens), Ærter, Peber, Kartofler, Græskar, portulak, Radiser, Rutabega, Forårsløg, Skalotteløg, Spinat, Søde kartofler, Majroer, Squash





Frugter:
Avocadoer, Æbler, Abrikoser, Kirsebær, Klementiner, Dadler, Figner, Grapefrugt, Vindruer, Appelsiner, Meloner, Nektariner, Oliven, Ferskner, Pærer, Kartofler, Granatæbler, Jordbær, Tangeriner, Tomater.

Korn:
Brød, Byg, Boghvede, Bulgur, Couscous, Durum, Farro, Hirse, Havre, Polenta, Ris, Hvedekerner.

Fisk & Seafood:

Ablone, Hjertemuslinger, Musling, Krabbe, Ål, Skrubbe, Hummer, Makrel, Muslinger, Blæksprutter, Østers, Laks, Sardiner, Sea Bass, Rejer, Blæksprutte, Tilapia, Tun, Konksnegl, Gulhalet

Fjerkræ, æg, ost & Yoghurt:
Fjerkræ:
Kylling, And, Perlehøns
Æg:
Æg fra (Høne, Qunil og And)
Ost:
Eksempler kan nævnes: Brie, chèvre, Corvo, feta, Haloumi, Manchego, Parmigiano - Reggiano, pecorino, ricotta)
Yoghurt:
Yoghurt, græsk yoghurt

Nødder, Frø, & Legums:
Mandler, Bønner (Cannellini, Kikærter, Fava, Kindy, Green), Cashewnødder, Hasselnødder, Linser, Pinjekerner, Pistacienødder, Sesamfrø (tahini), Spelt, Ærter, Valnødder.

Urter & krydderier:
Anis, Basilikum, Bay, Blad, Chiles, Spidskommen, Fennikel, Hvidløg, Lavendel, Merian, Mynte, Oregano, Persille, Peber, Rosmarin, Salvie, Sar, Sumac, Estragon, Thymre, Zatar

Kød & Slik:

Kød:
Svinekød, Oksekød, Lammekød, Fårekød, Ged.

Slik:

Slik (Eksempler: Baklava, Bisotti Kiks, Creme Caramel, Chokolade, Is, Frugt, Tærter, Chokolade Mouss, Sobert, Tiramisu

Vand & Vin:
Drik masser af vand
Vin i Moderation

Hanne Hansen

Det "grønne guld" i Middelhavskosten er den gode jomfru oliven olie >>
Denne her er den friskpressede 2010-udgave fra Il Ghiottone Umbro >>

Retur til
Madkultur <<





Copyright © 2000 - 2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>