Til
den anden slags katteelskere: "Dåsemads-katte" er slet
ikke velegnede! Beppe
Bigazzi
I Norditalien fangede og dræbte man vildkatte, som derefter
blev skjult i snedynger indtil de var møre - og så tilberedte man
dem som man i dag tilbereder en kanin.
Bigazzi fortalte, at man i Arno
Dalen lod katten mørne i rindende vand i en bæk.
|
Artikel fra februar 2010
I ti år har den gastronomiske ekspert Beppe Bigazzi
optrådt i Rai Uno programmet "La Prova del Cuoco"
- Kokkeprøven - der hver dag ledsager millioner af
italienske husmødres egne frokostforberedelser.
Nu er han bortvist - beskyldt for at have
opfordret til at spise kat! Bigazzi forsvarer sig selv med, at han blot
i programmet i sidste uge fortalte om et stykke historisk madkultur.
Det er faktisk forbudt at spise kat i Italien - og af samme grund
sælges kaniner med hoved og ben på, så man kan se, at man ikke
køber... katten i sækken.
At man har spist kat i Italien
er der ingen tvivl om. (At nogle stadig gør det, kan du læse
om herunder...)
Bigazzi fortalte i tv en sand historie om, hvordan manglen
på mad var en barsk realitet for millioner af italienerne i 1930´erne
og 1940´erne. Madbeholdningen slap simpelthen for mange op allerede inden
den katolske faste - fra Askeonsdag til Påske - krævede en afholdenhed,
de færreste havde brug for i fordoms tid.
Bigazzi sagde i programmet
at "i 30´erne og 40´erne spiste alle i Arno Dalen (Toscna,
red.) kat i stedet for kanin i februar. De, der ikke kunne få fat på
kat, gik i stedet på svampe- eller trøffeljagt - det var før
disse produkter blev eksklusive. Folk i Ligurien og omkring Vicenza gjorde
det samme.
Bigazzi citerede på Rai1 en talemåde som faktisk
hedder: "Til karnevallet dræber magre mennesker katte".
Dyreværnsorganisationerne
var straks ude efter Bigazzi, og foreløbig er han altså suspenderet
af Rai.
En ulovlig delikatesse
Også
i bjergene nord for Bergamo har man også ry for at have spist katte.
Det siges, at man i det skjulte stadig gør det.
Uden at afsløre
nogen kan jeg fortælle om en apoteker, der som tilflytter i en bjerglandsby
deroppe måtte vente ti år inden han blev invitereret til at spise
"delikat lyst kød".
Apotekeren brød sig slet ikke
om tanken, men smagte dog, for det var jo beviset på, at han var accepteret.
Hans kone - der var og stadig er dyreværnsaktivist - nød
det specielle måltid: - Man skal være nysgerrig, og en vildkat
eller en hare kan vel nærmest ligestilles, lød hendes begrundelse.
Deres
udsendte har endnu ikke prøvet, men indrømmer blankt, at nygerrigheden
vil få overtaget, hvis buddet kommer.
Manden
i huset >> har prøvet - netop ved Bergamo - for mange
år siden, og siger, det smager meget delikat....
-syl
| |