Italiensk madkultur
og menuer


2001

Bookmark and Share

En efterårs maduge i Via Plana - Milano (2001)


Intet måltid uden
brød og vin

Min italiener sætter sig simpelthen ikke til bords uden de to ingredienser...

Prøv at se sydeuopæernes forvirring på danske restauranter, når der serveres en ret, der IKKE er brød til.



Vin skal der også altid være, men fo
r de indfødte bliver vinen under måltidet oftest kun til et glas eller halvanden.

Hjemme hos os er det den danske halvdel, der har den dårlige vane at tage glasset eller flasken med ind foran tv eller computer.

Antipasta - forret
Primo - pasta, ris eller suppe
Secondo - kød eller fisk
Dolce - dessert

Denne ret er kartoffel- og spinat-gnocchi'er >> med pesto-sovs

Giovanni Rana begyndte med at håndrulle pasta'en til sine tortellini og ravioli.

I dag er virksomheden en kæmpeindustri, men Giovanni kan stadig være sine produkter bekendt.

Jeg spurgte ham engang, om hans produkter var ligeså gode, som dengang han lavede alt selv.

- Bedre,
lød svaret fra den runde mand.

- Du kan ikke selv rulle dejen så tynd med kagerullen eller pastamaskinen, som mine maskiner kan i dag, forklarede han.

Og netop den helt tynde pasta omkring fyldet er helt bestemt med til at gøre Rana's pasta til en god oplevelse.

Og hans kartoffel-gnocchi ligger ikke så tungt i maven som de hjemmelavede ofte gør.



Svampe i olie
Og artiskokhjerter

 

Ingredienser i glasset på 190 gram til 4 personer:
37 % peberfrugter
14 % ricotta-ost
Olivenolien, løg, tomatkoncentrat, salt, naturlige aromastoffer, glukosesirup, pecorin- og grana padana-oste, sukker, masstivelse, syreregulator, origano og 0,1 procent peperoncino (chili)

 

 



Spezzatini



Quorum er en Super-Barbera fra 6 vinhuse omkring Asti >>

 



Gorgonzola osten >>




"Vores" pizzeria, da osten var god. Kokken - pizzaiolo'en - har nemlig altid været ok.
Det hjælper bare ikke, hvis ingredienserne ikke er det.



Risotto Milanese

Et italiensk Arborio riskorn

Artikel fra 2001

Jeg bliver tit spurgt om, hvad vi spiser til daglig i Italien, og ofte fordi folk synes, det er så store menu'er de får, når de spiser på restaurant hernede.

Den fulde menu

Har man gæster, eller går man ud med vennerne er en fuldstændig menu med forretter - antipasti - en eller to primi'er - førsteretter på basis af suppe, ris eller pasta, og en secondo - en kød eller fiskeret - helt normalt.
(Mere om "Spisekortet" >>)



Og der sluttes ofte af med både ost og dessert inden kaffen og grappa'en eller likøren.

Er vi 6 personer til middag hos os, bruger vi vel et sted mellem 30 og 40 tallerkner!

Hverdagsmaden

Vores hverdagsmenu er mere beskeden, men mange italienske husmødre - og ikke mindst deres mænd! - insisterer stadig på, at der ikke er tale om et ordentligt måltid, hvis der ikke er både en "primo", en "secondo", ost og frugt på bordet til både frokost og middag.

I teksterne er der links til opskrifter og artikler om produkterne.

Mandag 12.11.2001

Frokost

Gnocci con pomodoro e mozzarella.
Giovanni Rana >> laver noget fantastisk frisk pasta, og i dag var det hans kartoffel-gnocchi-boller med fyld af tomat og mozzarella-ost.
De skal blot koges i 3-4 minutter, og vi brugte en dåse flåede tomater til sugo'en, og rev friskrevet Grana Padana-ost >> over.

Vinen var en Valpolicella >> fra 1999, som vi køber i discount-butikken for 14 kroner.

Det friske brød fra bageren henne om hjørnet, som Sergio besøger hver morgen efter at han har drukket sin morgen-espresso på baren.
Han drikker nemlig kun kaffe på bar!
Kaffe-kulturen >>

Middag
På mandagsmarkedet havde vi købt friske Cernia-fiskefiletter - Fisk >> - og blomkål til aftensmad, men vi sprang over, og spiste i stedet en osteplatte med oste, jeg havde haft med hjem fra week-endens rejse til Piemonte.

Til osten bruger jeg kastanje- og blomsterhonning, og vinen var den samme.
Dop-oste fra Italien >>
Ost og honning >>


Tirsdag 13.11.2001

Morgenmaden
springer vi som regel begge over på bedste italienske manèr.
Sergio drikker jo kaffen på baren, mens jeg klarer mig med et glas frisk mælk.
For et par årtier siden var frisk mælk problematisk i Italien p.g.a. varmen og transporten, og mange bruger af gammel vane stadig den skrækkelige UHT-mælk i deres morgenkaffe.
Den er forbudt hos os.

Denne dag opdagede jeg nogle appelsiner og pærer, som trængte til at blive brugt, så dem drak vi om formiddagen sammen med en citron efter at de havde været omkring saftpresseren.

Nogle gange hænder det, jeg opdager, at jeg sidder og - dypper kiks i varm mælk i en stor kop.
Så synes jeg, jeg er ved at blive lige rigeligt italiensk...

Frokost:
Efter week-enden i Piemonte var der behov for en lille udrensning, så frokosten var Spaghetti Aglio Olio >> suppleret med små stykker tørret tomat, der blev fritteret i olivenolien sammen med hvidløgsflagerne.

Der var stadig ost tilbage fra Piemonte, så det var efterretten.

Middag
Forretten - antipasto'en - var artiskokhjerter og svampe i olie >> - dem har vi altid et par glas af i køleskabet.
Vi køber dem ofte til byfester eller specielle markeder, hvor producenterne kommer ind til storbyen Milano >>.

Derefter gik vi direkte til secondo'en, som var fisken, vi havde købt mandag.
Cernia hedder Acernia på dansk og er en stor middelhavsfisk.

Vi stegte blot filetterne - to store flotte faste stykker til 32 kroner - i halv smør og halv olivenolie med en teskefuld citronskræl i fedtstoffet.

Tilbehøret var brød - uden smør - man kan faktisk vænne sig til det!


Onsdag den 14.11.2001

Frokost

Vi er også til falds for reklamer, og i dag kom turen til en test af den kæmpestore pasta- og madkoncern Barilla's >> Calabresiske Pesto sugo.

Den bestod prøven, og vi vil helt sikkert købet den igen.
Pasta'en var frisk båndspaghetti, som supermarkedet har på tilbud i denne uge.

Ovenpå lidt friskkværnet peber og selvfølgelig friskrevet parmesan-ost.

Vinen var en Gutturnio >> fra Piacenza-området.

Vi havde købt den på markedet mandag, fordi jeg for et par uger siden smagte en Gutturnio nede omkring Piacenza, som var supergod.

Denneher var dog lidt for brusende efter min smag - de røde Gutturnio-vine har nemlig lidt bobler i sig ligesom Lambrusco-vinene >>.

Boblerne i den røde vin siges at være godt til de fede pålægs-antipasti'er >>, som man nyder på denne del af Po-sletten >>.

Middag
Spezzatini di vitello
Kalvesmåkød i vin med ærter

Vi købte et stykke skært kalvekød, og skar det i små terninger.

Inden da ristede vi et par finthakkede løg og et par fed hvidløg i olie.
Denne "soffritto" >> fjernede vi fra gryden.

Derefter stegte derefter kødet let i den resterende olie i cirka 10 minutter, inden vi igen blandede soffrittoen i.
Så tilsatte vi en spiseske mel, og rørte godt rundt.

Opskriften sagde hvidvin, men det var vi ikke enige i, så vi hældte en ordentlig slat rødvin i af den Barbera d'Asti, vi havde trukket op.

Vi kogte vinen langsomt ind og derefter tilsatte vi tomaterne (ikke saften!) fra en dåse, en terning og lidt vand, og lod retten småkoge et par timer, mens vi gik på bar.

Vel hjemme kom der en dåse fine ærter i retten, og de kogte med i fem minutter, mens vi kontrollerede vinen, der bare var super.

Jeg bliver mere og mere vild med Barbera-vinene, som produceres både i Piemonte og i Lombardia.

Selv dem fra sidste år (år 2000 er jo nu på markedet) har en dejlig fylde og smag.

Aftenens Barbera var fra Hotellet Locanda Sant'ufficios >> egne marker, og virkelig en nydelse.

Lige nu kan vi i supermarkedet købe en god barbera d'Alba 2000 for 14 kroner - og det GØR vi!
Læs om Super-Barbera'en >>


Torsdag 15.11.

Frokost

Blomskålhovedet var blevet kogt til middagen i går.
Men det var en heavy ret, så vi spiste kålen til frokost torsdag.
Den kom i ovnen med et par æg pisket med resten af vores Gorgonzola-ost ovenpå og en pakke stegte bacon-terninger.

Middag
Pizza - 4 årstider til mig - Marinara til manden.

"Vores" pizzeria gennem ti år skiftede for to år siden mozzarella-mærke, og dermed var den pizza totalt ufordøjelig.

Den nye ost lagde sig som et tæt låg over dejen, som aldrig blev helt bagt.

- Uffa
, som vi siger her.

Jeg sagde det til ejeren, der hårdnakket påstod, at den nye mozzarella var bedre, men jeg foretrak at høre efter min mave.

Siden har vi ledt efter et godt pizzeria i vores kvarter.
Efter mange dårlige pizza'er er vi endt hos egypteren på "Il Faraone".
Egypterne opfandt i sin tid brødet.
Og de kan stadig noget med brød. Hos egypteren er dejen er hævet tilpas, osten god, og fyldet passende.

Så nu er vi pizza-glade igen.

Middagen med pizza, vin, vand, kaffe og bitter kostede 128 kroner.
Læs om kunsten bag den ægte pizza >>


Fredag 16.11.

Frokost

Mariuccia, der bestyrer vores bar, havde kogt ragù hele formiddagen, så vi sagde ja tak, og spiste i hyggeligt selskab.
Den originale opskrift på kødsovs til pasta >>

Middag
Risotto er en af vores favorit-spiser om vinteren.
Af de ægte korte og runde italienske ris.
Italienske ris >>

Første gang jeg fik serveret risotti, synes jeg også, det ikke var en særlig charmerende grødagtig ting at se på.

I dag kan jeg ikke undvære risotto, også fordi det er en ret, der kan varieres i det uendelige - ligesom pasta.
I dag lavede vi Milano-risotto >>

Vi tilsatte et stykke salsiccia-pølse - så kaldes den for Monza-risotto- en krydret pølse, som jeg trækker skindet af, og steger som om det var hakket kød, og lægger "raguén" ovenpå den færdige risotto.

- Salsiccia-pølser

-syl


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano