Italiensk madkultur

November 2014

Bookmark and Share
Kaki-frugten
(eller om du vil: Sharonfrugt, daddelblomme, persimmon)




Kaki-træ mod efterårshimmel



Kaki-frugter



Det første Kaki-træ i Italien blev plantet omkring 1871 i Boboli haven i Firenze >>, mens den første avler begyndte produktionen i Salerno-omådet omkring 1916.

En naturlig frugt


Kaki træet har ikke brug for megen pleje, og frugterne er derfor fri for sprøjegifte og gødningsrester.


Kaki er let afførende


Tre om dagen uden skal til dem, der har problemer i den retning.
Og så er Kaki'en naturligt disinficerende og antibakterisk.

Ved første øjekast ligner kaki-træerne med deres orange-røde frugter lidt for eksotiske appelsintræer i det italienske efterårs- og vinterlandskab.



Kaki kaldes i Danmark ofte for sharonfrugt, mens det italiensk navn er caco i ental og cachi i flertal.
Andre navne er japansk persimmon eller daddelblomme.


Frugten stammer fra Østen, og ligner ikke vores normale frugter.
Farven er dybt orange, når kaki'en er moden.

Skallen er tynd og blank og smagen er blid og frugtagtig, men ikke særlig påtrængende.

I Italien spiser man de modne frugter, som de er, eller man bruger dem til buddinger, marmelade eller tærter.

Ricotta-budding med kaki-creme

750 g ricotta-ost
150 g hakkede nødder
2 spsk sukker
10 g husblas
4 modne kaki'er
1 brev vanille
3 spsk rom
Kanel

Tilberedning
Blød husblas op i koldt vand i 5 min.

Pres den, og smelt den i et vandbad, sammen med rommen og en skefuld vand

Bland ricotta-osten, sukkeret og 100 g hakkede nødder.

Tilsæt den smeltede husblas, og vend den i blandingen.

Fordel blandingen i 4 portionsskåle, og lad den hvile i køleskabet et par timer.

Fjern skallen fra kaki'erne, blend dem og tilsæt vanille, 1/2 tsk kanel og resten af rommen. Var blandingen op ved svag varme et par minutter.

Tag buddingerne ud af formene, drys resten af nødderne over dem, og server dem den lunkne kaki-creme.

Kaki-marmelade

1 kilo frugtkød af modne kaki'er
750 g sukker
100 ml vand

Tilberedning
r skallen er fjernet fra de modne kaki'er, deles de i to, og frugtkødet presses gennem en si.

Varm sukkeret lidt op i ovnen i nogle minutter, og bland derefter frugtkød, sukker og vand.

Hæld det hele op in gryde, og lad sukkeret smelte, men du hele tiden rører.

Når alt sukkeret er smeltet, øges varmen, og blandingen koges indtil den er ved at stivne.

Skum eventuelt af, inden marmeladen efter ti minutters afkøling puttes i rene opvarmede glas.

Luk glassene, og opbevar kaki-marmeladen tørt og mørkt, indtil den skal spises.

-syl


Copyright © 2001-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano