|
Artikel
fra januar 2000
Der er aldrig våbenhvile i den italienske madkrig.
Dag efter dag raser diskussionerne på
barer, i hjemmene og på arbejdspladserne om, hvordan man laver
den bedste tomatsovs >>.
Hvor
den bedste salami kommer fra, og hvordan man tilbereder kalvestegen.
Man
har hørt om skilsmisser, hvor spegepølse
>> har spillet en afgørende rolle, fordi ægtefællerne
ikke kan blive enige om, hvis fødeby der har den bedste udgave.
Ligeledes kan diskussionen om hvorvidt der skal bøffel-mozzarella
>> eller almindelig mozzarella-ost
>> af komælk på pizza'en >>,
få vidtrækkende konsekvenser, når de forskellige fraktioner
mødes på samme pizzeria.
Svært
at harmonisere smagsløg
Mad-krigen
er et udslag af italienernes lokal-patriotisme, og der er ingen udsigt
til våbenhvile. Italien har kun været et samlet land siden 1860-erne, og 140
år er ikke nok til at harmonisere smagsløg og opskrifter. Det kan
måske berolige nogle danske Unions-skeptikkere. Derudover
har italienerne altid været eksperter i at danne fraktioner. Selv om
Berlin-muren faldt for ti år siden er er skellet mellem de "røde" og de "hvide",
mellem venstre- og højrefløjen stadig lige så markant i Italien, som da Jerntæppet
eksisterede. Denne
kombination af lokalpatriotisme, lysten til at danne fraktioner, og trangen til
at gøre alt til et politisk spørgsmål har i den seneste tid ført madkrigen
ind på den politiske scene i Italien. Eftersom
den siddende regering er en centrum-venstreregering er det for tiden venstrefløjs-gastronomien,
der har overtaget. Regeringschefens
madguru
Den
store - også i fysisk forstand - kok fra Umbrien i Mellemitalien Gianfranco
Vissani >> er den
person, slaget drejer sig om lige nu. Han har
i længere tid været hyldet som den nye italienske mad-guru, og han er den
"chef" som regeringsleder Massimo D'Alema foretrækker til både private og officielle
middage. Hans stjernestatus er så stor, at
avisen "La Repubblica" - ja, den regnes for en venstrefløjsavis - sidste år forærede
sine læsere en komplet 1.000 sider stor Vissani-kogebog i samlehæfter.
Vissani
selv udtaler helst ikke om politik, men gerne om mad, og der er i øvrigt ikke
spor af arbejderklasse-romantik over hans køkken. I hans restaurant består
det progressive i brugen af gode traditionelle, gerne biologiske råvarer, og nye
kombinationer som for eksempel ost med honning, der er absolut anbefalelsesværdigt.
Og der er bestemt ikke solidarisk lønarbejderpolitik
i prisen, der nemt sniger sig op over en tusse per person. Det
er måske lige i overkanten, men det passer godt med den nuværende regerings anstrengelser
for at modernisere opfattelsen af venstrefløjen som spartanske puritanere. Kommunister
foretrækker Foie Gras
Den
nuværende italienske regering bruger faktisk den evige madkrig som politisk
propaganda. Når eks-kommunister sætter pris på eksklusiv gastronomi kan det
jo ikke passe, at de i virkeligheden spiser små børn, som man engang sagde.
Modstanderene på højrefløjen påstår dog, at det er fordi
selv "de røde" har opdaget, at Foie Gras'en smager bedst, når den
er produceret af gåselever! Regeringsleder
D'Alema har også brugt mad som middel til at bløde sit image som en kedelig
partibureaukrat op. For et par år siden
tilberedte han sin yndlings-risotto for åben skærm, og det gav pote. Det
er svært at hade en mand med forklæde på! Også
kulturminister Giovanna Melandri har brugt mad politisk. Det skete da hun
foretræk at deltage i en madmesse arrangeret af foreningen Slow Food frem for
at deltage i sæsonpræmieren på Scala Operaen. Så
var det ligesom sagt, at venstrefløjen foretrækker god traditionel madlavning
fremfor en snobbet aften i Scala til Wagner-musik, hvor borgerskabets damer
sætter standarden for vinterens fest-gardarobe. Hvidløg
er venstrefløj
Højrefløjen
har selvfølgelig også sine yndlingskokke, deriblandt Antonello Colonna i nærheden
af Rom, og oppositionslederen Silvio Berlusconi er også i mad-sager en
konsekvent mand: Han har simpelthen ansat sin yndlingskok Persichini i villaen
udenfor Milano, og dèr er hvidløg strengt forbudt. Hvilket
har medført, at hvidløg automatisk er på listen over venstrefløjsmad.
De
forskellige politiske fraktioner har også deres egne restaurantguider. "Gambero
Rosso" - Den Røde Reje - fødtes i kommunistavisen "il Manifesto", og ugemagasinet
L'Espresso's guide regnes også for at være en venstrefløjsguide.
Til
de mere borgelige restuarantbøger hører klassikkeren Michelin og de italienske
automobilisters "Touring" guide.
I alt
sælges der over en million eksemplarer om året af de mange guider.
Men
der er også over 66.000 restauranter i Italien, så det er med at holde
sig informeret, hvis man vil være politisk korrekt, når man fornøjer ganen. Nonne
kæmper for "mors kødgryder"
Det store flertal af italienere deltager ikke aktivit i den
politiske madkrig. Men dette tavse flertal har
selvfølgelig også deres lobbyister, og en af dem er nonnen Søster Germana.
Hun har gjort traditionel italiensk madlavning til et indbringende jordisk
kogebogs-imperium, og er en arg modstander af de politiske korrekte
venstrefløjskokke og deres kreative opskrifter. -
Jeg forstår ikke hans opskrifter. Dem kan man da ikke lave mad efter, siger
hun vrissent med himmelvendt øjne og uden kristen barhjertighed om Vissani og
hans køkken. Og mens politikkere, kokke, smagsdommere
og nonner debatterer, provokerer og fordøjer, fortsætter slaget også over gryderne
og tallerknerne hjemme i de italienske køkkener. I
øvrigt er der ingen tvivl! Den bedste tomatsovs
laves selvfølgelig af hjemmedyrkede tomater, og helst af mor!
Men
har man ikke en tomatmark og en italiensk "Mamma", så er flåede San Marzano-tomater
- helst i bulede dåser - noget af det bedste. Og
mozzarellaosten på pizzaen skal være af komælk. Bøffelmozzarella'en
kan nemlig ikke "filare", trækkes i tråde, når den smelter. Det er ganske vist,
og efter undertegnedes mening helt udenfor diskussion...
-syl |