Italiensk
madkultur

April 2015
Populære italienske retter i Italien og i Skandinavien >>


Italienske specialiteter med DOP-, STG- og IGP-garanti - fra romersk lam over 40 DOP-olier til sardisk safran >>
De italienske køkkener !!!
Dét italienske køkken, siger man! Men fra Sydtyrol >> i nord til Pantelleria >> i syd er der langt - i kilometer, men også gastronomisk.
Fra Knödelsuppe til Cous Cous! Her finder du beskrivelser af de mange specialiteter, historierne bag opskrifterne og masser af tips til hvordan du behandler produkterne fra dette fantastiske madland!


Mad-misforståelser:
10 fejltagelser om italienske madkultur - fra cappuccino efter maden til den helt forkerte Spaghetti Bolognese og Cæsars amerikanske salat >>


2010:
På madmarked i Ligurien >>

Pasta >> og Pizza >>
Verdens største pasta >>

Friske - tørrede eller kogte lasagna-plader >>
12 gode grunde til at spise mere pasta >>
Syv retter, der gør dig slank, smuk og ung! >>

Pasta-typer >>
Mafia-fri pasta fra Corleone >>
Lav din egen båndspaghetti og lasagna >>
EU - Gammel pasta må sælges som frisk >>
Find den gode pasta i DK >>
250 pastastyper forsvundet >>
Pastaens historie >>
Pizzaens historie >>
Lasagne - sådan lykkes det >>
Mest berømt? Pizza eller pasta >>
Den rette pasta til den rette sovs >>
Gnocchi - den første form for pasta? >>

Tørret eller frisk?
Italienerne spiser 28 kg pasta om året >>


Pizza - historien om en skøn opfindelse >>
Napoli-pizza med STG-garanti >>

Marche-regionens "langsomme" pasta >>

Verdens første pastamesse - 2010 >>

Traditioner
Espresso - ægte kaffe? >>
Nytårs-menuer >>
Julemad >>
Julekager og vin >>
Torrone - juleknas >>
En maduge i Via Plana >>
Fast Food på italiensk >>
Påskemad >>
Bøger om italiensk mad og vin >>
Chicchere - Karnevals-klejner >>
Græskar er efterårsmad >>
Fødselsdags-menu >>
De bedste hvidløg er fra Monticelli Dongina >>
Vintermad >>

Ost >>
Grå Ost/Graukäse fra Aurina-dalen er en specialitet fra Alto-Adige >>
Legender om Gorgonzola´en >>
Bagoss-osten: Et elskovsmiddel? >>
Oste med DOP-garanti >>
Parmesan-ost >>
Oste-festivallen "Cheese" >>
Rie Bobergs bog om italiensk oste >>
Ost og vin - kombinationer >>

Flere mad-kultur artikler
Besøg et historisk "ris-gods"
i Piemonte
- Principato di Lucedio >>


Trøfler - hvidt guld med kraftig smag >>

Salat-kultur: Olie eller eddike først? >>

Radicchio - salat fra Veneto >>
Mad-museer >>
Porcini-svampe >>

Aceto Balsamico - Balsam Eddike >>
Rie's sider - På marked >>
Rie's sider - Mafiaens spisevaner >>
Flåede Tomater - brug de bedste >>
Peck i Milano og Michelin-stjernerne >>
De italienske ris' historie >>
Pesto_Broderskabet >>
Pizza'ens historie >>
Sund druekur >>
Honning og vin - kombinationer >>
Safran - guldet i køkkenet >>

På marked i Firenze >>

Mad- og kogebøger på dansk >>

Kogebog med
Eva Ravnbøls yndlingsretter >>

Eva Ravnbøls
"Romerske restauranter" er kommet i ny revideret udgave med flotte foto >>

"Cucina Carlotta"
-
Charlotte Tveen Hansens madbog udkom i november 2007 >>



2010:
Middelhavs-diæten
er nu en
del af Unescos Verdenskulturarv >>



JULEMAD >>

JULEKAGER >>

2 JULEMENUER >>

Italienske mad- og kogebøger på dansk >>

Kød på bordet! >>
Feltmarskal "stjal" Milano Koteletten >>
Marengo-kylling: Napoleons kamp-ret >>
Skinker fra hele Italien >>
Pålæg fra hele Italien >>
Salami fra Cremona >>
Speck - bacon fra Alperne >>
Lardo, det rene fedt >>
Bøffelmanden på Po-sletten >>
Parma-skinker i banken >>
Mortadella-pølsen får IGP-mærkning >>
Firenze bøffen var ulovlig i 4 et halvt år >>
Italienske kød-udskæringer >>

Mad- og vinbøger >>
Hanne Blochs "Mit køkken i Umbrien" >>
Rie´Bobergs "Italienske oste" >>
Rie Bobergs "Olivenolie" >>


Mad-debat
BRØD-GRUNDLOVENS
10 bud fra "Il Fornaio" >>

MADBALLADE

McItaly
sponsoreret af landbrugsminister >>
TV-vært supsenderet for
opskrift på kat >>
Slow Food: Beskyttet mad i Arken >>
Slow Food: Råd til kvalitet >>
Ægget frikendt ved retten i Parma >>
Food-trottere og Gastronauter >>
Den evige mad-krig >>
Madguider - bestsellere hvert år >>

Lokalt brød slog McDonald´s >>
Mafia-fri pasta >>
DOP og IGP mærker >>
Marche-kokke på turné >>

Kulturforskelle
Farlig mad: Rå løg >>
...og Peberfrugter >>
Mesterskab i madskulptur >>
Hot-dog chok >>
Kan ikke lí italienske pizza´er >>
Italiensk salat er russisk i Italien >>

Madkurser
På madkursus hos Charlotte ved Modena >>
Madkurser i Italien >>
Humor og sex - madkursus i Umbria >>
På Ape Piera i Milano >>
På trøffelrejse med Henrik Boserup >>

Regionale køkkener og specialiteter
Ligurien: Gastronomien i 5 Terre >>
Norditalien
Polenta af majsmel >>
Toscanas verdensberømte gastronomi
>>
Det sicilianske køkken
fra sværdfisk til supersød marcipan >>

Gastronomien i Puglia:
Frisk fisk, frugt, grønt og også
kogte blomsterløg, ørepasta og tunpålæg! >>


Middelhavsdiæten v. Hanne Hansen >>


På trøffel-jagt med hunden Lila
- på "Trøffelhunde Universitetet" >>

Marche-regionens gastronomi >>
Amalfi-kystens
gastronomi >> - og kager >>
Ligurien: International pesto-mester >>
Liset Nyland: Abruzzo´s gastronomi >>
Rie Boberg: Smag på Emilia-Romagna >>
Jette Grønholt: Calabrias gastronomi >>
Til "nakkekams-fest" i Calabrien >>
På trøffeljagt i Piemonte >>
Den pukkelryggede tidsel >>
Gastronomien i Valtellina >>
Gastronomien på øen Ischia >>
Hvidløgsbyen Monticelli D´Ongina >>
Umbriens gastronomi >>
Hanne Blochs Umbriske Køkken >>
Gastronomien på øen Ischia >>

Gastronomien i Puglien >>

Mad-sjov!
Spiser de virkelig kat i Vicenza? >>

Madsjov: Figen-vikinger og Pinocchio-Finocchio blandt mange andre >>


Fisk
Fisk, ordlister og foto >>
Skaldyr og Havets Frugter >>
Original italiensk kaviar >>

Ris

Risotto-guide:
101 risotto, årets opskrift og risudflugter >>
italy.dk´s opskrifter >>
Vin >>
Ordbog til spisekortet >>
Vores køkken >>

Køkken-tips >>
Madkurser >>

Flere madkultur-artikler

Nutella fyldte 50 i 2014 >>



Espresso fyldte 130 år i 2014 >>



Sundhed:
Ekstrasunde supertomater >>

Indkøbsvaner under forandring

- kun 27% køber ind hver dag >>



Eva Ravnbøl: Har Danmark råd til
ikke at servere sund skolemad?


Den 11. juni 2009 fyldte
"Pizza Margherita" 120 år
>>

Maj 2009:
Ny forskning om
middelhavs-diæten og
olivenoliens egenskaber >>



Nutella-chefen er
Italiens rigeste mand >>



Italienernes pausested på
motorvejen fyldte 30 år i 2007 >>

Anne og Slow Food Universitet >>

På marked i Firenze >>


International pesto-mester >>

Historie: Tournedos Rossini >>
Nutella - en del af folkesjælen >>

Trøffel-auktion - 12.11.2006 >>
Griseslagtning i Calabrien >>
Mad-frådseri og skyldsfølelse >>
Kastanjer på efterårs-menuen >>
Hans: Feriens fedeste middag >>
Imperia´s pastamaskiner >>
Mad- og vinplakater online >>

Supermarkeder i Italien >>
18 min til frokost i Milano >>
Jomfru Oliven Olie >>
Spiser frokost hjemme >>
Campingmad >>
Spis blomster! - "Fritte-squash" >>
Kaki-frugten >>


Keep it simple...
Inkarnerede nyder af "ristet
hotdog med det hele"
>>,
"ingen frikadeller uden sovs,
kartofler, rødbeder og asier",
finder ofte italiensk mad simpelt.

Rie´s gæster kan ikke
lide italiensk pizza! >>.
Italiensk mad er simpelt i den forstand, at smagen af den vigtigste ingrediens
næsten altid "bærer" hele retten.

Det kræver en vis afvænning fra det traditionelle danske "blandings-køkken" at sætte pris på original italiensk mad.

Det betyder til gengæld, at meget italiensk mad er utroligt nemt at lave.
MEN...
resultatet bliver kun en god smagsoplevelse,
hvis man kender og overholder få og simple, men meget vigtige
regler om kogetider og andet, som du kan læse mere om i artiklerne..


Når italienerne spørges om deres yndlingsret ligger den utroligt simple
spaghetti med tomatsovs
altid på en af de første pladser!


op /\


Saftige syditalienske citrusfrugter:
Halvblods-, helblods- og
blondine-appelsiner, klementiner,
citroner og bergamotto >>



Vores køkken i Milano

Køkkenet >>
Vores lokale marked >>




Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano