Maj 2012

Bookmark and Share

De 10 mest udbredte fejlopfattelser af italiensk madkultur
- listen er oprindeligt amerikansk fra bloggen "Italian Food Lovers" >>


De 10 mest forekommende fejl i opfattelsen af, hvad der er traditionel italiensk madkultur:

1: Cappuccino efter maden - eller bare efter kl. 11.:
Italienerne betragter cappuccino som morgenmad.
Derfor vil barmanden eller tjeneren udenfor de klassiske turistområder ofte løfte begge øjenbryn i en spørgende gestus eller endog lade som om han/hun ikke forstår bestillingen...
Også af hensyn til dit helbred: I Italien hedder det sig, at mælk ovenpå et måltid bremser den fordøjelse, man går så meget op i...
Om kaffe på italiensk - kan bestilles på 1.147 måder! >>




2: Pasta og risotto er ikke tilbehør, men selvstændige retter:

Det italienske måltid er simpelthen bare anderledes opbygget end måltider nord for Alperne.
Risotto med salsiccia-pølse - en førsteret

Man begynder med en eller flere forretter - Antipasti.
Derefter kommer "Il primo" eller flere "I primi" - retter med pasta, ris eller suppe - dét der i dårlige tider fyldte maven!
Derefter går man til 2-retten "Il secondo eller flere "I secondi" - kød- og fiskeretter - som der så ofte skal bestillet tilbehør til - salat, kartofler eller grøntsager...
Mere om spisekortet >>

3: 7 slags fisk til middagen Juleaften
Fisk ja, men der er ingen regel om antallet.
La Vigilia di Natale - altså vores Juleaften spiser man ofte fisk.
Man faster med andre ord, fordi signor Kristussen for katolikkerne først bliver født ved midnat...
I julekrybben hos Tante var Jesus-barnet dækket med et lille stoflagen indtil hun kom tilbage fra Julemessen....
Amerikanerne, fra hvem jeg har denne liste, har åbenbart en forestilling om denne juleaftens-middag som om det var et sønderjydsk kaffebord, hvor der skal være 7 slags fisk henh. kager (hvis ikke flere i Sønderjylland :-))
Det store julemåltid er frokosten den 25.12. - hvor mange stadig må vente med at åbne gaverne...
Julemaden >>

4: ...kan næsten ikke få mig til at skrive det - men ok - nogle tror faktisk at italienerne bruger ketchup på pastaen - det gør MAN BARE ALDRIG!!!
Sådan bliver tomatsaucen italiensk - hemmeligheden er il soffritto >>


5: Spaghetti Bolognese :-(
Taglietelle al ragú :-)

Kunsten ved pasta-gastronomi (udover soffritto´en) er, at er ren, når man er færdig med pasta-typen >> en skal passe til sugo´en (saucen), så tallerknenaen.
Derfor dúr den runde spaghetti heller ikke til ragu - kødsovsen kan simepelthen ikke hænge fast...
Den officielle opskrift på Tagliatelle al ragú fra Bologna >>


6: Pasta med kylling
Har egentligt aldrig tænkt over det, men nej, jeg har faktisk aldrig set eller smagt det...
Googlede retten - der findes opskrifter, men nej, det passer altså bare ikke sammen.
Hvorfor mon?

7: Ceasars Salad

En amerikansk opfindelse, som mange opfatter som italiensk.
Caesar Cardini var en italiensk immigrant, der drev restauranter i USA og Mexico (det var under forbudstiden, og i Mexico måtte man servere alkohol...). Til datterens fødselsdag i 1924 havde han et ingrediensproblem og opfandt salaten med brød-krotoner, parmesanost, citron, peber, olivenolie, æg og Worcestershire sauce.
Opskriften her er Brdr. Prices bud på Cæsars Salat med kylling >>

8: Rød- og hvidternede duge på restauranterne
De findes da, men er ikke set ret mange steder...
Var måske engang et signal om en billig, familiedreven restauran - et Trattori eller Osteria. Men i dag er der gået inflation i disse to betegnelser for ydmyge restauranter med Mamma i køkkenet. Et Osterie eller et Trattoria kan i dag også være en eksklusiv gourmet-restaurant...
Det er stadig næsen, et kig på menukort og ind i restauranten (speicelt i dem, der ved gadedøren ser ydmyge ud, men afslører noget helt andet indenfor døren!), der er en den bedste måde at finde det gode steder på.
Læs Hans Bredahls artikel om feriens mest overraskende måltid >>

9: Fettuccine Alfredo - båndspaghetti med smør og parmesanost
Den kendte jeg simpelthen ikke, men fik tørt på i vores Facebook-diskussion om denne liste.
Jeg skrev, at det lød som noget til folk med maveproblemer - og havde sørme ikke helt uret:
Fettuccine Alfredo blev nemlig skabt af kokken Alfredo di Lelio i via della Scrofa 103 i Rom. Det skete i 1914 og var en ret skabt til Alfredos gravide kone, der havde mistet appettiten...
Alfredo allo Scrofa i nummer 104 i Rom ligger der stadig - siden 1907 >>


10: Spaghetti med frikadellestore kødboller

Lady og Vagabonden :-)
Imod alle pasta-sugo-regler - se punkt 5.

-syl

Retur til
Madkultur <<


Link
"Italian Food Lovers" >>



op /\


Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>